[Column] Julius Minnaar: Automated trading; mediabureaus hebben de data om de juiste impressies te kopen
01-10-2015 10:04:00 | Hits: 3550 | columnist: Julius Minnaar | Tags:

Programmatic buying, het automatisch verhandelen van online advertentieruimte, is onderdeel geworden van de dagelijkse praktijk van mediabureaus en dat zal alleen maar toenemen. We zijn inmiddels ook begonnen op digitale radio en het zal niet lang duren voordat televisie aan de beurt is. Het wordt in de toekomst dan mogelijk om op maat gesneden reclameblokken aan te bieden aan individuele kijkers. We zijn nu al de mogelijkheden op dit terrein aan het verkennen binnen het platform HbbTV.

Het inkopen van impressies is daarmee efficiënter geworden. De verhandeling vindt immers plaats zonder tussenkomst van personen. In principe zou iedereen een account bij een DSP kunnen aanmaken en met programmatic buying aan de slag gaan. De grote meerwaarde die mediabureaus bieden is dat ze de data hebben om de juiste impressies te kopen. En dat is een vak apart. 

Vergelijk het met Warren Buffet die met zijn beleggingsmaatschappij Berkshire Hathaway jaar in jaar uit de indexen en concurrenten weet te verslaan. Hij is hier toe in staat omdat hij een leger aan analisten achter zich heeft staan die enorme hoeveelheden data verwerken om de juiste aan- en verkoopbeslissingen te nemen. Hiermee verslaat hij vrijwel altijd andere beleggingsmaatschappijen en zeker de kleine particuliere belegger. Gelukstreffers daargelaten. 

Mediabureaus hebben ook de data, het volume en sterke analisten in huis om beslissingen te nemen over inkoop van de juiste impressies voor hun klanten.  Zonder twijfel ligt daar de meerwaarde van bureaus en de toekomst van ons vak.

Julius Minnaar is CEO van Dentsu Aegis Network Netherlandswww.dentsuaegisnetwork.nl

Deze bijdrage is onderdeel van een forum over mediabureaus en automated trading. Dat forum staat hier

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie