[Column] Esther Overmars: Het is maar hoe je het bekijkt
23-11-2015 12:56:00 | Hits: 4143 | columnist: Esther Overmars | Tags:

Afgelopen week was ik in New York om inspiratie op te doen bij ons hoofdkantoor, een aantal reclamebureaus, op straat en bij het evenement Crosby. Dat is in onze kringen een volledig onbekend initiatief, maar daarom niet minder interessant.

Crosby is een idee van Pip Coburn, eigenaar van Coburn Ventures. Bij Coburn Ventures houden ze zich bezig met onderzoek naar ‘monumental changes’ die ons allemaal raken. Het bedrijf wil die veranderingen duiden en vertalen naar business kansen voor investeerders. 

Pip Coburn brengt op het jaarlijkse Crosby event verschillende denkers bij elkaar. Van de 250 deelnemers is een derde investeerder of fondsbeheerder. De rest vertegenwoordigt een breed pallet aan disciplines: van historica tot antropoloog, van designer tot schrijver en van demograaf tot rabbi. Een dertigtal highschool studenten vertegenwoordigen de digital native generatie en dan is er nog een paar dozijn mensen uit advertising, tech en media. Onder begeleiding van moderators gaat deze indrukwekkende lijst mensen in groepen op zoek naar antwoorden en inzichten ten aanzien van de grote veranderingen die gaande zijn op maatschappelijk en macro-economisch niveau. 

Na twee dagen duizelt mijn hoofd van de interessante ideeën, inzichten en uitspraken. Maar het meest interessant is misschien niet zozeer wát is besproken maar hóe.

Voordat iemand op Crosby het woord neemt, introduceert hij zijn lens: met welke blik kijkt hij naar de vraag die voor ligt? Zo is de blik van een historica anders dan die van een investeerder. De één kijkt achteruit, ziet vooral de dingen die gebeurd zijn en probeert daarin een samenhang te vinden. De ander kijkt vooruit en wil uit de enorme hoeveelheid ruis díe zaken filteren die commercieel kansrijk zijn. Een Amerikaan kijkt anders dan een Europeaan naar een vraagstuk over ouderenzorg. Een investeerder denkt heel anders over de Netflixisering van ons kijkgedrag dan een mediastrateeg.

Doordat iedereen zijn best doet met een 'student's mind' te participeren in het gesprek, ontstaat er openheid en blijven vooringenomen meningen meestal achterwege. Daarbij nodigt de moderator regelmatig uit om van perspectief te wisselen. Het effect is verbluffend: je kijkt verder, denkt scherper en graaft dieper.

Logisch? Misschien, maar ik merk in de samenwerking met de talloze bureaus en adviseurs waarmee adverteerders zich omringen nog te vaak dat we slecht in staat zijn om van perspectief te wisselen. De open en onbevooroordeelde houding is soms ver te zoeken en de gesprekken worden gekleurd door angst voor landjepik.

Maar ook binnen bureaus of een bureaugroep kunnen hardnekkige lenzen een obstakel zijn om samen het beste resultaat te bereiken. Een toenemend aantal specialismen binnen bureaus maakt het wat dat betreft ook niet makkelijk.

Laten we allemaal proberen ons vaker bewust te zijn van onze lens, een open en onbevooroordeelde houding aan te nemen en met een 'student's mindset' een project of situatie te benaderen. Ik heb het sterke vermoeden dat we daar allemaal (disciplines, bureaus én klanten) beter van worden. Het maakt samenwerken in elk geval leuker en meer inspirerend!  

Esther Overmars is Strategy Lead bij mediabureau UM

www.twitter.com/estherovermars
www.um.nl


Lees van Esther ook:

20-10-2015 | Esther Overmars: Disruptie in het notariaat
30-07-2015 | Esther Overmars: Verdacht vriendelijk van die bank?
07-06-2015 | Esther Overmars: Mag ik van u; Thought Leadership
09-04-2015 | Esther Overmars: Vliegtuigstand
09-03-2015 | Esther Overmars: 5 mythes over ons kijkgedrag
05-02-2015 | Esther Overmars: Afgeleid
23-12-2014 | Esther Overmars: 5 dingen waardoor ik tóch niet overstap naar Triodos
29-10-2014 | Esther Overmars: Facebook verslaafd
24-09-2014 | Esther Overmars: Presenteert Winston straks het RTL Ontbijtnieuws?
28-08-2014 | Esther Overmars: Binge watching: urenlang series kijken, een cultureel fenomeen
23-07-2014 | Esther Overmars: De folder die geen folder is 

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie