[Column] Frank Waals: Beschoten campagnes
14-06-2016 11:30:00 | Hits: 4917 | columnist: Frank Waals | Tags:

Er is niet echt een duidelijk punt in onze recente geschiedenis aan te geven waarin De Derde Wereldoorlog officieel van start ging. Maar op een geheel andere wijze dan de eerste twee, worden er nu wereldwijd pogingen gedaan de maatschappij te onderwerpen aan een geloofsovertuiging, met de Islam als meest in het oog springend. Met tweemaal een belangrijke rol voor het Duitse Rijk, zijn het nu grote groepen Moslims die onderdrukking all means necessary proberen te bewerkstelligen. Het democratische kiesstelsel is een belangrijk gegeven, maar in sommige gevallen moet er aan te tornen kunnen zijn.

President Barack Obama probeert al jaren de wet rondom wapenbezit aan te scherpen, maar deze zou eigenlijk compleet aan banden gelegd moeten worden. Wat de meerderheid van de bevolking daar ook van vindt. Donald Trump roept, na de ruim vijftig doden bij de schietpartij in discotheek Pulse in Orlando, om het vroegtijdig aftreden van Obama. Maar zowel hij als Hillary Clinton zal bij het aanvaarden van het nieuwe ambt net zo goed oplopen tegen de muur die het overrulen van de stem van de meerderheid onmogelijk maakt. Terrorisme en het inboezemen van angst is van alle tijden, alleen gaan ook organisaties met kwade zin met hun tijd mee. De nieuwste technieken en platforms, waaronder social media, worden nu ingezet om een boodschap of een daad van terrorisme zo snel mogelijk wereldwijd getoond te krijgen.

Terrorisme omvat altijd drie vaste elementen. Ten eerste het intimideren en dreigen van geweld tegen de samenleving, vervolgens het daadwerkelijk plegen van deze daden om ten slotte regeringen te bewegen iets te doen of juist na te laten. Terroristen hebben hierbij ook altijd drie doelgroepen op het oog; bestaande uit de gewone man en vrouw van de straat, de burgers, maar ook regeringsleiders en niet te vergeten de eigen achterban. Rekruteren en leden vinden die andere sympathisanten van een bepaalde beweging willen opleiden en indoctrineren, zelfs zover dat elke afgevuurde kogel voor hen te rechtvaardigen is en een gevoel van eer geeft. Ook als dit betekent dat zij hiervoor moeten sterven. "Verspreid het woord, ons woord, want dat is de bron waarop wij als organisatie verder kunnen. Het is het water waarop wij leven", is de boodschap die zij prediken tegenover hun achterban. 

Amerika kent meermaals per jaar massaschietpartijen, maar niet eerder in de historie betreurde het zoveel doden door een schutter. De meeste slachtoffers door een aanslag sinds 9/11. De 29-jarige Omar Mateen, die zich in een oproep naar het noodnummer 911 een homohatende IS-sympathisant noemde, opende om 2 uur ’s nachts het vuur in gayclub Pulse, waarna hij nog lange tijd ruim dertig gasten gijzelde die het gebouw niet op tijd wisten te verlaten. Op het toilet smste een jongen z’n moeder dat de schutter was binnengekomen om hem te vermoorden. Negen minuten over twee: de officiële Facebookpagina van de club plaatst het volgende bericht: "Everyone get out of Pulse and keep running." Drie uur ’s nachts: SWAT-teams arriveren in de straat van de club om uiteindelijk om vijf uur naar binnen te stormen. Om 05:53 lokale tijd bevestigt de politie dat de dader is doodgeschoten. 

Geloof het of niet. maar gebeurtenissen zoals in Orlando of andere aanvallen in Frankrijk en België zijn voor presidentskandidaten ook goede PR-momenten. De campagneteams van Trump en Clinton staan 24/7 op scherp. Voordat de slachtoffers goed en wel waren geïdentificeerd, opende Trump de aanval al op het beleid van de huidige regering en deed Clinton er een reeks tweets en een aangepaste nieuwsbrief per mail uit naar haar volgers. Men gooit werkelijk alles in de strijd om die felbegeerde zetel in het Witte Huis, op 1600 Pennsylvania Avenue, te bemachtigen.

In z’n algemeenheid door te liegen. Zelfs zo vaak dat het onder Amerikanen al geen issue meer is (Trump) of alles zeggen wat kiezers willen horen, maar daar niet ook elk woord daadwerkelijk van te menen (Clinton). Hoe vaak beide kandidaten zichzelf en elkaar in een jaar tijd al hebben tegengesproken is niet meer op twee handen te tellen. Met tegenwoordig bijna wekelijks wel weer een andere schietpartij met vele slachtoffers als resultaat, waar dan ook ter wereld, kan de discussie rondom wapenbezit in Amerika weleens een heet hangijzer, dan wel het allerbelangrijkste punt in beider campagnes worden.

De verkiezingen van dit jaar zijn al vreemder dan ooit tevoren, maar het lijkt erop dat zelfs terroristen het verloop hiervan op deze manier indirect kunnen beïnvloeden. Is Donald te scherp en te veel in your face met zijn uitspraken en houdt Hillary zich te vaak en te veel op de vlakte als het gaat om groeperingen? Of hebben beide strategieën een opfrisbeurt nodig? Eén ding is zeker: de kandidaat die deze kwestie het best ten goede weet te draaien, zet misschien wel de grootste stap richting een uiteindelijke overwinning.

Frank Waals is journalist en programmamaker.

www.twitter.com/frankwaals

Zijn boeken bestel je hier.

 

Lees van Frank ook:

17-05-2016 | Frank Waals: Waarom de koning geen president kan zijn
15-04-2016 | Frank Waals: My fellow Americans
15-02-2016 | Frank Waals: De jacht op Super Tuesday
13-01-2016 | Frank Waals: De 'geheime' wapens van twee zeventigers
07-12-2015 | Frank Waals: De hele wereld mag het weten
06-11-2015 | Frank Waals: Project Answer
26-03-2015 | Frank Waals: Half doorbakken donderspeech

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie