[Column] Bob Goulooze: Facebook Democratie
22-06-2016 10:29:00 | Hits: 4977 | columnist: Bob Goulooze | Tags:

Laatst was ik bij een gastcollege van Maarten van Rossem. Hij beweerde in anderhalf uur, met veel grappen en understatements, dat de democratie niet gebaat is bij vernieuwing. Want dit leidt alleen maar tot minder democratie. Hij adstrueerde dit aan de hand van de D’66 kroonjuwelen: Gekozen MP, burgemeester, referendum en 1e Kamer. Dit alles zou populisme maar in de hand werken, verwijzend naar de machthebbers in Hongarije, Polen en Turkije, die het allemaal een beetje teveel in de bol hebben gekregen. 

Pluche plakkers

Leuk avondje meedenken en lachen, maar de man is historicus. Die hebben een aantal jaren nodig voordat zij de tijdsgeest kunnen duiden. Laat ik zeggen zo’n jaar of tweehonderd. Dat betekent dat zij geen historisch valide duiding kunnen bieden van processen, die op dit moment in onze maatschappij spelen. Van Rossem meldde zelfs dat het tegenwoordig allemaal veel democratischer is dan 50 jaar geleden. Onzin natuurlijk, want in ons politieke bestel is staatkundig niets veranderd. Ja de media zijn attenter; in ieder geval brutaler. De social media maakten alles transparanter en opener. Daardoor lijkt het alsof er meer democratie is, maar die is er niet. De politicus zit nog steeds 4 jaar in de Kamer of in een Raad met een persoonlijk kiezersmandaat. En doet wat ie wil, onder het mom dat een Kamerlid weet waar hij het over heeft. Want die zetel is heilig.

Politici die ja beloven in de verkiezingstijd en dan nee stemmen als het er op aankomt. De legitimering: “Ja, we zitten nu eenmaal in een coalitie en dan is het geven en nemen.” Als je vraagt wat zij dan hebben genomen volgt een opsomming van trivia. Gegeven is er voldoende of teveel. En zo wordt de kiezer weer met het bekende kluitje in het riet gestuurd. De nakende verkiezingen doen politici weer in de beloftemodus springen en de kiezer gaat er weer in mee voor vier jaar of minder.

Maarten van Rossem vindt deze parlementaire vertegenwoordiging de hoofddeugd van onze democratie. Hij kapittelde de Amerikaanse multi-miljonair en ’90’s presidentskandidaat Ross Perot die het publiek via een kastje in huis (electronic-democracy) wekelijks wilde laten stemmen. Daarmee de Vox Populi in kaart brengend en echte democratie realiserend. 

Nieuw speelveld

We zien namelijk dat de maatschappij, na ruim 50 jaar mondigheid, er een nieuw speelveld bij heeft gekregen. Het traditionele speelveld waar overheid en bedrijfsleven elkaar de bal toespelen, met het publiek als onmondige toeschouwer, is aan het veranderen in een speelveld waarin ook de mondige burger meespeelt. Een veld met drie doelen. Niet langer beslist de overheid over wat de burger moet denken, willen en doen. En dat geldt ook voor het bedrijfsleven dat dealde met de overheid. Burgers stellen steeds zwaardere eisen aan beide. Daar past ook echte democratie bij; geen 4 jaar self kicken

Facebook Partij

Een Facebook Partij, als moderne variant van Ross Perot’s idee van e-democracy, dringt zich op en morrelt aan de deur van de ouderwetse democratie. Het idee kreeg ik, nadat ik op de Feyenoordsite kon stemmen of Dirk Kuijt wel of niet een goede aankoop was. Je kon ‘ja’ of ‘nee’ stemmen en je zag direct de uitslag. Dit idee kun je doortrekken naar Facebook. Een (lokale) politieke partij legt via Facebook een beargumenteerde stem-intentie voor. De leden geven, zoals op de Feyenoordsite, aan of zij het er al dan niet mee eens zijn. Bij meer dan 50% ja stemt de partij en bloc ja in de gemeenteraadsvergadering. En bij meer dan 50% nee stemt de partij natuurlijk nee. Zo geven leden aan wat de politici van de Facebook Partij moeten stemmen in de raad.

Ik sprak in het Haagse met iemand, die dit ook al een paar jaar eerder had proberen te doen. Landelijk bleek lastig, maar lokaal moet mogelijk zijn. Mijn brainwave bleek niet uniek; zelfs Ross Perot was me dertig jaar geleden voor. Maar er ontstaat steeds meer behoefte aan permanente democratie. Electronic democracy of een Facebook Partij; het zijn de mogelijkheden om tot echte democratie te komen. In weerwil van Van Rossems stelling. Het is op voorhand moeilijk in te schatten of er een Facebook Partij zal komen of dat gevestigde politieke partijen via Facebook, of andere systemen, hun achterbannen vaker gaan raadplegen. Het zou in ieder geval goed zijn als politieke partijen weer eens naar de burger zouden luisteren, in plaats van hun coalitiedrang te laten prevaleren. De huidige en snel veranderde mediawereld biedt mogelijkheden.

Wisdom of the crowd

Een Facebook Partij past ook uitstekend bij het veranderde speelveld. De burger wil zich niet meer laten ringeloren door politici, die alleen het eigen belang voor ogen hebben. Een Facebook Partij is open en transparant. Iedereen kan zien wat het standpunt van de meerderheid is. Maarten van Rossem mag het dan niet democratisch noemen; ik ken geen democratischer systeem dan dit. Het zal de macht van de burger vergroten en die van de politicus verkleinen. Zo maken we gebruik van de wisdom of the crowd. En dat scheelt de belastingbetaler veel onnodige en onzinnige stokpaardjes, die de politicus met gemeenschapsgeld financiert.

Bob Goulooze is een onafhankelijk communicatieconsultant voor creatieve oplossingen. 

www.twitter.com/Goulooze

 

Lees ook van Bob:

17-05-2016 | Bob Goulooze: Het O-woord; dé tip voor zakelijk ontvrienden
19-04-2016 | Bob Goulooze: De kantelgeest
15-03-2016 | Bob Goulooze: Cock and Bull
16-02-2016 | Bob Goulooze: Vaccineer organisaties
19-01-2016 | Bob Goulooze: Fear of foning
04-12-2015 | Bob Goulooze: De lokroep van ontspanning
22-10-2015 | Bob Goulooze: The Donald
10-09-2015 | Bob Goulooze: The bright one, the right one
31-07-2015 | Bob Goulooze: Door de bank genomen
19-06-2015 | Bob Goulooze: Muzak makes moods

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie