Bob van der Burg: Waar wacht u op?
18-11-2014 09:01:21 | Hits: 3087 | columnist: Bob van der Burg | Tags:

Schrijven is de op één na lekkerste bezigheid die geen geld kost en misschien wel de allerfijnste. Je kunt je ei erin kwijt en de bevrediging is groot, helemaal als het lukt. En voor sommigen ligt eeuwigdurende roem in het verschiet. De enorme populariteit van schrijven is dan ook niet vreemd. Ik geloof zelfs dat er op dit moment meer schrijvers zijn dan lezers. Dat is op zich niet erg, behalve voor die andere schrijvers, die graag een boek willen slijten. Hun werk verkoopt steeds moeilijker. Schrijvers van kinderboeken hebben daar minder last van, maar die klagen weer dat ze in de literatuur onvoldoende serieus genomen worden.

Veel mensen zijn zo druk bezig met schrijven dat ze geen tijd meer hebben om te lezen. Dat is jammer. En dom, want goed schrijven veronderstelt veel lezen. Kijken hoe goede schrijvers het doen. Dat eerst een beetje na-apen. En langzaam maar zeker je eigen stem ontdekken. En les nemen, zou ik zeggen. Ik ben natuurlijk partijdig, maar het helpt echt.

Misschien er eerst wat over lezen. Er zijn veel goede boeken over schrijven en het schrijfproces. ‘The art of fiction’ van John Gardner is waarschijnlijk het allerbekendste. Renate Dorrestein schreef  ‘Het geheim van de schrijver’. Stephen King combineert in ‘On writing’ (vertaald als ‘Over leven en schrijven’) autobiografie met lessen over het ambacht. Norman Mailer kijkt in ‘The Spooky Art’ terug op een lang leven gevuld met boeken, schrijven, en literatuur. ‘How fiction works’ van James Woods, is wat academischer – Woods is niet alleen criticus van The New Yorker, maar ook professor aan Harvard – maar heel goed. De meest recente loot aan de Nederlandse boom van schrijfboeken is van de hand van Arie Storm, literatuurcriticus van Het Parool. Het heet ‘Het schrijven van een roman’ en is een opgewekte en aanstekelijk geschreven aanmoediging om aan het werk te gaan.

Ik zou zeggen: waar wacht u eigenlijk op?