[Column] Esther Overmars: Vliegtuigstand
09-04-2015 09:39:00 | Hits: 6165 | columnist: Esther Overmars | Tags:

Steeds vaker zet ik mijn iPhone op de vliegtuigstand. Zo ook meerdere keren tijdens dit zalig lange Paasweekend. Geen zoemende whatsapp groepen, geen foto’s op Facebook van vorstelijk gedekte ontbijttafels of van mandjes met gevonden chocolade eitjes. Ik wilde gewoon even helemaal niks. The Joy Of Missing Out.

Langzaam wint #JOMO terrein van #FOMO met de F van Fear. #FOMO is dat onbehaaglijke gevoel dat de belevenissen van je Facebookvrienden net wat toffer zijn dan die van jou. Dat zij nooit eens een saaie zaterdagavond hebben of ruzie aan tafel tijdens het Paasontbijt.

Ik zie het steeds meer om me heen: de behoefte om even ‘uit’ te staan. Merken die de tijdgeest aanvoelen, spelen daar handig op in. KitKat creëerde No-WiFi zones op straat, helemaal in lijn met de Have-a-Break positionering en het Braziliaanse biermerk Polar bedacht een bierkoeler die alle WiFi en 3G signalen in de omgeving verstoort. Beide faciliteren een tijdelijke disconnectie en een ècht gesprek waar je met 100% van je aandacht bij bent. Voor wie dat nog niet genoeg is, is er een disconnected dinner bij Restaurant Eenmaal. Hier kom je alleen en eet je alleen, zónder telefoon op tafel.

Hoe meer onze huishoudens, werkplekken en levens verbonden raken, hoe sterker de drang om tijdelijk te ontkoppelen. Chade-Meng Tan zag dat jaren geleden al. Hij was een van de eerste medewerkers van Google en gebruikte zijn 20% free-time om samen met deskundigen de cursus Search Inside Yourself te ontwikkelen. De cursus helpt Googlers hun emotionele intelligentie te verbeteren en mindful te leven door regelmatig even uit de praktische werkelijkheid te stappen en de aandacht naar binnen te richten.  Chade-Meng Tan is vandaag Chief Mindfulness Officer bij Google en niet de enige met dit visitekaartje. Steeds meer bedrijven in Silicon Valley volgen het voorbeeld en beleggen happiness en persoonlijk welbevinden op het hoogste niveau.

De behoefte aan zingeving en betekenis neemt toe. Wie goed om zich heen kijkt, ziet het overal gebeuren op kleine en grote schaal. Google is nu ongetwijfeld het enige bedrijf op de Amsterdamse Zuidas met een meditatieruimte, maar het kan niet anders of over enkele jaren is de stilte oorverdovend en mediteren net zo gewoon als lunchen. Tegen die tijd behoort de term vliegtuig stand al lang tot het verleden.

 

Esther Overmars is Strategy Director bij UM

www.twitter.com/EstherOvermars
www.um.nl


Lees van Esther ook:

09-03-2015 | Esther Overmars: 5 mythes over ons kijkgedrag
05-02-2015 | Esther Overmars: Afgeleid
23-12-2014 | Esther Overmars: 5dingen waardoor ik tóch niet overstap naar Triodos
29-10-2014 | Esther Overmars: Facebook verslaafd
24-09-2014 | Esther Overmars: Presenteert Winston straks het RTL Ontbijtnieuws?
28-08-2014 | Esther Overmars: Binge watching: urenlang series kijken, een cultureel fenomeen
23-07-2014 | Esther Overmars: De folder die geen folder is

 

Stuur jouw case in voor de Cross Media Awards 2015

 

 

 Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

 Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

 Vacatures in media- en marketingcommunicatie