[Column] Marloes Rusting: De rode lampion
28-10-2019 14:50:20 | Hits: 3195 | columnist: Marloes Rusting | Tags:

Marloes Rusting is Client Director bij Initiative. Voor Nederlands MediaNetwerk dook ze in het fenomeen Halloween.

Het is weer die tijd van het jaar waarin wij met zijn allen heerlijk gaan cocoonen. Wintertijd gaat weer in, kaarsjes worden weer massaal aangestoken en alle woonwinkels en tv-programma’s willen ons inspireren om het binnen gezellig te hebben. Voor mij hoort daar traditiegetrouw ook een grote opruimbeurt bij.

Zo kwam ik op de zolder lampionnen en elektrische lichtjes tegen van Sint Maarten. Toen ik aan mijn zoontje van negen vroeg of hij dit jaar een nieuwe lampion wilde maken of deze van vorig jaar gebruiken, keek hij mij raar aan. “Sint Maarten? Nee natuurlijk ga ik dat niet doen, dat is zo saai! Halloween is toch veel gaver?” Terwijl ik Sint Maarten vroeger altijd heel spannend vond, waar ik alleen met vriendinnetjes ‘s avonds de straat op mocht om voor twee maanden snoep te verzamelen, had ik niet kunnen bedenken dat deze traditie zou verdwijnen. Dat zette mij aan het denken, hebben tradities tegenwoordig veel minder waarde en is het voor marketeers nog interessant om in te spelen op tradities?

Tradities zijn niets meer dan gewoonten van het heden, met een wortel in het verleden. Veel van wat wij doen en denken nemen wij over van onze ouders, en opa’s en oma’s. Echter, door de globalisering en multiculturele samenleving lijken tradities minder belangrijk te worden en zorgen insights uit verschillende (sub)culturen wellicht wel voor veel interessantere marketingstrategieën. YouTube heeft van de wereld een dorp gemaakt.

Halloween is daar een goed voorbeeld van. Dit fenomeen is komen overwaaien uit Amerika en Ierland. De Nederlandse opmars begon eigenlijk al eind jaren tachtig, toen een paar Ierse studenten in Nijmegen een Halloweenfeest organiseerden. Een tijdelijke dip midden jaren negentig werd snel overwonnen toen J.K. Rowling vanaf 1997 haar Harry Potter-cyclus uitbracht. Dat heeft de populariteit van het Halloweenfeest ontzettend geholpen. In 2000 was dit iets waar een heel kleine groep enthousiast over was en wist te vinden, nu trekt een Fright Night gemiddeld 20.0000 bezoekers per avond. Heel Nederland lijkt in de ban. Zo geeft 69 procent van de bezoekers van feestwinkel geeft meer uit aan een Halloweenkostuum (gemiddeld € 45,61) dan aan een carnavalskostuum (gemiddeld € 31,35).

Behalve de kledingbranche profiteren veel meer sectoren van deze nieuwe hype. Action kan de artikelen niet aanslepen en de kostuums en decoratie zijn binnen no time uitverkocht. De sociale kanalen van beautymerken staan vol met tutorials voor de mooiste Halloween make-up. Driekwart van alle Nederlandse pretparken organiseert jaarlijks één of meerdere Halloween-evenementen, waardoor de traditionele dip in het najaar een piek is geworden, perfect voorbeeld van experiencemarketing. Walibi Fright Nights zijn dus zeker niet uniek, maar Walibi is wel first mover geweest. Door hun kennis van cultuur in de kerndoelgroep, is deze hype een nieuwe traditie geworden die wellicht van generatie op generatie wordt doorgegeven.

Aan sommige tradities uit het verleden hechten mensen nu wellicht minder waarde. Kennis van cultuur zorgt voor nieuwe marketingmogelijkheden met nieuwe tradities die niet geworteld zijn in de Nederlandse samenleving. Dus de volgende vraag: wie gaat Thanksgiving onderdeel laten uitmaken van de Nederlandse cultuur? Is het PLUS (Goed eten, daar houden wij van), of zal de Jumbo-familie hier het voortouw in nemen? Ik ga mijn sint-maartenlampionnen naar het grofvuil brengen met een tussenstop bij de Action om goed voorbereid te zijn met Halloween!

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie