[Column] Marc Verschoor: Algoritmes zijn booming business
24-05-2016 13:55:00 | Hits: 4715 | columnist: Marc Verschoor | Tags:

Algoritmes zijn booming business. Onlangs is door een aantal grote investeerders een bedrijf opgestart dat 400 prefab algoritmes aanbiedt. Een organisatie kan dus 1 van die algoritmes kopen en inzetten om het business model te verbeteren. Al deze algoritmes zijn individuele producten met een merknaam. Een van de bekendste algoritmes op het moment heet “Programmatic Chaos”. Dit is een van de algoritmes die Netflix gebruikt voor het serveren van film-, serie- en documentaire-suggesties.

Veel mensen geven bij het eerste gebruik van Netflix vaak aan dat ze van buitenlandse (cult)films houden en veel documentaires kijken. Het werkelijke kijkgedrag is echter meestal anders… Op basis van het werkelijke kijkgedrag, alsmede het tijdstip van de dag, bepaalt dit algoritme welke suggesties Netflix doet. Inmiddels wordt 60% van het kijkgedrag volledig door “Programmatic Chaos” bepaald!

Algoritmes zijn booming

Dit heeft vergaande implicaties op het aanbod van Netflix. Op basis van diverse analyses en data punten wordt de creatie van deze content bepaald en dus onder andere het ontstaan van de hitserie “House of cards”. Het format van de meest succesvolle serie van Netflix is dus niet bedacht door een script schrijver maar het is voortgekomen uit de data die Netflix zelf heeft gegenereerd.

Algoritmes in de filmindustrie

De filmindustrie neemt ook steeds meer beslissingen op basis van algoritmes. Een veel geraadpleegde organisatie in Amerika heet Epagogix (epagogix.com). Deze organisatie maakt gebruik van een algoritme waarin een script (gewoon een tekstdocument) geanalyseerd wordt en bijvoorbeeld een kassucces van een film van 100 mln dollar of een opbrengst van slechts 10 mln dollar kan voorspellen met een accuratesse van 90%.

Algoritmes in de sportwereld

Ook in de sportwereld begint deze denkwijze steeds meer gemeengoed te worden. Het meest recente voorbeeld is wellicht de Deense FC Midtjylland afgelopen jaar, een voetbal club uit de middenmoot van de Deense competitie. Althans, totdat vorig jaar directeur Ankersen besloot de hele strategie te laten bepalen door algoritmes. Een algoritme voor wie de corner moest nemen, welke opstelling er gespeeld moest worden (mede bepaald door variabelen als uit of thuis spelen en het weer), maar ook welke spelers gekocht moesten worden. Zo werd vorig jaar Tim Sparv aangekocht, de zogenaamde “no stat all star”. Volgens normale voetbal scouts was er geen enkele reden om de onopvallende Sparv te kopen. Algoritmes toonden echter aan dat Sparv altijd ongemerkt op de juiste positie stond en daarmee een waardevolle speler zou zijn. De uitkomst van deze strategie is dat FC Midtjylland vorig jaar landskampioen werd voor de eerste keer in de historie van de club.

Algoritmes op de beurs

Niet alleen op cultureel vlak wordt steeds meer bepaald door algoritmes maar ook op zakelijk vlak. Zo zitten er op Wallstreet allang geen beurshandelaren meer maar wordt alle inkoop gedaan door algoritmes. De beslissing en de aankoop wordt gedaan in enkele milliseconden (100 keer sneller dan een mens op een muis kan klikken). Sterker nog; de gebouwen rond Wallstreet worden opgekocht door technologie bedrijven omdat de afstand van glasvezel kan bepalen dat een algoritme 0,0001 seconde tijdswinst kan behalen en daarmee de concurrentie te snel af kan zijn.

Algortimes in de media

Uiteraard zien we in media dezelfde ontwikkelingen in snel tempo plaats vinden. Naarmate media steeds meer digitaal worden, wordt de beslissing van het inkopen van advertentie ruimte steeds vaker bepaald door algoritmes. Alle hedendaagse tools (DBM, Adwords, MediaMath, Turn, etc) zijn allemaal algoritmes die we middels een user interface aansturen. Een algoritme kan op basis van data veel nauwkeuriger bepalen of een consument nu of in de toekomst interesse kan hebben in het product. Het nemen van deze “real time” beslissing op basis van een enorm aantal variabelen is voor een mens onmogelijk. De rol van het menselijke brein wordt echter op een ander vlak wel heel relevant.

Voor de creatie van de strategie (the big idea) is de mens cruciaal. Het idee achter de campagne en de gekoppelde doelstellingen of KPI’s kunnen alleen maar door het menselijk brein bepaald worden. De logische keuze welk algoritme te gebruiken is een gevolg daarvan. Strategie, regie en technologische kennis zullen in de nabije toekomst kerntaken van mediabureaus en adviseurs worden.

Marc Verschoor is Chief Operations Officer bij ZenithOptimedia

www.zenithoptimedia.nl

 

Gedicht 1 was van Frank O’Hara (bekende Amerikaanse dichter)

Gedicht 2 was van RKCP, een algoritme gebouwd door een technicus van Google.

Meer leren over Algoritme? www.kurzweilai.net/deep-learning-in-action-how-to-learn-an-algorithm


Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie