[Column] Anne Boermans: Nieuwsuur met Twan Huys
21-04-2016 14:19:00 | Hits: 4267 | columnist: Anne Boermans | Tags:

Nieuwsuur met Twan Huys, NPO 2, 13 april 2016 

Sommige journalisten, interviewers, hebben een rolmodel. Als ze ooit groot worden op de Nederlandse televisie willen ze opereren als hem of haar. De kunst is dan te achterhalen wat de stijl van dit rolmodel is. Weet je dat, dan blijkt nadoen buitengewoon simpel. Neem Twan Huys, anchor van Nieuwsuur. Wat is zijn methode.

De vier belangrijkste technieken.

Een prachtig voorbeeld zien we in een gesprek met Jet Bussemaker, minister van onderwijs. Het gaat over kinderen op school. Komen ze uit een lager sociaal milieu, dan hebben ze minder kans op een voorspoedige schoolcarrière dan als hun ouders hoger opgeleid zijn. Het recente jaarverslag van de Onderwijsinspectie concludeert dat. 

1. Geen vragen maar meningen

We zien een reportage over dit onderwerp. Dan komt de anchor in beeld, naast hem de minister. Huys formuleert: "Dat is natuurlijk een hele nare conclusie van de Inspectie. Dat kinderen die wel de capaciteiten hebben maar uit een lager sociaal milieu komen, niet op hetzelfde niveau zitten als kinderen die uit een ander milieu komen, namelijk hoger opgeleid. Is de conclusie u rauw op het dak gevallen?"

De methode is dus: stel geen vragen. Geef eerst een mening. Herhaal dan, omstandig, nog eens de informatie die we net al hoorden in de reportage. Kom vervolgens met een suggestie.

2. Negeer brisante antwoorden

Bussemaker reageert: "Deels wel. Ik heb er zelf vorig jaar ook al aandacht voor gevraagd, omdat ik het een zorgelijke ontwikkeling vind. Het is ook geen ontwikkeling van vandaag of morgen…" 

Een brisant antwoord. De minister zegt hier, met zo veel woorden, dat ze al wist van het probleem. Sterker nog, dat het probleem al langer bestaat; dat weet ze dus ook.

De aandachtig luisterende interviewer hoort dit en komt met een logische, lastige vraag: "U weet het al minstens een jaar. Wat maakt dat het probleem nog steeds niet is aangepakt?" 

Huys echter negeert dit antwoord totaal. Hij gaat het nog eens hebben over kinderen die hoger kunnen presteren, maar de kans niet krijgen vanwege hun sociale achtergrond.

3. Neem zelf veel spreektijd

Blijf vooral zelf lang aan het woord. Liever een kort college dan een puntige vraag.

Bijvoorbeeld Huys, die zelf begint over de Cito-toets: "Dan zou je denken, de meest logische stap is als de Cito-toets dan een objectieve graadmeter is, er was kritiek altijd, want het was maar een foto, een momentopname. Maar kennelijk toch ging dat beter, want nu gaan plotseling de cijfers omlaag, zegt de Inspectie. Vindt u dan, heel concreet, dat de toets beter terug kan komen en dat leraren niet meer de beoordelingen moeten maken?"

66 woorden, in 20 seconden. Beetje warrig, maar wel veel spreektijd.

De moeilijkheid overigens van zo’n enorme introductie, voorafgaand aan een voorspelbare vraag, is dat de geïnterviewde alle tijd heeft om na te denken over een politiek wenselijke reactie, ongeacht de uiteindelijke vraag. 

4. Formuleer steeds zwaarder 

Een ander element uit de methode Huys is dat hij zijn mening steeds heftiger omschrijft. Opschalen dus, is het devies. In de openingspresentatie, voorafgaand aan de reportage, heeft Huys het over “verontrustende” conclusies van de Onderwijsinspectie. In zijn eerste tekst richting minister, na de reportage, is dat een “hele nare” conclusie geworden. Wat later in het gesprek heet het zelfs een “zeer alarmerende” conclusie.

Overigens heeft dit opschalen geen enkel effect op het betoog van Bussemaker. Die blijft kalm en waardig en, vooral concreet voor een politica, haar verhaal houden.

Anne Boermans schreef bijna 15 jaar lang wekelijks columns voor het FD, de VARA-televisie en Het Parool. In de serie ANCHOR bespreekt Boermans elke week de drager van een nieuwsprogramma of talkshow.

www.anneboermans.nl
info@anneboermans.nl
www.linkedin.com/anneboermans

Lees van Anne Boermans ook:

14-04-2016 | ANCHOR: WNL op zondag met Rick Nieman
11-04-2016 | ANCHOR: Nederland kiest: het referendum met Dionne Stax
31-03-2016 | ANCHOR: RTL NIEUWS met Roelof Hemmen
25-03-2016 | ANCHOR: Radar met Antoinette Hertsenberg
17-03-2016 | ANCHOR: De Wereld Draait Door met Matthijs van Nieuwkerk
10-03-2016 | ANCHOR: Wat Gaat Er Nu Door Je Heen met Wilfred Genee
03-03-2016 | ANCHOR: Pauw met Jeroen Pauw
25-02-2016 | ANCHOR: De Rijdende Rechter met John Reid
18-02-2016 | ANCHOR: RTL Late Night met Humberto Tan
11-02-2016 | ANCHOR: RTL Nieuws met Merel Westrik
05-02-2016 | ANCHOR: Nieuwsuur met Mariëlle Tweebeeke
28-01-2016 | ANCHOR: Jinek met Eva Jinek
21-01-2016 | ANCHOR: Van Liempt Live met Paul van Liempt

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie