[Column] Bob Goulooze: Knuffelterrorist
18-10-2016 12:10:00 | Hits: 4643 | columnist: Bob Goulooze | Tags:

Wij zagen een theedoek, zoals Yasser Arafat in zijn betere dagen droeg. Maar dan meer burka-achtig. Bij Arafat zag je gewoon zijn gezicht, althans het gedeelte dat niet door zijn schurftige baardje was bedekt. Bij deze, in een Syrisch heropvoedingskamp verblijvende Nederlandse spokesman voor de gevangen genomen of gevluchte IS-strijders, bleken alleen de ogen zichtbaar. Mijn boemerangzoon die toevallig aanschoof toen ik naar het NOS Journaal keek, ontwaarde de theedoek eveneens. "Hé, dat is Reda", zei hij zonder blikken of blozen. "Daar heb ik nog mee gechilled." "Het Is niet waar", zeiden mijn vrouw en ik. Jawel, volgens Boemerang was de terroristische spijtoptant afkomstig uit Leiden. En inderdaad bleek de volgende dag de Telegraaf al naam en toenaam te hebben achterhaald. Het ging inderdaad om Reda. “Ach”, zei Boemerang, “je weet hoe dat gaat met die islamieten.” Ik wist het niet, dus Boemerang vervolgde: “Die jongens hebben niets te doen, ze hebben geen geld, ze worden als Marokkaan vaak met de nek aangekeken. Ze zien dat geloofsgenoten worden afgeslacht in Syrië. Sommigen, die in net zo’n positie zitten en avontuurlijk zijn ingesteld, willen een handje helpen om dat tegen te gaan. Ook Reda was opeens vertrokken, naar Syrië. Het avontuur lonkte.

Reflex

Op de tv hoorde ik in datzelfde journaal al beste brave ambtenaren zeggen dat Reda zeker gevangen gezet zou worden bij terugkeer in Nederland. Juridische snelspraak als kneecap reflex. Gelukkig zijn er ook rechters die wel zelf nadenken. Ik weet natuurlijk niet wat Reda allemaal heeft uitgespookt. Dat moeten de AIVD of het Ministerie van Buitenlandse Zaken maar eens uitzoeken en natuurlijk bewijzen. De rechter zal tot een afgewogen oordeel komen. En dan volgt er een straf. Maar deze zaak heeft creativiteit nodig.

Van ons dure belastinggeld stoppen we deze jonge moslim jarenlang in de gevangenis. En dat is een beetje dom. Waarom? We hebben hier te maken met een IS spijtoptant. In Nederland rekruteren sommigen nog steeds voor IS. Wat is er verstandiger dan pragmatisch met de invulling van de straf omgaan? We zouden kunnen overwegen om deze Reda in te zetten als voorlichter om de andere potentiële Syriëgangers te ontmoedigen, door het verhaal te vertellen zoals het is gebeurd. Als je als Nederlander de internationale spokesman voor IS deserteurs bent, kun je in mijn optiek ook je story vertellen aan anderen. Onze angst, dat teruggekeerde Syriëgangers een bedreiging kunnen vormen doordat zij aanslagen zouden beramen en uitvoeren, wordt daarmee grotendeels weggenomen.

Storytelling

Vroeger, toen ik zelf nog op de middelbare school zat, kwam er bij maatschappijleer eens een oud-kolonel in de klas vertellen over onze daden in Indië. Van de geschiedenislessen hadden wij wel begrepen dat het geen fijne daden waren geweest. Deze man deed spannend verslag vanuit het perspectief van de Nederlander. Hij kon er goed over vertellen, maar de militaristische invalshoek prevaleerde. Toch ging ik daar als leerling over nadenken. Want blauwen uit een boom schieten is echt niet goed te praten. Zeker omdat de Indonesiërs in hun eigen land leefden. Maar het feit dat ik me een dergelijk verhaal, van een man die er zelf bij was, nog steeds herinner, geeft wel aan wat de kracht is van een ooggetuige-/participantenverhaal.

Een dergelijk mechanisme zie ik ook voor me bij een terugkeer van Reda. Waarom deze jongen niet een anti-IS ambassadeursfunctie laten vervullen? Het mes snijdt namelijk aan twee kanten. Hij doet wat nuttigs als straf en voorkomt daarmee de rekrutering van anderen. In de public relations is het van belang dat er ambassadeurs zijn voor het propageren van jouw boodschap, het ondersteunen van jouw propositie of product. En dat is precies de functie die Reda zou kunnen vervullen als uitoefening van zijn taakstraf. Daarmee voorkomen we wat we vrezen, namelijk verdere rekrutering door IS of het plannen van aanslagen door ex-Syriëgangers. Bovendien kun je je afvragen wat er terecht zal komen van een Marokkaan met enige jaren gevangenisstraf? Dat is een directe weg naar criminaliteit. Dus als we zo nodig "de boel bij elkaar moeten houden", dan moeten we ook maatregelen nemen in de lijn die ik voorstelde, in plaats van star de wet te volgen.

Leerlingen van scholen en bezoekers van moskeeën zullen graag naar Reda’s spannende verhaal willen luisteren. Zij zullen er zeker over gaan nadenken. Reda’s verhaal kan in boekvorm verschijnen en leent zich prima voor verfilming. Kortom, prima content voor heel veel (social) media. Na een knuffel-Marokkaan, is nu de tijd rijp voor een knuffelterrorist. 

---

Bob Goulooze is een onafhankelijk communicatieconsultant voor creatieve oplossingen. 

@Goulooze

 

Lees ook:

21-09-2016 | [Column] Bob Goulooze: Boemerang
17-08-2016 | [Column] Bob Goulooze: Discipline

21-07-2016 | Bob Goulooze: Saved by the Ramadan

22-06-2016 | Bob Goulooze: Facebook Democratie
17-05-2016 | Bob Goulooze: Het O-woord; dé tip voor zakelijk ontvrienden
19-04-2016 | Bob Goulooze: De kantelgeest
15-03-2016 | Bob Goulooze: Cock and Bull
16-02-2016 | Bob Goulooze: Vaccineer organisaties
19-01-2016 | Bob Goulooze: Fear of foning

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie