[Column] Anne Boermans: RTL Boulevard met Luuk Ikink
01-09-2016 09:50:00 | Hits: 6708 | columnist: Anne Boermans | Tags:

RTL Boulevard met Luuk Ikink, RTL 4, 30 augustus 2016

Het nieuwe gezicht bij Boulevard: Luuk Ikink, de voormalige sidekick van Humberto Tan. Hij presenteert deze keer samen met Beau van Erven Dorens.

Eerst is er een gesprek over de perikelen bij de KNVB. Dan volgt Ikink met een eigen rubriek. Van Erven Dorens kondigt hem aan: "Het belangrijkste entertainmentnieuws van vandaag."
Ikink brandt los: "Ja, hoogspanning bij de KNVB en dat betekent kennelijk een stroomstoring op het Hilversumse mediapark (…)."  Een grapje, dus. In ieder geval kijkt hij er zelf breedlachend bij. Die lach is overal. Rond de mondhoeken. Rond de ogen. Hij trekt zelfs zijn wenkbrauwen op, met brede horizontale rimpels op het voorhoofd. Hij is even zijn tekst kwijt, maar corrigeert snel: "(…) Eh, het zorgde voor wat paniek. De uitzendingen van de NOS, die konden doorgaan door een eigen aggregaat. Maar Goedemorgen Nederland bijvoorbeeld moest worden uitgesteld en dat had ook gevolgen voor de presentatie."

De lach blijft, waardoor de tekst overkomt als één grote grap. Die sfeer wordt voortgezet. We zien nu een presentatrice van het ochtendprogramma. Zij vertelt dat de redactie naast de studio in de auto is gaan zitten om verder te werken, deze nacht. Dan komt een foto: vier uitbundig lachende jonge vrouwen hangend in een auto, raampjes open. Impressie: die stroomstoring was buitengewoon grappig. De vraag is of de redactie van Goedemorgen Nederland blij is met de foto. Het ziet er vooral uit als vier jolige meiden die te lang zijn wezen stappen, deze nacht.

Ongepast

Het wordt nog pijnlijker, met dat gelach. Het volgende thema in de rubriek: de dood van acteur Gene Wilder. We zien een portretfoto van hem. Lachend. Ikink, nog steeds met die grote lach alom, vertelt dat de komiek Wilder een inspiratie is voor velen. Niemand in de Boulevardstudio kent hem echter, zo lijkt het. Behalve Van Erven Dorens. Ikink: "Beau is een grote fan." De regie brengt meteen beide presentatoren in beeld. Rechts Ikink, links Van Ervan Dorens. Deze roept uit: "Gene Wilder is mijn generatie!" Om vervolgens langdurig breed te lachen. Ikink lacht uitbundig mee. En zegt nog: "Hij is overleden aan de gevolgen van alzheimer." Ook het overlijden van Wilder vindt men bijzonder geestig, zou je kunnen denken. Absoluut ongepast gelach dus.

Het kan ook zijn dat er iets totaal anders aan de hand is, bij deze aflevering van Boulevard. Het komt regelmatig voor, met name bij live-uitzendingen: de latente lach die in de studio hangt. Vaak begint die al voor de uitzending. Iedereen voelt het: de presentatoren, de gasten, de technische ploeg. De oorzaak is veelal spanning, noem het stress. Nieuw seizoen, nieuwe presentatiekoppels; die druk is begrijpelijk. Wat blijkt: als die lach er éénmaal hangt, krijg je hem bijna niet meer weg. Ongeacht de onderwerpen.

Leeglachen

De ervaren regisseur en/of eindredacteur weet wat kan helpen: even een time-out. Iedereen naar buiten, ruim voor de uitzending. En allemaal jezelf op de gang overdreven hard leeglachen. Het blijkt te werken, is mijn ervaring.
De druk bij deze aflevering is kennelijk extreem hoog. Zo zijn er regelmatig schakelfouten. Voorbeeld: Van Erven Dorens die ons op zijn camera aankijkt en tegen ons praat. Echter, we zien ook Ikink, die al naar zijn camera, ergens links in de studio blikt. Op beeld ziet dat er raar uit. Hij heeft zijn gezicht totaal van ons afgedraaid. Vervolgens gaat hij praten, nog steeds kijkend in het niks. Dan pas volgt de beeldwissel en zien we hem recht van voren. Zoals seconden eerder de bedoeling was.

Wat het voor Ikink niet gemakkelijker maakt, is zijn extreem hoog spreektempo. Waardoor zijn grappig bedoelde opmerking "hoogspanning bij KNVB geeft stroomstoring op Mediapark” in de uitzending verloren gaat.

Dat valt dus op: hij praat te snel. Wat hij zegt is daardoor lastig te volgen. De inhoud raakt zo ondergeschikt aan de vorm.

---

Anne Boermans schreef bijna 15 jaar lang wekelijks columns voor het FD, de VARA en Het Parool. In de serie ANCHOR bespreekt Boermans elke week een (nieuwe) drager van een nieuwsprogramma of talkshow.

www.anneboermans.nl
info@anneboermans.nl
www.linkedin.com/anneboermans

Lees ook:

21-04-2016 | ANCHOR: Nieuwsuur met Twan Huys
14-04-2016 | 
ANCHOR: WNL op zondag met Rick Nieman
11-04-2016 | ANCHOR: Nederland kiest: het referendum met Dionne Stax
31-03-2016 | ANCHOR: RTL NIEUWS met Roelof Hemmen
25-03-2016 | ANCHOR: Radar met Antoinette Hertsenberg
17-03-2016 | ANCHOR: De Wereld Draait Door met Matthijs van Nieuwkerk
10-03-2016 | ANCHOR: Wat Gaat Er Nu Door Je Heen met Wilfred Genee
03-03-2016 | ANCHOR: Pauw met Jeroen Pauw
25-02-2016 | ANCHOR: De Rijdende Rechter met John Reid
18-02-2016 | ANCHOR: RTL Late Night met Humberto Tan
11-02-2016 | ANCHOR: RTL Nieuws met Merel Westrik
05-02-2016 | ANCHOR: Nieuwsuur met Mariëlle Tweebeeke
28-01-2016 | ANCHOR: Jinek met Eva Jinek
21-01-2016 | ANCHOR: Van Liempt Live met Paul van Liempt

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie