VoetbalTV start rechtszaak tegen Autoriteit Persoonsgegevens
04-06-2020 10:33:00 | Door: Saskia van Weert | hits: 972 | Tags:

VoetbalTV klaagt de Autoriteit Persoonsgegevens aan. VoetbalTV wil afdwingen dat de AP haar besluit naar aanleiding van haar voornemen tot handhaving bekendmaakt. Als er nog langer niets gebeurt, dan zou op uiterlijk 1 september het doek vallen voor het videoplatform.

VoetbalTV maakt automatische videoregistraties van amateurwedstrijden. Via het videoplatform kunnen spelers, trainers, coaches, scheidsrechters en fans hun mooiste voetbalmomenten bekijken en delen.

De AP heeft eerder een rapport van bevindingen aan de startup verstrekt met daarin een negatief oordeel over de verwerking van persoonsgegevens. Dit oordeel aanvechten is pas mogelijk als ook de consequenties hiervan door de AP worden bekendgemaakt, maar die stap wordt al maandenlang niet gezet. In afwachting van de eventuele consequenties kan VoetbalTV geen nieuwe contracten afsluiten met clubs en sponsors. De afgelopen maanden was de startup al genoodzaakt afscheid te nemen van meer dan 65 procent van haar medewerkers.

AP terugfluiten

Maarten Hoffer, directeur van VoetbalTV “Talloze mensen filmen alles wat ze meemaken, maar met VoetbalTV wordt dit voor hen op het voetbalveld gedaan op een manier die voldoet aan de privacywetgeving. Wij voelen ons daarbij gesteund door privacy-experts en juristen en hebben er dan ook alle vertrouwen in dat een rechter de AP zou terugfluiten als we hun besluit konden aanvechten.”

Privacy-expert Friederike van der Jagt: “VoetbalTV dreigt niet alleen de dupe te worden van de besluiteloosheid van de AP. Inhoudelijk lijken ze ook speelbal te worden van een nieuwe uitleg die de AP sinds kort geeft aan het begrip ‘gerechtvaardigd belang’, één van de grondslagen voor verwerking van persoonsgegevens in de AVG. Die nieuwe uitleg komt erop neer dat volgens de AP van een ‘gerechtvaardigd belang’ per definitie geen sprake kan zijn als er alleen sprake is van commerciële belangen. De Europese uitleg van het begrip ‘gerechtvaardigd belang’ is echter dat een belang gerechtvaardigd is, als dit belang legitiem is. Dat wil zeggen: niet in strijd met de wet. En VoetbalTV heeft meerdere legitieme belangen, zoals haar eigen belang om als mediaonderneming voetbalbeelden te kunnen verspreiden, en de belangen van voetbalclubs, hun trainers, spelers en fans om wedstrijden op afstand en/of op een later tijdstip te kunnen bekijken. De AVG hoeft aan innovatie niet in de weg te staan.”

In gesprek gaan

Maarten Hoffer: “We hebben meermaals de urgentie aangegeven bij de AP. Al voor de coronacrisis lieten ze alle deadlines verstrijken. Wij willen zo snel mogelijk met de AP in gesprek over wat er wél kan, iets wat we al 1,5 jaar proberen.”

Inmiddels maken ruim 150 amateurverenigingen gebruik van VoetbalTV, waaronder  voetbalclub WV-HEDW uit Amsterdam, die met tweeduizend leden in de top tien staat van grootste voetbalverenigingen in Nederland.

Ronald Nijsen, voorzitter van WV-HEDW: “Wij beleven heel veel plezier aan de mogelijkheden die VoetbalTV te bieden heeft. Vanaf 1 september mag er met het oog op de huidige coronamaatregelen weer worden gevoetbald, maar helaas dan wellicht nog zonder publiek langs de lijn. VoetbalTV zou dan juist uitkomst bieden aan de families, vrienden en supporters die niet bij de wedstrijden mogen zijn. Het zou dubbel wrang zijn mocht VoetbalTV dan niet meer bestaan.”

www.voetbaltv.nl
www.autoriteitpersoonsgegevens.nl
www.talpanetwork.com

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie