[Column] Jody Bauer: 65-plussers een belangrijke doelgroep voor Video on Demand?
19-04-2016 14:10:00 | Hits: 4351 | columnist: Jody Bauer | Tags:

We kijken met z'n allen steeds vaker televisie via Video on Demand (VOD) kanalen, zoals Netflix, NLZiet, NPO etc. Maar hoe zit dit nu eigenlijk bij de kapitaalkrachtige 65-plusser die bovendien zeeën van tijd heeft voor VOD? Dit was reden voor een uitgebreid onderzoek. Door middel van acht kwalitatieve diepte-interviews en online onderzoek (±n=400) zijn de redenen, behoeften en invloedsfactoren op het gebruik van VOD onder deze doelgroep in kaart gebracht. Wat zorgt ervoor dat de ene 65-plussers wel van VOD gebruik maakt en de andere niet?

Ouderen hebben in ieder geval de middelen en vaardigheden om VOD te gebruiken

Een ruime meerderheid is in het bezit van een computer (66%) of een laptop (60%). Het tablet bezit is onder de doelgroep ook relatief hoog, gemiddeld is 6 op de 10 van de 65-plussers in het bezit van een tablet. Het gebruik van de smartphone blijft nog wat achter (45% in bezit). Ouderen die in het bezit zijn van bovenstaande apparaten maken er veelvuldig gebruik van. 82% gebruikt de smartphone dagelijks en voor de tablet geldt dit voor 72% van de ouderen. Het maakt dan nauwelijks meer uit of men 65 jaar of 80 jaar oud is.

Men is wel bekend met VOD, maar het gebruik is (nog) beperkt

De doelgroep is over het algemeen wel bekend met de verschillende VOD diensten, 88% kent minimaal één VOD dienst. De bekendste VOD kanalen zijn uitzending gemist op de digitale televisie, NPO gemist en Netflix. De ouderen zijn in veel mindere mate bekend met de VOD platformen van de commerciële omroepen RTLX.nl (15%) en Kijk.nl (9%). Op dit moment maakt één derde gebruik van VOD en dat is veel minder t.o.v. jongere leeftijdsgroepen. Een ruime meerderheid maakt dus (nog) geen gebruik van VOD. De belangrijkste redenen zijn dat men het huidige lineaire TV–aanbod voldoende vindt (70%) en dat men niet extra wilt betalen (64%) ‘Het aanbod is te breed en te duur!”. Er zijn uiteraard ook ouderen die geen interesse hebben in nieuwe manieren van TV kijken of die niet begrijpen hoe het werkt.

Kansen voor frequenter gebruik

De ouderen die wel regelmatig van VOD gebruik maken, kijken vooral naar series en documentaires. Voor deze groep is de flexibiliteit van tijd de belangrijkste reden om van VOD gebruik te maken “Geweldig dat het bestaat, dat je series en programma’s op kunt halen wanneer je zin hebt”. De 65-plussers doen suggesties om VOD toegankelijker te maken. Bijvoorbeeld met betrekking tot de vaardigheden. Sommige ouderen die wel behoefte aan VOD hebben, zouden extra hulp en uitleg kunnen gebruiken; bijvoorbeeld in de programmagidsen van de omroepen. Daarnaast vinden ouderen het aantrekkelijk als er meer nostalgische TV-programma’s en films aangeboden worden. Tevens zullen er meer 65-plussers van VOD gebruik maken als de moeilijkheidsgraad en de prijs laag gehouden wordt.  

Bovenstaande resultaten zijn alvast een voorproefje op de Whitepaper die binnenkort beschikbaar komt. Heeft u nu al vragen over het onderzoek neem dan contact met mij op. 

Jody Bauer is Senior Consultant bij MediaTest

www.mediatest.nl
www.twitter.com/MediaTestNL

 

Lees ook:

15-02-2016 | Jody Bauer: Haal meer uit je e-mailnieuwsbrief
03-09-2015 | Jody Bauer: Het nieuwe tv-seizoen van start: elke avond voor de buis of toch on demand?
30-04-2015 | Jody Bauer: Directe aankoop of donatie via social media blijft uit

21-01-2015 | Jody Bauer: Dé Commercialtrends van 2015
05-10-2014 | Jody Bauer: 5 gouden regels voor het maken van een succesvolle banner
03-09-2014 | Jody Bauer: Iedereen over op Video On Demand?

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie