[Column] Anne Boermans: ANCHOR: Wat Gaat Er Nu Door Je Heen met Wilfred Genee
10-03-2016 14:32:00 | Hits: 4344 | columnist: Anne Boermans | Tags:

Wat Gaat Er Nu Door Je Heen met Wilfred Genee, RTL-7, 29 februari 2016.

Gast is Matthijs van Nieuwkerk. Genee heet zijn gast welkom, en voegt toe: "Hoe is het trouwens om nu niet in de drivers-seat te zitten?"

Van Nieuwkerk: "Altijd een klein beetje raar."                 

Genee: "Ja?"

Van Nieuwkerk: "Ja."

Genee: "Eng ook een beetje?"

Van Nieuwkerk: "Eng vind ik het niet."

Genee: "Nee?"

Van Nieuwkerk: "Ik vind het niet eng."

Boeiende openingssequentie. De interviewer stelt een mooie vraag. Krijgt echter een abstract antwoord: ‘een beetje raar’. We kunnen slechts gissen wat Van Nieuwkerk daar mee bedoelt. Een alerte interviewer vraagt vervolgens na, met woorden als ‘leg eens uit’ of  ‘wat bedoel je met een beetje raar’.

Interviewer blokkeert

Genee echter is in zijn hoofd met heel andere dingen bezig, zo vermoed ik. Hij wil goed presteren, als interviewer, in dit eerste grote gesprek met bekende Nederlanders over sportfragmenten. Dat geeft in het begin een zekere stress. Noem het paniek. ‘WAT moet ik nu vragen. Wat moet ik NU vragen. Wat moet ik nu VRAGEN?’, zijn de belangrijkste teksten die dan door het hoofd van de interviewer schieten. Dit blokkeert het luisteren. Effect: de interviewer is niet in staat tot navragen, met als instelling: Wat zegt de ander nou eigenlijk? Hij is daarentegen louter met zijn eigen gedachten bezig. En gaat vervolgens zelf antwoorden suggereren, in een poging het product televisiegesprek te redden. Dat verklaart het vervolg. Genee geeft een antwoordsuggestie: "Eng ook een beetje?"

Van Nieuwkerk intussen realiseert zich dat hem hiermee een antwoord in de mond wordt gelegd. Dus ontkent hij de suggestie met twee keer ‘eng vind ik het niet’.

Het gesprek stokt, nog voor het goed en wel begonnen is.

Genee is aan zet. Razendsnel pakt hij een reactie uit zijn geest, en formuleert: "Nee, omdat je andere interviews nogal eens eng wilt vinden, met met met kranten en zo."

Door de haast om het gesprek op gang te houden, begint hij te stotteren. Van Nieuwkerk blijft behulpzaam antwoorden. Hij vertelt dat hij minder talent heeft voor kranteninterviews, maar hier rustiger zit.

Noodgreep

De gast wacht tot het gesprek begint. Genee heeft helaas nog steeds geen vraag kunnen bedenken. Hij doet een noodgreep over de situatie ter plekke: "Nou ja, casual gekleed zie ik. Gewoon, ontspannen. Dus daar kan het niet aan liggen."

Van Nieuwkerk heeft er nu genoeg van. Hij wil van start, en zegt kortaf: "Ja. Kom maar op."

Jammer. Genee is nog steeds niet geland. Zit nog in een verkennende fase, en formuleert een vermoeden in plaats van een vraag: "Eh, ik neem aan dat ik hier te maken heb met een fijnproever als het gaat om sport, toch?" Van Nieuwkerk zwijgt even. Kauwt op deze tekst. En vindt het tijd dat de rollen worden omgedraaid. Hij gaat nu de interviewer ondervragen: "Wat versta je daar onder?"

Het gesprek wil maar niet van de grond komen. Dus neemt Genee al snel een volgende noodsprong, het keuzelijstje. Hij zegt: "Individualist of teamspeler?"

Van Nieuwkerk: "Teamspeler."

"AT-5 of Het Parool?"

"Het Parool."

"Achterhoek of Amsterdam?"

Eindelijk begint het interview. Van Nieuwkerk legt uit dat de Achterhoek hem vrijheid geeft. En veel sport. Ook al is hij Amsterdammer. Prachtige aangevers voor Genee om over door te vragen, zodat we wat meer te weten komen over Van Nieuwkerk als persoon. Zijn leven naast de televisie. De interviewer echter trekt een totaal ander spoor. Hij onderbreekt het betoog over Amsterdam versus Achterhoek met: "Je begint met een gesloten lichaamstaal ... (Van Nieuwkerk zit met de armen over elkaar.) … is daar een reden voor?"

Van Nieuwkerk heeft het nu echt gehad. Hij kijkt boos, en zegt kortaf: "Beetje koud."

Een wonder dat hij de studio niet verlaat. Daar is alle reden toe. Gelukkig is hij coöperatief richting zijn krampachtig zoekende collega en blijft zitten.       

Anne Boermans schreef bijna 15 jaar lang wekelijks columns voor het FD, de VARA-televisie en Het Parool. In de serie ANCHOR bespreekt Boermans elke week de drager van een nieuwsprogramma of talkshow.

www.anneboermans.nl
info@anneboermans.nl
www.linkedin.com/anneboermans

 

Lees van Anne Boermans ook:

03-03-2016 | ANCHOR: Pauw met Jeroen Pauw
25-02-2016 | ANCHOR: De Rijdende Rechter met John Reid
18-02-2016 | ANCHOR: RTL Late Night met Humberto Tan
11-02-2016 | ANCHOR: RTL Nieuws met Merel Westrik
05-02-2016 | ANCHOR: Nieuwsuur met Mariëlle Tweebeeke
28-01-2016 | ANCHOR: Jinek met Eva Jinek
21-01-2016 | ANCHOR: Van Liempt Live met Paul van Liempt

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie