[Column] Erwin Fisser: Hoe voorkom je dat Siri en Cortana je site kapot gaan maken?
23-05-2016 10:23:00 | Hits: 4933 | columnist: Erwin Fisser | Tags:

Ik wil niemand aanmoedigen om hun SEO-expert te ontslaan, maar ongeacht wat zij ook voor je doen, je website zit de komende jaren in de virtuele hoek waar de klappen vallen. Je bezoekersaantallen gaan in een vrije val en er is niets wat je daar aan kan doen. De internetgoeroes die het jarenlang op de televisie in onze huiskamers hadden voorzien, die er overigens nog prominent staat, zijn zelf het opgejaagde wild geworden. En de jager heet Siri. Of Cortana (Microsoft), Google Assistent, M (Facebook) of Echo (Amazon). Wat zij gemeen hebben, is dat hun voornaamste doel is om kapot te maken wat hen heeft geschapen: het wereldwijde web. Noem het een digitaal Oedipuscomplex. En het zou ze best wel eens kunnen gaan lukken.

Bots, hartstikke leuk

Siri, Cortana en die anderen zijn zogenaamde Persoonlijke Digitale Assistenten (PDA). Geen handhelds zoals Palmtops of Blackberries, maar software die je aanstuurt met je stem, die gezellig terugpraat en allerlei dingen voor je kan regelen. Een taxi - pardon Uber - voor je bestellen bijvoorbeeld. Je herinneren aan de verjaardag van je moeder én een geschikt kado tippen én bestellen. Dat vinden we hartstikke leuk met z’n allen. Wat wordt het weer morgen, waar kan ik reserveren in een Sushi-restaurant en hoe heet de regisseur van die ene film? Kan geen kwaad, allemaal onschuldig genoeg.

Siri, ik heb onveilige seks gehad

Maar waar halen die bots hun informatie vandaan? En hoe bepalen zij wat kwaliteitsinformatie is? Als je straks thuiskomt en zegt “XBOX, muziek”, hoe bepaalt je PDA dan waar deze muziek vandaan moet komen? Hoogstwaarschijnlijk gaat niet elke PDA een eigen muziekdienst opzetten, maar zal de kunstmatige intelligentie achter de PDA contact zoeken met de kunstmatige intelligentie die muziek streaming diensten hebben draaien. Want, het zijn net mensen, bots praten het liefste met bots. Wel zo makkelijk als je een beetje dezelfde taal spreekt.
En als je tegen je telefoon zegt "Siri, ik heb onveilige seks gehad", dan gaat Siri op zoek naar de betrouwbare medische site en vertelt je meteen waar je op het meest geschikte moment een volledig vergoedde soatest kunt doen. Daar is geen website bezoek meer voor nodig. En je vertrouwt het, want Siri zegt het.
 
Filter Bubble

Je bent nu natuurlijk hartstikke blij als jouw site bij de bovenste drie resultaten zit in Google, maar een PDA gaat op een zoekopdracht niet drie resultaten geven, maar slechts eentje: de beste. Maar wat 'de beste' is weet niemand, behalve de bot zelf. Het lullige (of het mooie) aan de kunstmatige intelligentie waar bots op draaien alleen een methodiek van leren beschrijven en je dus niet kunt voorspellen wat het antwoord op een vraag gaat zijn. Behalve dan dat elk antwoord net iets passender is dan het volgende, waardoor je filter bubble steeds kleiner en fijner wordt. Je informatie-wereldje wordt kleiner, evenals de afwijkingen van jouw norm. Lullig voor de ontvanger, maar we kijken nu even naar de zender.

Klaar voor de PDA in 1, 2, 3...

Hoe kun je de kans nou zo groot mogelijk maken dat je in die bubble terecht komt en ook blijft? De kunstmatige intelligentie ontwikkelt zich zo hard, zijn we niet al te laat? Nu gaat de tijd als je terugkijkt altijd veel harder dan wanneer je de blik vooruit werpt, dus er zijn dingen die je kunt doen. Ik noem er in elk geval drie:

  1. Kies een duidelijke focus voor je product of dienst en zorg dat je daarmee niet 'slechts' top 3 bent, maar de nummer één. Wordt dé autoriteit waar geen bot omheen kan.
  2. Maak je content bot-vriendelijk. En dat lijkt dan weer verrekte op SEO. Tag afbeeldingen en video's, breng duidelijke structuur aan, dat soort dingen. Maar bots zijn ook gek op Q&A's. Dus doe iets met je veel gestelde vragen.
  3. Net zoals je boeven vangt met boeven, vang je bots met bots. Experimenteer met kunstmatige intelligentie en hoe je die in kunt zetten voor je doelgroep. Wel ambitie, maar geen geld? Omdat startups niets meer nodig hebben dan een programmeur en een idee zijn er online ook gratis AI initiatieven te vinden.


Ik lees graag andere, betere tips via Twitter, maar pas op voor Twitterbots. Die zijn niet altijd zo vriendelijk als je wellicht wel zou denken.

Erwin Fisser is campagneleider bij Soa Aids Nederland

 

www.soaaids.nl
www.twitter.com/fisserman

 

Lees van Erwin ook:

25-04-2016 | Erwin Fisser: Souf
22-03-2016 | Erwin Fisser: De winnaars van de SAN Accent 2015
52-02-2016 | Erwin Fisser: Ga eens fiets met je omdenken
25-01-2016 | Erwin Fisser: Lies, damned lies and Big Data
21-12-2015 | Erwin Fisser: Minder Marokkanen en Jedi Youstoub
24-11-2015 | Erwin Fisser: Verdienen aan YouTubers, vijf plus één tips
28-10-2015 | Erwin Fisser: Mag ik even meekijken in uw slaapkamer?
24-08-2015 | Erwin Fisser: Vlogger David

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie