[Column] Bob Goulooze: Politieke correctheid zorgt voor impasse en stagnatie
20-12-2016 13:14:00 | Hits: 2192 | columnist: Bob Goulooze | Tags:

In mijn laatste column van het jaar kijk ik even terug op wat eerdere columns. De rode draad, de grootste gemene deler: ik constateer dat politieke correctheid op zijn retour is. Is dat erg? Ik vind van niet. Omfloerst taalgebruik leidt vaak tot niets. Politieke correctheid zorgt ervoor dat ongewenste zaken niet duidelijk worden benoemd en onduidelijkheid zorgt voor een impasse en stagnatie, waar actie en flow gewenst zijn.

GeenPeil is uitgegroeid tot de Facebookpartij waarover ik al eerder dit jaar schreef. De social media stellen partijen in staat dagelijks de achterban te raadplegen. GeenPeil is de eerste die dat doet. Hulde! Hoewel ik niet op ze stem, weet ik dat deze manier van politiek bedrijven de toekomst heeft, want als je burgers bij de politiek wil betrekken, moet je ze niet als stemvee behandelen, zoals D66 dat doet. Neem de burger serieus en laat ze per onderwerp meebeslissen. Nu is het nog zo dat je één keer in de vier jaar je stem mag uitbrengen, gelukkig soms vaker, maar je moet altijd afwachten hoe de door jou gekozen volksvertegenwoordiger jou vertegenwoordigt. De historicus en zelfbenoemd Amerikakenner Maarten van Rossem meent dat er niets boven zo’n gekozene gaat. Een parlementariër die vol verve vier jaar voor de kiezer zal wikken en wegen wat de juiste beslissing is. Zo zat de wereld vanuit historisch perspectief al niet in elkaar en dat zal in de toekomst evenmin het geval zijn. Menig parlementariër vergat zijn vertegenwoordigende plichten en was daar ook niet op aan te spreken. Zo vervreemdt de burger van de politiek.

De social media halen het gordijn rond het politieke gekonkel op. Openheid en transparantie zijn zaken waar de meeste politici geen boodschap aan hebben. Zij legitimeren geslotenheid door te wijzen op het succes van in besloten kring gemaakte afspraken. Feit is en blijft dat zij zichzelf met een Kamerzetel in een machtspositie hebben gemanoeuvreerd. En die positie benutten zij ten volle. De mening van de kiezers speelt dan geen rol van betekenis meer. Een uitermate slechte zaak. GeenPeil is de eerste partij die het volk echt over ter stemming voorliggende topics laat meebeslissen. Het is niet moeilijk te voorspellen dat dit niet de laatste partij zal zijn. Steeds vaker zullen we Facebook-achtige partijen zien, die social media inzetten om het contact met het electoraat te behouden. Bovendien maakt men gebruik van de wisdom of the crowd, een fenomeen dat de huidige politicus met afkeer en dedain bekijkt.

Merry white X-mas

Afgelopen weekend keek ik als blanke man naar Sunny Bergmans documentaire Wit is ook een kleur. Het ging over de gepercipieerde discriminatie. In het programma wilde de maakster aantonen dat blanken behoorlijk, maar veelal onbewust, discrimineren in ons koude kikkerlandje. Met een aantal stellingen zoals, "in Nederland is de politie er om je te beschermen", "banken geven je geld" en "als ik solliciteer krijg ik de baan”, vroeg men een heterogeen samengestelde groep bij een positief antwoord op zo’n stelling een stap naar voren te zetten. Na een stuk of tien stellingen stonden er drie naïeve blanken vooraan. De gekleurden bleven achter. Quod Erat Demonstrandum, dacht mevrouw Bergmans. Niet dus! Als ik er zelf tussen had gestaan zou ik evenmin vooraan zijn geëindigd. Iedereen wordt gediscrimineerd en iedereen discrimineert. In zijn door vrouwen neergesabelde boek Alleen maar nette mensen schrijft Robert Vuijsje over de multiculturele samenleving: Surinamers denken volgens Antillianen dat ze elite zijn. Hindoestanen vinden negers lui en dom. Hollanders denken dat alle Zuid-Amerikaanse, Afrikaanse, Oost-Europese en Aziatische vrouwen in Nederland hoeren zijn. Israeli’s vinden Nederlandse Joden mietjes. Hollanders weten dat Brabanders en Limburgers altijd liegen. Mensen uit het Noorden en Oosten zijn achterlijke boeren. Negers denken iedere dag aan slavernij. Behalve negers denkt nooit iemand aan slavernij. Joden denken iedere dag aan de Tweede Wereldoorlog. Behalve Joden denkt niemand er aan. Turken vinden dat Marokkanen hen een slechte naam geven. Marokkanen zijn boos op iedereen.”

Als antropoloog was het mij ook al opgevallen dat alles en iedereen discrimineert. Of je nu wil of niet. Mensen die niet willen discrimineren zijn vaak Politiek Correct. Uit naam van het politiek correcte denken doet men soms rare dingen. Sommigen willen oude tradities afschaffen met als argument dat die racistisch zouden zijn. Anderen verloochenen hun eigen cultuur om maar politiek correct te zijn. Zo mogen inwoners van sommige van de Verenigde Staten geen merry Christmas meer zeggen, want er zijn ook bevolkingsgroepen die geen Kerst vieren. Daarom zegt men daar nu happy holidays. Ik meen dat meer dan 90 procent van de Amerikanen Kerst viert dus dat vind ik dan weer vreemd. Zelf hou ik ervan om dingen bij de naam te noemen. Dus noem het kerstfeest gewoon Kerstmis.

Ik kan het niet laten nog iets over Donald Trump te zeggen. Hij is enorm bekritiseerd over de samenstelling van zijn ministersploeg. Een Leidse professor mocht op Radio 1 verklaren dat Trump de banken niet zou aanpakken, met een minister die afkomstig is van de boevenbank bij uitstek: Goldman Sachs. Plaatsvervangende schaamte kleurde mijn hoofd. Omdat ik in de auto zat, zag niemand het. Een eendimensionalere verklaring had ik al lang niet meer gehoord. Ik dacht dat wij in Leiden juist wel nadenkende hoogleraren hadden. Ik hou me maar vast aan het bekende gezegde It takes one to know one, of wat specifieker, it takes a thief to catch a thief. Overigens merk ik wel dat de beurzen sinds de uitverkiezing van Trump een forse spurt omhoog hebben gemaakt. Het kerstdiner zal derhalve in huize G. exuberanter dan ooit zijn.

Ik sluit af met de politiek incorrecte woorden:  vrolijk Kerstfeest voor alle mensen van goede wil! 

---

Bob Goulooze is een onafhankelijk communicatieconsultant voor creatieve oplossingen. 

@Goulooze

Lees ook:

15-11-2016 | [Column] Bob Goulooze: Dwaas met z’n allen of wijs alleen?
18-10-2016 | [Column] Bob Goulooze: Knuffelterrorist

21-09-2016 | [Column] Bob Goulooze: Boemerang

17-08-2016 | [Column] Bob Goulooze: Discipline

21-07-2016 | [Column] Bob Goulooze: Saved by the Ramadan

22-06-2016 | [Column] Bob Goulooze: Facebook Democratie
17-05-2016 | [Column] Bob Goulooze: Het O-woord; dé tip voor zakelijk ontvrienden
19-04-2016 | [Column] Bob Goulooze: De kantelgeest
15-03-2016 | [Column] Bob Goulooze: Cock and Bull
16-02-2016 | [Column] Bob Goulooze: Vaccineer organisaties
19-01-2016 | [Column] Bob Goulooze: Fear of foning

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie