[Column] Erwin Fisser: Beat it
25-06-2020 09:10:00 | Hits: 2700 | columnist: Erwin Fisser | Tags:

Afgelopen weekend kreeg mijn oudste zoon voor zijn verjaardag een platenspeler. Toen hij daar voor het eerst over begon, een half jaar geleden, verbaast het me nogal.

Een platenspeler voor een elfjarige die gewoon gebruik kan maken van ons Spotify-gezinsabonnement en een bluetooth speaker van aanzienlijke omvang? Maar de afgelopen maanden bleek hij hier serieus voor te kunnen sparen, een unicum, dus de wens leek legitiem. Een platenspeler werd het. Uiteraard kreeg hij daarbij een aantal platen en een singletje van Michael Jackson. Opgeduikeld bij de hergebruik.

Als gezin, inclusief zijn jongere broertje, zaten we rond de tafel toen hij Beat it opzette. Terwijl ik vertelde over de muziekhistorische waarde: “Dansmuziek gecombineerd met rockgitaren? Ongehoord voor die tijd.” begon het plaatje te draaien. We keken naar de naald die in de groef in het vinyl daalde. En we luisterden. Een paar minuten lang zaten we stil om de tafel en luisterden naar muziek. En we hoorden dingen uit goedkope ingebouwde speakers die we uit de dure Sonos-installatie nog nooit gehoord hadden.

In de podcast Future Shock podcast #35 Op de sofa met Damiaan Denys vertel deze Vlaamse hoogleraar, psychiater en filosoof in een bijzin over iets essentieels wat er veranderd is in onze maatschappij. Ik parafraseer: vroeger (eigenlijk nog geen halve eeuw geleden), hakten we de hele dag bomen om. Aan het einde van de dag kwamen we vermoeid thuis en namen dan een ijskoud biertje. Wat een diepe bevrediging gaf. Tegenwoordig hakt niemand meer een boom om, maar we willen wel nog steeds diezelfde bevrediging. En wel nu.

Het lijkt al maanden geleden dat de Dam, ondanks de Covid-19-maatregelen, vol stond met betogers die een fundamentele verandering eisen. De burgemeester van Amsterdam nam onder moeilijke omstandigheden een moeilijke beslissing. De betoging mocht doorgaan. Een afweging waarbij publieke gezondheid, openbare orde en het recht op demonstreren een rol speelden. En waarbij iedere beslissing allerlei praktische gevolgen zou hebben. Geen enkele beslissing is perfect en iedere fout waarbij je de bereidheid hebt om te leren, is waardevol.

Mensen die, zonder ooit een boom om te hebben gehakt, hun biertje op terrasje opeisten stonden op hun achterste benen. Verontwaardigd, alsof het ongemakje waar zij de afgelopen weken mee te maken hebben gehad ook maar in de schaduw kan staan van het eeuwenlange onrecht waar deze betogers tegen opstonden. En populistische politici grepen deze kans aan om snel te scoren, in de wetenschap dat hun achterban het is verleerd om zich ergens in te verdiepen of over na te denken.

We hebben geen aandacht meer. We willen geen moeite meer doen, enkel instant-bevrediging. Dan krijg je elke maand een nieuwe collectie kleding in goedkope winkelketens. Dan krijg je wasmachines waarin wordt ingebouwd dat ze over acht jaar kapotgaan. Dan krijg je krantenartikelen zonder nuance, onder koppen vol clickbait. Dan krijg je een maatschappij die zijn schouders ophaalt over alles wat er beter kan in de wereld omdat we recht hebben om op een terrasje te zitten. Klimaat, armoede, racisme, ach…

Ik hoor mijn zoon meezingen in zijn kamer:

“They told him don't you ever come around here

Don't wanna see your face, you better disappear

The fire's in their eyes and their words are really clear

So beat it, just beat it.”

---

Erwin Fisser is zelfstandig verhalenmaker en campagneleider.


Lees ook:

11-05-2020 | [Column] Erwin Fisser: Als je elders koopt, ben je gewoon niet loyaal
31-03-2020 | [Column] Erwin Fisser: Mijn mening doet er niet toe
11-02-2020 | [Column] Erwin Fisser: De Belastingdienst
06-01-2020 | [Column] Erwin Fisser: Aquamini’s en de plasticsoep
29-11-2019[Column] Erwin Fisser: Buurman & Buurman innovatiemanagement

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie