[Column] Hidde Zwaagstra: Presteren of Communiceren
19-03-2015 16:12:00 | Hits: 7057 | columnist: Hidde Zwaagstra | Tags:

Heerlijk, het seizoen is begonnen. De Silberpfeilen hebben in Melbourne hun visitekaartje afgegeven bij de eerste Formule 1 GP en na Parijs-Nice heeft Bauke Mollema in de Tirreno-Adriatico zijn teammakkers laten zien dat hij niet voor niets tot kopman is verkozen. De dappere Fries heeft voor zijn nieuwe ploeg Trek de tweede plaats in de eindzege opgeëist, na 7 dagen hard trappen tegen de klok en berg op. Dat Mollema niet zo’n prater is, weten we allemaal maar hij is een fantastische doener.

Een ander seizoen dat van start gaat, is dat van de prijzen in de communicatiebranche. ‘Marketeer van het Jaar’ bijt het spits af. Daarna volgen natuurlijk de andere instituten als de Spin Awards, Effies, ADCN, SAN, Cannes en AMMA’s.

Het grote verschil tussen de sportprijzen en tussen enkele van deze communicatieprijzen is volgens mij het verschil tussen Presteren en Communiceren. Neem nu de AMMA’s en de traditionele mediabranche daaromheen even als voorbeeld. Een wereld waar ook mijn roots liggen. 

De grootste schreeuwers gaan nog jaren met de prijzen aan de haal op basis van prestaties in het (verre) verleden. En we weten dat die oude prestaties niets zeggen over prestaties in de toekomst. Het luid communiceren op allerlei fora en alle mogelijke podia lijkt belangrijker dan bewijsvoering onder de in te vullen aanmeldingsformulieren. Alsof zaken als een gezonde, steeds winstgevende bedrijfsvoering geen minimale vereiste behoren te zijn voor bijvoorbeeld een bureau van het jaar keuze.

Wat dat betreft verdient de Effie voor zichzelf een Effie omdat bij die prijs de echte prestaties de grote driver zijn.

Ben nu al benieuwd naar het Friese commentaar van Bauke als hij dit seizoen de eerste keer het hoogste podium mag betreden. Hij zal vast de neiging hebben de zaak te relativeren.

Hidde Zwaagstra, Business Development Director bij MEC

Overigens: MEC is RECMA Bureau van het Jaar 2015! Op basis van prestaties.

 

 

 

 

 

www.mecglobal.nl
www.groupm.nl
www.twitter.com/mecnederland