[Column] Frank Waals: De hele wereld mag het weten
07-12-2015 13:21:00 | Hits: 3972 | columnist: Frank Waals | Tags:

"Iedereen kan een IS-strijder worden, zelfs ik." Dat zegt voormalig Romeo-zanger Spencer Barry wanneer we in de auto zitten naar Hilversum voor het afscheid van Eddy Keur bij Radio 538. Hij is het uiteraard niet echt van plan, maar hij probeert ermee aan te geven dat de ‘rotte appels’ in onze maatschappij niet langer opvallen. Dat het rustige jongeren zijn die lang met verkeerde ideeën rondlopen, maar dat niet uitten. Voor de buitenwereld lijken ze vervolgens vanuit het niets te radicaliseren.

Het contrast tussen zijn opmerking en de activiteit die we deze nacht ondernemen is tegelijkertijd groot als overeenkomstig aan elkaar. "Want het kan toch elke slager op de hoek of student van de eerste de beste ICT-opleiding zijn die een aanslag pleegt? Iemand met een leven zoals jij en ik? En dat op een doodnormale dag en op een onbewaakt moment, net zoals wij nu naar 538 rijden? Niets aan de hand en voor hetzelfde geldt, ineens: boem. Liggen we daar in duizend stukken." Daar is geen woord aan gelogen, zou de keurbaas van het radiostation hebben gezegd. Emotioneel nam hij afscheid van zijn nachtprogramma, wat gepaard ging met een traan maar nog veel meer uitbundige lachsalvo’s.

Op hetzelfde moment knalden terroristen toeristen aan gort in een hotel in Mali en pakte de Duitse politie in Berlijn een stel vermoedelijke jihadisten op die ‘verdachte zaken in een bestelwagen’ ondernamen. En in Californië schoten drie mannen doelbewust veertien burgers dood waarbij het opviel dat Islamitische Staat de aanslag niet al binnen het uur via Twitter opeiste. De terreurorganisatie is er tegenwoordig namelijk als de kippen bij om te laten weten dat zij verantwoordelijk zijn voor de doden in Londen, Madrid, Sousse en Parijs. En als het geen onverwachte aanslagen zijn, dan maakt de wereld wel kennis met een uiterst professioneel geproduceerde video met daarop de zoveelste moord in een zwembad, een brandende auto of in de woestijn. Vroeger reisden journalisten af naar getroffen gebieden om ons de beelden te doen toekomen, tegenwoordig zorgen de terroristen daar zelf al voor. Zo trots als een pauw pronkt er elke dag wel weer een andere Moslim die zijn geloof verkeerd gebruikt met een geweer in de hand op Facebook. "Ik sterf voor Allah en de hele wereld mag het weten!", zo hebben we inmiddels veel te vaak moeten aanhoren.

Zo ook de 19-jarige Abdelmalek Boutalliss uit het Belgische Kortrijk. Tot vorig jaar zomer werkte Spencer nog met hem samen in de plaatselijke ZARA-kledingwinkel. Maar sinds hij naar Syrië afreisde om zich, samen met twee vrienden, aan te sluiten bij IS heeft niemand hem meer op het werk zien verschijnen. "Abdelmalek was altijd heel lief, zacht en ontzettend leergierig", zegt Spencer. "Hij stelde mij vaak vragen en ik heb hem zelfs nog geleerd hoe zijn stropdas te strikken. Hij leek totaal geen kwaad in de zin te hebben en neigde zelfs naar verlegenheid. Het had makkelijk mijn zoon kunnen zijn, ook zo’n lieve jongen."

Het was echter een dag als alle anderen toen de Belg plotseling niet meer thuis kwam van school en hij zijn ouders pas weken later via Facebook (daar hebben we het platform weer) liet weten: "Je zult me een maand lang niet horen, maar daarna kom ik misschien weer online bij broeders van ISIS." Dat 'online komen' is inderdaad nog een aantal keren gebeurd, omdat Abdelmalek de wereld wilde tonen hoe goed hij inmiddels overweg kon met een geweer dat bijna groter was dan hijzelf en hoe perfect voorbereid hij was op de aanslag van z’n leven. Op 10 november werd het echter stil. De jonge Belg, waar aanvankelijk niemand iets kwaads in zag, reed die dag met een zogenoemde ‘bomauto’ in op een konvooi soldaten in de Irakeese plaats Haditha en blies zichzelf op. Hij dood, zijn slachtoffers ook. Ik zou echter willen zeggen: If your religion is worth killing for, please start with yourself and nothing but yourself.

Frank Waals is journalist en programmamaker.

www.twitter.com/frankwaals

Zijn boeken bestel je hier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees van Frank ook:

06-11-2015 | Frank Waals: Project Answer
26-03-2015 | Frank Waals: Half doorbakken donderspeech
16-02-2015 | Frank Waals: Yes, we can!

19-01-2015 | Frank Waals: controle uitoefenen
16-12-2014 | Frank Waals: Ben je toevallig vandaag geboren?
12-11-2014 | Frank Waals: Social Media: vervloek en omarm het
14-10-2014 | Frank Waals: Schimmig spel rondom John de Mol
11-09-2014 | Frank Waals: Oma's eerste en laatste interview
12-08-2014 | Frank Waals: Journalistieke wetten bij een ramp
10-07-2014 | Frank Waals: Vraag dat maar aan de bondscoach

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie