[Column] Frank Waals: De hoogste bieder
12-09-2016 11:57:00 | Hits: 6790 | columnist: Frank Waals | Tags:

Waarom verscheen John de Mol in De Wereld Draait Door en schoof zus Linda vrijwel tegelijkertijd aan bij RTL Late Night om te komen praten over een tv-programma dat, vooralsnog, maar één enkele (pilot)aflevering kent? Het is een zakelijke deal. The Story of My Life dient aan het buitenland te worden verkocht en dan pitcht het net wat relaxter met hoge kijkcijfers en marktaandelen in eigen land. Dat Wesley en Yolanthe slechts 1.081.000 mensen wisten te boeien, moet daarom voor De Mol, die hoopte op een ondergrens van anderhalf miljoen, een domper zijn geweest. Eerder zag hij Wat een Poppenkast al sneuvelen waardoor hij werd gedwongen zijn belofte aan Jeroen van der Boom te breken en het tweede seizoen te cancelen.

Hetzelfde geldt voor Hillary Clinton, die haar campagne voor het presidentschap halverwege augustus even pauzeerde om geld op te halen bij vermogenden, maar ondertussen steeds meer terrein verliest op Donald Trump. Tussen de 60 en 70 procent van de Amerikanen vertrouwt haar niet meer, omdat ze volledig in een wurggreep lijkt te zitten van haar donateurs. Zij stoppen haar immers flinke sommen geld toe en dan kun je de wensen die je daar automatisch bij cadeau krijgt moeilijk negeren. Ze deed het al niet tijdens haar termijn als minister van buitenlandse zaken en ook nu lijkt ze gevoelig voor de wens van de hoogste bieder.

Trump speelt hier handig op in door Clinton’s werkwijze voortdurend te herhalen en verafschuwen, maar was hij het niet die in 2013 nog exact hetzelfde deed toen de minister van justitie in Florida, Pam Bondi, aankondigde zich aan te zullen sluiten bij een grootschalig fraudeonderzoek naar zijn piramidesysteem op de omstreden Trump University? Een systeem waarbij studenten steeds meer betaalden naarmate ze hoger op de universitaire ladder kwamen te staan. Trump zag de bui al hangen en greep op tijd in door de minister via zijn eigen stichting een illegale bijdrage van maar liefst 25.000 dollar te schenken. Kort daarop trok Bondi haar onderzoek in, maar Trump werd wel beboet omdat het als belastingvrije liefdadigheidsinstelling verboden is politieke schenkingen te doen. Toch voorkwam hij hiermee wel een hoop negatieve publiciteit.

De marges in de peilingen zijn half september minimaal. Als er nu verkiezingen zouden zijn, slepen de democraten (Clinton) 46 procent van de stemmen binnen, tegenover 43 procent aan republikeinse kant (Trump). Op 8 november zullen we het zeker weten. Pas dan gaan de Verenigde Staten opnieuw naar de stembus. Ondertussen heeft Clinton nog heel wat hersens te kraken over de aanstaande nieuwe e-mails die door de FBI zullen worden vrijgegeven. Binnenskamers zullen de borden zeker door de kamer vliegen nu het uitlekken zo’n groot mediaschandaal is geworden, maar voor het oog van draaiende camera’s kan ze niets anders dan doen alsof haar neus bloed. Wat moet ze anders? De in totaal acht mobiele telefoons waarmee Clinton haar e-mails verstuurde, zijn op dit moment onvindbaar, maar volgens getuigen zouden deze door Clinton persoonlijk doormidden zijn gebroken of met een hamer zijn stukgeslagen. Uitgerekend in oktober brengt de FBI nog eens bijna vijftienhonderd e-mails naar buiten. Acht daarvan bevatten confidential information, het laagste level van vertrouwelijkheid, 36 herbergen secret information en in acht stuks valt top secret information te lezen.

Trump heeft aangegeven zich bij een verlies volledig terug te trekken uit de publiciteit, maar het tegengestelde valt te verwachten. "Het presidentschap was nooit zijn hoogste doel. Dat is het optuigen van een groot eigen mediabedrijf", zegt voormalig CNN-baas Jon Klein. "Vanuit dat oogpunt is verliezen in november juist het beste dat hem zou kunnen overkomen. Het verhaal dat Trump doelbewust een belachelijke campagne voert om zo stiekem zijn goede vriendin Hillary in het zadel te helpen, is bekend, maar ik geloof daar weinig van. Trump moet altijd en overal eigen gewin zien, anders begint hij er niet aan."

Toen ik deze week alle haat en nijd, de leugens en het gedraai weer aanschouwde, deed het me deugd in de ochtendshow van Edwin Evers het interview met good old André van Duin te horen. De komiek presenteert dit seizoen de Hollandse kneuterigheid van Heel Holland Bakt en om die nuchtere Rotterdammer vol zelfspot en zonder poeha te horen praten was een verademing. Een interview waar iedereen met een publieke functie een voorbeeld aan zou kunnen nemen. Maar ja, André moet tijdens piekmomenten dan ook maar drie miljoen kijkers tevreden zien te houden, presidentskandidaten krijgen 320 miljoen inwoners voor hun kiezen.

---

Frank Waals is journalist en programmamaker.

www.twitter.com/frankwaals
Zijn boeken bestel je hier

 

Lees ook:

10-08-2016 | Frank Waals: Je vraagt er toch zelf om?
14-07-2016 | Frank Waals: Debating the issues
14-06-2016 | Frank Waals: Beschoten campagnes
17-05-2016 | Frank Waals: Waarom de koning geen president kan zijn
15-04-2016 | Frank Waals: My fellow Americans
15-02-2016 | Frank Waals: De jacht op Super Tuesday
13-01-2016 | Frank Waals: De 'geheime' wapens van twee zeventigers

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie