[Column] Anne Boermans: WNL op zondag met Rick Nieman
14-04-2016 18:28:00 | Hits: 4315 | columnist: Anne Boermans | Tags:

WNL op zondag met Rick Nieman, NPO 1, 27 maart 2016

Te gast is onder andere Jozias van Aartsen, burgemeester van Den Haag.  Het gaat over terreurbestrijding, en hoe ongelooflijk veel politiecapaciteit dat vergt.

Nieman: "Ook in Nederland heeft de politie de handen vol, hè. Hoe merkt u dat bij u in de stad?" Mooie, directe vraag aan de politicus, die bekend staat om zijn vaag, verhullend taalgebruik. Als de burgemeester verteld heeft over het abstracte ‘hoe’, kan Nieman vervolgens vragen naar het concrete ‘wat.’

De kracht van zwijgen

Van Aartsen gaat er eens even goed voor zitten. Hij recht zijn rug, en begint: "Nou, we hebben een heel goed korps in Den Haag…" Obligater kan het niet. Nieman hanteert vervolgens een prachtig middel, in dit gesprek met juist deze politicus: hij zwijgt.

De burgemeester ervaart dat kennelijk als een uitnodiging om toch vooral clichés te blijven uiten. Hij zegt: "… Dus die redden het voorlopig nog wel. Maar het is duidelijk dat met alle problemen die we nu hebben, dat dit zo niet al te lang door kan gaan…" Nieman blijft zwijgen. Van Aartsen kabbelt door: "… Er zijn gewoon dingen die blijven liggen.

Want als je denkt aan alles wat met migratie, vreemdelingen, en dan nu het hele vraagstuk van terreur wat we nu hebben, ja, daar heb je heel veel capaciteit voor nodig."

Interviewen is luisteren

Nu toont Nieman zijn grote kracht, in dit gesprek. Hij heeft blijkbaar goed geluisterd.

En doet iets, wat ogenschijnlijk voor de hand ligt; hij vraagt: "Wat blijft er bijvoorbeeld liggen?"

Inderdaad: een vraag naar het ‘wat.’ Dat lijkt simpel, maar is een schaars goed, op de Nederlandse televisie. Veel interviewers willen een debat, een gevecht, als ze een politicus tegenover zich hebben. Met de bedoeling het de ander lastig te maken. En eigen kennis te etaleren. Nieman hanteert een geheel andere tactiek. Door Van Aartsen te dwingen een voorbeeld te geven van iets wat hij net heeft gezegd, is een concreet antwoord onontkoombaar. Hij wordt vastgezet op zijn eigen woorden. Kan dus geen kant op.  

Beweren en bewijzen

Van Aartsen voelt de druk, indachtig het aloude principe ‘”Wie beweert, moet bewijzen.”

Hij begint: "Nou, ik zou liever wat meer agenten willen hebben om op woninginbraken in de stad te letten. Daarom doen we nu ook een enorm beroep op de mensen zelf om zelf in de buurt een beetje de zaak in de gaten te houden. Maar daar zou je graag ook wat meer agenten voor vrij hebben. We zien hier en daar een stijging van inbraken, ook in delen van de stad Den Haag…"

De politicus realiseert zich, ergens in zijn brein, dat er iets vreselijk mis aan het gaan is, met zijn gepraat. Welk signaal geeft hij hiermee aan het inbrekersgilde? Dus probeert hij zich te redden met wat sleetse kreten, als hij snel vervolgt:  "…Mijn verhaal is altijd, zichtbaarheid van de politie. Aanwezigheid van de politie. Ze in de buurt hebben, is voor mensen ongelooflijk belangrijk. En voor onze veiligheid."

Non-tekst dus. Nieman blijft alert en vasthoudend. Hij pint de burgemeester weer vast op diens eigen woorden: "Ja, natuurlijk. Maar omdat het gewoon te druk is, moet je kiezen. En dan zegt u: helaas schiet woninginbraken er af en toe bij in." Prachtig voorbeeld van de essentie voor interviewers: luisteren en navragen.

Van Aartsen intussen kijkt enigszins zuur. Hij kan geen kant op; realiseert zich de enormiteit van zijn uitspraak. In een poging, zich er uit te redden, hanteert hij een zwak, zeer riskant middel: de ontkenning.

Eerst zien we hem worstelen.  De mond begint te praten, terwijl zijn hersens nog op zoek zijn naar een goede reactie. Dus formuleert hij: "Ja. Dat is zo’n onderwerp, (zwijgt heel even)… dat, (zwijgt opnieuw), … waarbij, (pauzeert nogmaals)… natuurlijk moet er niet het beeld ontstaan van 'Alle inbrekers in de regio Den Haag ga je gang maar'.  Nee, maar je moet echt heel scherp je prioriteiten stellen."

Een klassieker. Door te zeggen welk beeld er niet moet ontstaan, komt dat beeld juist wel in het hoofd van de kijker. Als we nog niet hadden bedacht, wat het gevolg is van zijn tekst over woninginbraken en politietekort, denken we het nu wel. 

Anne Boermans schreef bijna 15 jaar lang wekelijks columns voor het FD, de VARA-televisie en Het Parool. In de serie ANCHOR bespreekt Boermans elke week de drager van een nieuwsprogramma of talkshow.

www.anneboermans.nl
info@anneboermans.nl
www.linkedin.com/anneboermans

Lees van Anne Boermans ook:

03-03-2016 | ANCHOR: Pauw met Jeroen Pauw
25-02-2016 | ANCHOR: De Rijdende Rechter met John Reid
18-02-2016 | ANCHOR: RTL Late Night met Humberto Tan
11-02-2016 | ANCHOR: RTL Nieuws met Merel Westrik
05-02-2016 | ANCHOR: Nieuwsuur met Mariëlle Tweebeeke
28-01-2016 | ANCHOR: Jinek met Eva Jinek
21-01-2016 | ANCHOR: Van Liempt Live met Paul van Liempt

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie