[Column] Esther Overmars: Mag ik van u; Thought Leadership
07-06-2015 22:31:00 | Hits: 6197 | columnist: Esther Overmars | Tags:

Maar al te vaak kom ik het tegen in briefings: "Wij willen graag thought leadership in domein x, y of z".

De term wordt te pas en te onpas gebruikt: Klik hier voor onze nieuwste thought leadershipLees ons thought leadership blog | We are active thought leaders

Voor veel bedrijven staat thought leadership gelijk aan het hebben en etaleren van kennis & expertise. Nu is dat er zeker een belangrijk onderdeel van, maar het maakt een organisatie nog geen thought leader. Ook niet als die kennis & expertise met betaalde media een extra zetje krijgt en zo meer mensen bereikt.

Thought Leadership mag wat mij betreft dan ook hoog in de ranglijst van marketing buzzwords. Ergens tussen always on en content marketing. De tijd dat de term was voorbehouden aan hen die conventionele gedachtepatronen doorbreken met baanbrekende ideeën en zo hun industrie de toekomst in loodsten is voorbij.

In Nederland voert Mignon van Halderen het hoogleraarschap Thought Leadership uit aan de Fontys Hogeschool voor Toegepaste Communicatiewetenschappen. Zij is zeg maar de thought leader als het gaat om thought leadership. Welke lessen kunnen we van haar leren?

Thought Leadership gaat volgens Van Halderen over het hebben van een vernieuwend perspectief dat in combinatie met kennis, expertise en innovatieve producten & diensten stakeholders tot andere ideeën en oplossingen brengt. Een perspectief dat conventies en de status quo doorbreekt. Het is dat wat de goede bedrijven van de excellente onderscheidt. De volgers van de leiders.

Thought Leader is ook een positie die je jezelf niet kunt toe-eigenen. Het  is een vorm van leiderschap die de resultante is van het vertrouwen dat je als organisatie hebt opgebouwd met die vernieuwende manier van kijken. Dat stopt niet bij het uitdragen ervan. Thought Leading organisaties laten zich in hun doelen, strategie en stakeholderrelaties drijven door deze overtuiging. Om nog maar een buzz word te gebruiken: ze hebben een verdomd goed  beeld van hun WHY.

Het resultaat is dat mensen zich onderdeel gaan voelen van de activiteiten van deze merken. Dat kan gaan om consumentenmerken als Apple, business merken als IBM, initiatieven zoals Fairtrade of grote events zoals TED. Die mensen zijn dus niet zozeer klanten, maar eerder volgers. Onderdeel van het ecosysteem van het merk.

Dus, marketeers,  is het je ambitie om thought leader te zijn, vraag je dan eerst af of je als bedrijf een vernieuwende visie hebt die verder gaat dan je kennis, expertise en producten. Want die leidende positie kun je niet kopen of claimen, die moet je verdienen.


Esther Overmars is strategy director bij mediabureau UM

www.twitter.com/estherovermars
www.um.nl


Lees van Esther ook:

09-04-2015 | Esther Overmars: Vliegtuigstand
09-03-2015 | Esther Overmars: 5 mythes over ons kijkgedrag
05-02-2015 | Esther Overmars: Afgeleid
23-12-2014 | Esther Overmars: 5dingen waardoor ik tóch niet overstap naar Triodos
29-10-2014 | Esther Overmars: Facebook verslaafd
24-09-2014 | Esther Overmars: Presenteert Winston straks het RTL Ontbijtnieuws?
28-08-2014 | Esther Overmars: Binge watching: urenlang series kijken, een cultureel fenomeen
23-07-2014 | Esther Overmars: De folder die geen folder is