[Column] Jody Bauer: The Video Age
30-06-2016 15:06:00 | Hits: 2927 | columnist: Jody Bauer | Tags:

MediaTest was  donderdag 23 juni aanwezig bij het jaarlijkse Mediapark congres. De dag stond in het teken van The Video Age. Het was een inspirerende dag met een breed scala aan experts en sprekers, waar naar mijn idee toch wel wat tegenstrijdigheden naar voren kwamen.

Zo geeft Ruud de Lange (Mindshare) aan “De reguliere televisie is een stille en pijnlijke dood aan het sterven. In de leeftijdsgroep tot 40 jaar is er weer 20 minuten van de kijktijd afgekalfd, omdat mensen naar het online domein verhuizen”. Jan de Jong, directeur van de NOS, geeft echter aan dat TV het belangrijkste medium is en voorlopig blijft: “Lineaire televisie is very much alive.” Echter, ook de cijfers van GFK laten zien dat jongeren overduidelijk richting niet-lineair gaan.

Om onze videorapportages te verbeteren was ik aanwezig bij de expertsessie van de Media Academie. De eerste vuistregel wat betreft filmen, dus ook met je mobiel: “Film altijd horizontaal”. Alle beeldformaten zijn hierop afgestemd. De jongeren experts van GoSpooky die Snapchat campagnes voor grote mediamerken ontwikkelen zeggen juist: “De grootste fout die je kan maken in het filmen met je mobiel is je telefoon kantelen. Film zoals je je telefoon normaal in je hand hebt.”  De vraag is doorgaan hoe we het altijd doen? Of inspelen op de jeugd en dus de toekomst?

Wendy Bernfeld van Right Stuff deed een uitgebreid verhaal over verdienmodellen voor VOD partijen. Betaald of niet betaald voor de kijker? Bij LindaTV zijn ze in ieder geval juist afgestapt van het idee om de kijker te laten betalen voor de content, aldus Jildou van de Bijl.  Bereik is daar nu eerst speerpunt. Daarentegen blijft het gebruik van de betaalde VOD aanbieder Netflix stijgen. Hoe zal dit zich de aankomende jaren voorzetten? Bij MediaTest houden we het nauwlettend in de gaten.