[Column] Herman Spinhof: Meer onafhankelijke media in 2017
20-12-2016 12:32:00 | Hits: 5244 | columnist: Herman Spinhof | Tags:

De terugblikken op 2016 komen eraan. Berg je dan maar. De ene treurigheid na de andere zal passeren met hier en daar een lichtpuntje, want de economie trekt tenslotte aan, toch? Het voorspelbare rijtje omspant de aanslagen in Brussel, Nice, Berlijn en Istanbul, de Brexit, Trump en Wilders. In een stram mantra met verwijzing naar het morrende volk (wie?) voorspellen sommigen een zwart 2017, alsof de apocalyps nabij is.

Op het gebied van de media, althans de gedrukte media, constateert het Nederlandse Commissariaat voor de Media in haar jaarlijkse Mediamonitor (pdf) een verdere concentratie. Als de beoogde overname van de Telegraaf Media Groep (TMG) door Mediahuis doorgaat, dan komt 90 procent van de Nederlandse dagbladenmarkt in handen van twee Vlaamse partijen: Mediahuis (NRC, de Limburger, Telegraaf) en de Persgroep (Volkskrant, Parool, Trouw, AD en 7 regiokranten, voorheen Wegener).

Onder de radar van de Mediamonitor blijven de talloze initiatieven van onafhankelijke internetsites die nieuws en achtergronden op het nieuws brengen. Vanaf volgend jaar zullen ook die gevolgd worden, belooft de redactie van de Mediamonitor. Overal in de wereld zie je een groei van onafhankelijke media. Na de verkiezing van Trump in de VS steeg het aantal giften voor non-profit newsrooms van het Centre for public Intergrity (CPI) in nog geen maand tijd naar bijna 63.000 dollar. Succes oogstte het Internationaal Consortium van onderzoeksjournalisten (ICIJ) met bijna 200 journalisten (onder meer van Trouw, NYT, The Guardian. Le Soir) uit 65 landen met de in 2016 gepresenteerde Panama Papers.

Bekende onafhankelijke internetsites zijn Huffingtonpost in de VS, Duitsland, Frankrijk en Engeland en in Nederland de Correspondent (48.000 abonnees), Follow The Money (1700 abonnees), The Post OnLine en lokaal Dichtbij en Vandaag en Morgen. Een nieuwe loot aan dit firmament is Argus. Het nulnummer verscheen op internet, maar vanaf begin maart is deze tweewekelijkse krant op papier verkrijgbaar in de kiosk. In nog geen twee weken tijd heeft deze krant - onder redactionele leiding van oud-Vrij Nederland-journalisten Rudie Kagie en Kees Schaepman en met onder meer John Jansen van Galen, Jan Haasbroek, Loes de Fauwe en Thomas Lepeltak - bijna achthonderd betalende abonnees achter zich geschaard. Behoefte is er aan diepgang, achtergrond en duiding in het nieuws. Op televisie doen documentaires het goed zoals de VARA-serie De muur. De eerste aflevering van dit seizoen, over de grens tussen Cuba en de VS, Guantánamo, had ruim 731.000 kijkers (inclusief Uitzending Gemist).

Hoop doet leven en "heb je angst voor morgen? Dan moet je vandaag gaan hangen", zong Robert Long al.

---

Herman Spinhof is socioloog en zelfstandig journalist.
@hermanspinhof

Lees ook:

22-11-2016 | [Column] Herman Spinhof: Emoties in de media
01-11-2016 | [Column] Herman Spinhof: Vertrutting van de media

28-07-2016 | [Column] Herman Spinhof: Sensatiezucht

05-07-2016 | [Column] Herman Spinhof: Opinievorming
06-06-2016 | [Column] Herman Spinhof: ‘Recht om vergeten te worden’ op gespannen voet met persvrijheid
03-05-2016 | [Column] Herman Spinhof: Internationale dag van de persvrijheid
05-04-2016 | [Column] Herman Spinhof: Nieuwe tools van Google News Lab
01-03-2016 | [Column] Herman Spinhof: Betrouwbaarheid
01-02-2016 | [Column] Herman Spinhof: Fotografie is magic

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie