Bob van der Burg - Nieuw: de levende boekwinkel!
23-09-2014 09:34:00 | Hits: 3668 | columnist: Bob van der Burg | Tags:

De scherprechter van de traditionele boekhandel komt in de gedaante van een apocalyptische ruiter, en zijn naam is Amazon. Eerst hadden we Bol met zijn slagkracht, nu komt er een partij op de markt bij wie vergeleken deze Bol een pluisje is. Bol is snel naar KOBO gegaan, waardoor hij een enorme hoeveelheid e-books kan gaan aanbieden, of het genoeg is moet blijken. En in de coulissen loopt nog een andere speler zich warm: het door Novamedia overgenomen ECI, de boekenclub van weleer, die voornemens is opnieuw een partij van belang te worden.

Allemaal ten koste van de vertrouwde boekwinkel. In 2008 waren er nog 1780, vier jaar later nog 1660. Wil de boekhandel voortbestaan, dan kan het niet langer een plaats zijn waar mensen zwijgend langs stille kasten lopen, er moet meer te beleven zijn. Neem De Nieuwe Boekhandel in Amsterdam. Eigenaresse Monique Burger – bekend van twee seizoenen Boekenpanel DWDD – runt daar iets dat nog het meeste op een permanent festival rond het boek lijkt. De avond voor mijn bezoek hadden vier schrijvers voorgedragen uit eigen werk, de avond die volgde was er een feestje met lopend buffet en weer andere schrijvers, op een zaterdag in september was er vanwege zoveel jaar bestaan de hele dag  taart, er was een fotowedstrijd rond het thema ‘lezen op vakantie’, schrijvers die hun boek in eigen beheer uitgeven krijgen de gelegenheid hun werk in drie minuten te pitchen bij Monique, die ook graag tijd vrij maakt voor allerhande gratis adviezen.

De meest in het oog springende actie van deze boekhandelaar nieuwe stijl is wel haar aanbod een boek te kopen met 100 % niet-goed-geld-terug garantie. ‘Vele hemels boven de zevende’, de debuutroman van de Vlaamse schrijfster Griet op de Beeck vond ze zo goed, dat ze het aandurfde het werk met deze unieke garantie te verkopen. Wie het niet goed vindt, mag het terugbrengen, ook als het beduimeld is. Gevolg: in korte tijd meer dan vierhonderd exemplaren van verkocht en niet één terug hoeven te nemen. Zo doen ze dat in De Nieuwe Boekhandel. Kunnen Bol of Amazon niet.

 

Bob van der Burg is founder van EDITIO, de eerste Creative Writing Academy in Nederland

www.editio.nl

 

 

 23 september: Elfde Nederlands MediaNetwerk Event

 Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

 Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

 Vacatures in media en marketingcommunicatie