Bob van der Burg: Schrijvers aan het werk
22-10-2014 09:13:00 | Hits: 3983 | columnist: Bob van der Burg | Tags:

Als journalist en schrijver Auke Kok zaterdag 25 oktober om half vijf zijn laptop openklapt, kan iedereen meekijken naar een schrijver aan het werk. Hij werkt in het openbaar aan een hoofdstuk van zijn volgend voorjaar te verschijnen boek ‘De redding van de familie van Cleeff’. Organiserende partij is de online schrijversvakschool EDITIO, in samenwerking met boekhandel Scheltema, aan het Koningsplein in Amsterdam. De boekwinkel die er bijna niet meer was geweest, inderdaad. Maar nu gelukkig weer helemaal terug is, met heel veel activiteiten en vooral ook weer heel veel boeken.

Het ligt allemaal nog vers in het geheugen: de teloorgang van Selexyz, de schijnbare redding door een tweetal heren, opererend onder de naam ProCures, die de winkels van Selexyz samenvoegden met die van De Slegte onder de krankzinnige naam Polare en vervolgens de zaak niet drijvend konden houden, waarna de winkels een tijdje dicht gingen en later los werden verkocht. Scheltema aan Novamedia, dat eerder de uitgeverij Nieuw Amsterdam overnam en de eens zo glorieuze boekenclub ECI.

Het duo Hanneke Chin-A-Fo en Toeff Jaeger, beiden verbonden aan NRC Handelsblad, heeft het drama nu in kaart gebracht, resulterend in ‘Het Boekenparadijs’. Selexyz in 2009 door het zittende management gekocht van participatiemaatschappij NPM, die de wetenschappelijke boekhandels aan een andere partij verkocht, kampte met een krap gefinancierde management buy-out, het wegvallen van de studieboeken en een mislukte investering in internet. De mannen van ProCures slaagden er niet in van twee slecht lopende bedrijven één goedlopend bedrijf te maken.
In tegenstelling tot wat velen in en buiten het boekenvak dachten, heeft ProCures nooit een cent in de operatie gestoken. Het zijn heet het ergens, dealmakers, geen ondernemers. En de analyse van de schrijvers leert dat deze financiers waarschijnlijk dachten met de sleutelgelden van de winkelpanden een fijne zaak in handen te hebben.

Paul Dumas, die de dagelijkse leiding had, leerde van dit avontuur dat ‘…de veelgeroemde collectiviteit in het boekenvak, waarin uitgevers en boekhandel samenwerken, ertoe leidt dat ze worden gepasseerd door de concurrentie (lees Bol. com) Hetzelfde Bol dat in 2002 door de voorloper van Selexyz kon worden gekocht voor 200.000 euro.
De auteurs zijn tamelijk mild in hun oordeel over de redders in nood van Polare. Oplichters zijn het niet, wel was, zeggen ze, enige serieuze passie voor het boek wenselijk geweest. Die passie is nu gelukkig terug. Zie u graag allen aanstaande zaterdagmiddag aan het Koningsplein.

Hanneke-Chin- A-Fo & Toef Jaeger: Het boekenparadijs. Ambo Anthos € 17,99

 

Bob van der Burg is founder van EDITIO, de eerste Creative Writing Academy in Nederland

www.editio.nl

 

 

 Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

 Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

 Vacatures in media en marketingcommunicatie