[Column] Camiel Verhey: Adblocken is OK
18-09-2015 14:27:00 | Hits: 6001 | columnist: Camiel Verhey | Tags:

Als je adblockers als onderwerp voorbij ziet komen bij De Wereld Draait Door, dan weet je dat het gemeengoed is geworden.

Ik werk zelf al een tijd in de media- en reclamewereld en moet bekennen dat ik maar weinig reclames te zien krijg. De laatste keer dat ik een film heb gezien met 18 onderbrekingen, was nog in de periode dat ik dat juist fijn vond, want dan mocht ik wat langer opblijven.

Het is echter pas recentelijk dat ik ook echt gebruik maak van adblockers voor mobiel. Het gebruiken van adblockers voelde altijd een beetje als stelen: zo ongeveer alle ‘gratis’ content die ik consumeer, wordt tenslotte betaald uit advertenties. Daarnaast is reclame mijn vakgebied.

Dat content een waarde heeft is het belangrijkste argument van uitgevers om over de huidige ontwikkeling van Apple te klagen.

De hele reden waarom adblockers echter zijn ontstaan is om dat de gebruikerservaring de afgelopen jaren dramatisch verslechterd is door al het banner-geweld.

Een homepage take-over of een rectangle op web converteert amper, maar op je mobiel te pas en te onpas banners gepusht krijgen heeft al helemaal niks meer te maken met een strategisch weloverwogen keuze hoe je mensen probeert te bereiken en te beraken. Sterker nog: platformen op mobiel werken er significant slechter door.

Momenteel is de adblocking alleen nog officieel beschikbaar voor in browser, ′in app’ is er dus nog niks aan de hand. Veel weerstand is er richting Apple, omdat zij juist ′in app’ zelf (advertentie) geld verdienen. Echter vergeten mensen dat Apple de gebruikerservaring altijd op de eerste plaats zet.

De uitdaging die Apple ons stelt is: hoe ga je als merk, uitgever of bureau optimaal gebruik maken van de contextuele omgeving die mobiel met zich meebrengt. Oftewel, hoe we gaan inspelen op de manier waarop wij al fotograferend, filmend, swipend en tappend content creëren en consumeren met onze mobiel.

Adblocking zien wij dan ook als een kans en niet als een bedreiging.

Camiel Verhey is Head of Mobile bij MEC.
www.twitter.com/camielverhey

www.mecglobal.nl

 

Deze bijdrage is onderdeel van een forum over adblockers. Het forum staat hier

 

  

 

Ook columnist worden bij het Nederlands MediaNetwerk? Dat kan! Lees hier meer..

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie