Bob van der Burg: Debutantenbal
10-02-2015 09:08:00 | Hits: 4267 | columnist: Bob van der Burg | Tags:

Zaterdagavond 7 februari, in een uitverkochte Balie in Amsterdam verzamelen zich tegen de driehonderd belangstellenden voor het eerste Debutantenbal. Georganiseerd door online schrijversvakschool EDITIO, NRC Boeken, De Balie, CPNB en Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam. Bedoeld voor alle schrijvers in spe die ervan dromen om op een dag hun werk in boekvorm in de openbaarheid te brengen.
Over die vorm, het boek, is veel te doen. En dan met name over de metadata. Dat zijn alle gegevens buiten de eigenlijke tekst. Dus auteursnaam, omslag, omvang, prijs, flaptekst etc. Deze metadata gaan een steeds belangrijker rol spelen in de verkoop. Onlangs wijdde het CB (Voorheen Het Centraal Boekhuis) een seminar aan dit fenomeen.

Jacqueline Remmers, informatiemanager bij uitgeverij VBK bracht er de betekenis aan het licht niet zozeer van metadata, als wel van verrijkte metadata. Allerlei informatie om het boek heen, zoals recensies, auteursfilmpjes, recensies en aanbevelingen. Die blijken in toenemende mate van invloed op de vraag of een boek wordt verkocht. Opmerkelijke cijfers: bij Bol weten ze dat door het tonen van een omslag de verkoop met 400 procent stijgt. Reviews stuwen de verkoop met 15 procent en een inkijkexemplaar levert nog eens een stijging van 8 procent op. In de fysieke boekhandel gelden dit soort regels trouwens ook, zij het in mindere mate. Belangrijk, ook voor de fysieke boekhandel: 90 procent van de boekenverkoop komt tot stand door zoekgedrag, niet door browsen.  

Er is dus voor uitgevers en boekhandelaren een nieuw spel op de wagen: hoe bewerk je de consument via deze zijwegen. Hoe zorg je ervoor dat de lezer op allerlei manieren kennis kan nemen van een auteur en zijn of haar werk. Er komt veel op uitgevers af, de oude modellen werken niet meer. En de stroom van boeken buiten de reguliere uitgevers om wordt steeds groter. Er is een groeiend leger van schrijvers dat gehoord wil worden. Enkele honderden daarvan waren afgelopen zaterdag dus bijeen, ze hadden een mooie avond, met Oek de Jong, Herman Koch en Manon Uphoff die over hun  debuut vertelden, uitgevers en redacteuren en die hun tips deelden en niet te vergeten de winnaar van de ECI-Debutantenprijs. En ze gingen allemaal met een droom naar huis. Sommigen om te kunnen schrijven, anderen om schrijver te zijn.

Beelden van de avond vind je hier, hier en hier.