[Column] Frank Waals: Make America great again
09-11-2016 10:15:12 | Hits: 4725 | columnist: Frank Waals | Tags:

Welcome fellow Americans and people all around the world, klinkt het live vanuit de CNN-studio. Alle ogen waren op verkiezingsdag, of in ons geval verkiezingsnacht, gericht op Amerika en dan in het bijzonder op Manhattan, New York waar Clinton en Trump slechts tweeënhalve kilometer van elkaar verwijderd gespannen de uitslag afwachtten. Ze zouden elkaar bijna de hand hebben kunnen schudden tijdens een avond waarop opnieuw geschiedenis werd geschreven, al was dat gegeven al ver van tevoren geen verassing meer. De uitslag des te meer.

Trump is de eerste president in de geschiedenis die in zijn werkende leven daarvoor nooit een publieke functie vervulde of gediend heeft in het Amerikaanse leger. Door te winnen heeft hij Clinton afgehouden van het breken van het, door haarzelf zo vaak genoemde glazen plafond waar ze, samen met Barack Obama, zo hard op heeft staan beuken. Nog even geen eerste vrouwelijke president, wel de eerste zakenmiljardair in het Witte Huis. Een bittere pil ook voor de zittende president, die meermaals zijn afkeer heeft uitgesproken over Trump’s kandidatuur, maar op 20 januari 2017 toch samen op één podium met hem zal moeten staan tijdens Inauguration Day. Een verassende nieuwe opperbevelhebber van de vrije wereld, als ware het een tweede BREXIT, ook al zo’n uitslag die niemand (echt) zag aankomen.

Na acht jaar presidentschap, wars van schandalen of onpresidentieel wangedrag, komt er nu een man in The Oval Office waar maar liefst 71 procent van de Amerikanen haar afschuw over uitsprak vanwege zijn omgang met vrouwen (grab them by the pussy), tegenover 28 procent die hier wel mee kan leven. Het bleek achteraf toch minder zwaar te wegen dan de 62 procent van de bevolking die zich stoorde aan het e-mail gedrag van Clinton (Lock her up) tegenover 37 procent die hier geen problemen mee had. Het was voor veel mensen kiezen tussen twee kwaden, waarbij de drang naar een flinke bezem door het bestaande politieke veld (Obama) het won van de menselijke benadering van Clinton in haar laatste commercial, een dag voor de verkiezingen.

Alsof het de kersttoespraak van voormalig koningin Beatrix betrof, sprak Clinton haar kiezers statig, maar in een huiselijke setting toe in een twee minuten durende video die in de vierentwintig uur voor de uitslag herhaaldelijk op alle nieuwsstations werd uitgezonden. "Het gaat hier niet alleen om mij of mijn tegenstander, maar om het land dat we willen bouwen voor onze kinderen en kleinkinderen", sprak ze. Om vervolgens indirect aan Trump’s voorliefde voor het opwekken van angst onder de bevolking te refereren met: "Is Amerika donker en verdeeld, of hoopvol en saamhorig? Onze kernwaarden worden op de proef gesteld en ik weet, we hebben de laatste jaren zware economische tijden gekend met veel ingrijpende veranderingen tot gevolg. Toch geloof ik in onze mensen en een sterk en eerlijk Amerika. Ik zal me uit de naad werken als president en zal nooit opgeven, dat heb ik namelijk nog nooit gedaan. Amerika moet fijn zijn voor iedereen, niet alleen voor mensen in topfuncties. Elke inwoner moet de kans krijgen zijn of haar door God gegeven potentieel ten volste te benutten."

Trump leverde daarentegen een gelikte montage af van campagnebeelden, afgewisseld met uitspraken tijdens zijn vele speeches. Hij riep hierin vooral op een vuist te maken tegen een mislukt en corrupt politiek systeem. "De machthebbers in Washington hebben niets goeds voor u in petto. De gevestigde orde is verantwoordelijk voor rampzalige handelsverdragen, massale illegale immigratie en een buitenlandbeleid dat ons land veel schade heeft toegebracht. Fabrieken en banen zijn vervlogen naar Mexico en China, de arbeidersklasse is beroofd en het land ontdaan van haar rijkdom. U, het Amerikaanse volk, bent dapper genoeg om deze corrupte machine te stoppen en Amerika weer groot te maken."

When they go low, we go high bleek bitter weinig waard. Hillary Clinton feliciteerde haar opponent telefonisch, want ook zij weet: de komende vier jaar maakt Amerika zich op voor vicepresident Mike Pence en president Donald J. Trump. 

---

Frank Waals is journalist en programmamaker.

www.twitter.com/frankwaals
Zijn boeken bestel je hier

 

Lees ook:

24-10-2016 | [Interview] Erik Mouthaan over zijn nieuwe thuis: New York City
20-10-2016 | [Interview] 3T over Michael en de media

12-10-2016 | Frank Waals: Randzaken worden hoofdzaken

29-09-2016 | [Interview] Sander over illegaal het Feyenoordstadion binnenkomen
28-09-2016 | [Interview] Anneke Schat over het maken van de Televizierring
12-09-2016 | Frank Waals: De hoogste bieder

10-08-2016 | Frank Waals: Je vraagt er toch zelf om?

14-07-2016 | Frank Waals: Debating the issues
14-06-2016 | Frank Waals: Beschoten campagnes
17-05-2016 | Frank Waals: Waarom de koning geen president kan zijn
15-04-2016 | Frank Waals: My fellow Americans
15-02-2016 | Frank Waals: De jacht op Super Tuesday
13-01-2016 | Frank Waals: De 'geheime' wapens van twee zeventigers

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie