[Column] Erwin Fisser: Oude mensen vs. het internet
23-04-2018 10:06:00 | Hits: 2739 | columnist: Erwin Fisser | Tags:

Waar het precies over ging, weet ik niet meer, maar ik was in één klap fan van de Wit-Russische tech-ethicus Evgeny Morozov. Ongeveer vijf jaar geleden zag ik in een documentaire een Schotse socioloog commentaar leveren op de maatschappelijke - nadelige - gevolgen van internet en hoe deze te bezweren zouden zijn. De documentairemakers lieten in de volgende scene Evgeny zien, die naar het fragment keek. Met een brede grijns gaf hij zijn commentaar: "That's what you get when old people start talking about the internet."

Ik dacht hetzelfde bij het zien van het verhoor van Mark Zuckerberg door Amerikaanse senatoren. Het was vermakelijk geweest als het niet zo pijnlijk was. En niet zo belangrijk, want er vallen nogal wat gevaren te bezweren.

Ook pijnlijk is de roep om terugkeer van Hyves als oplossing. Alsof dat platform het wel goed met z'n vee voorhad. We zijn snel vergeten dat je ook daar gewoon campagnes kon inkopen die gebruikmaakte van de niet goed afgeschermde privégegevens van vrienden van vrienden. Maar aan de naam Hyves kleeft inmiddels de geur van bitterballen en dat doet het in populistische kringen altijd wel goed.
Of oud-politici die zelf nieuwe sociale netwerken gaan lanceren waarin jouw data ook écht van jou blijft. Een nieuw sociaal netwerk zonder advertenties, zonder abonnement, gerund op giften. Bij dat soort initiatieven wordt meestal vergeten dat zelfs Wikipedia nauwelijks het hoofd boven water kan houden volgens dit businessmodel. Het is een stuiptrekking die doet denken aan een marketingdirecteur die de opdracht geeft om ook voor zijn merk een viral te maken. Maar that's what you get when old people start talking about the internet.

Aan de naam Hyves kleeft inmiddels de geur van bitterballen

Oude oplossingen voor nieuwe uitdagingen. Ten eerste is social media niet alleen maar slecht. Thomas Erdbrink liet in Onze man in Teheran bijvoorbeeld zien hoe Instagram met kleine stapjes de vrijheid van de Iraniërs vergroot en daarnaast is Facebook als product extreem goed. Er zit dan ook al voor vele honderden miljoenen aan investeringen in. Daar zet je niet zomaar even iets naast, tenzij je China bent.

Eigenlijk willen we van twee walletjes eten: de lusten van platforms als Facebook, zonder de lasten. En dat kan. Door de gedachte achter contentweb 2.0 ook toe te passen op de winsten. Kort door de bocht komt het hierop neer: jouw persoonlijke data hebben niet zoveel economische waarde, maar onze collectieve persoonlijke data zijn een goudmijn. Of een gaswinningsveld. En net zoals niet alleen Shell heeft geprofiteerd van het Groningse gas, zouden we de opbrengsten van onze collectieve data niet alleen moeten gunnen aan de Big Tech Five (Facebook, Microsoft, Amazon, Google, Apple). Die economische waarde komt onszelf toe en met die opbrengsten kunnen we dan weer financieren dat onze individuele persoonlijke data beter worden beschermd.

De waarde van onze data komt onzelf toe

Een dergelijk model opzetten, gaat in de Verenigde Staten nooit lukken, dat bleek wel uit de slappe houding tijdens het Zuckerberg-verhoor. Maar Europa zou dat best wel eens kunnen en de tijd lijkt me rijp. De EU mag me bellen.

---

Erwin Fisser is campagneleider en Realiseerder bij communicatiebureau deRealiseerders.

@fisserman

 

Lees ook:

27-03-2018 | [Column] Erwin Fisser: Alles wat je zegt, kan en zal tegen je gebruikt worden
21-02-2018 | [Column] Erwin Fisser: App-idiotie in de post #MeToo-wereld
18-01-2018 | [Column] Erwin Fisser: Red Bull beteugelen, 6 methodes die niet werken (en wat we wél moeten doen)
18-12-2017 | [Column] Erwin Fisser: Talpa en ik tegen Google. Who ya got!?
21-11-2017 | [Column] Erwin Fisser: Hashtags, piemels en D66
19-10-2017 | [Column] Erwin Fisser: Leve de inhoud. Niet omdat het kan, maar omdat het moet
14-09-2017 | [Column] Erwin Fisser: QR Code: De Cadel Evans van de tech
17-07-2017 | [Column] Erwin Fisser: De app is dood, leve de conversatie!
14-06-2017 | [Column] Erwin Fisser: Het kind van de duivel
16-05-2017 | [Column] Erwin Fisser: Bij vrijheid hoort verantwoordelijkheid

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie