[Column] Monika Jak: Vrij onverveerd
11-03-2015 13:26:00 | Hits: 8623 | columnist: Monika Jak | Tags:

Mona Eltahawy is een Egyptische columniste. Ze strijdt – met woord en pen – voor seksuele vrijheid en bewustzijn voor moslima’s en voor internationale solidariteit met vrouwen in landen als Egypte, Iran, Saoedi-Arabië, India en Pakistan. Landen waarin de morele politie rondwaart. Als toppunt van de wreedheid noemt ze, in een artikel in de Volkskrant, het optreden van de religieuze politie, de mutawa, op 11 maart 2002 in Mekka. In een meisjesschool is een brand uitgebroken, en de mutawa verbiedt de brandweer de meisjes te redden omdat ze geen hoofddoeken dragen. Ze naar buiten brengen in deze “onzedige staat” was uitgesloten.

Volgens Steven Covey (wie kent hem niet) is dit de volgorde van denken die vereist is voor leiderschap: eerst de ander begrijpen en dan zelf begrepen willen worden. Ga er maar aan staan: de mutawa begrijpen. Vanuit ‘ons’ perspectief dan. Om dat te kunnen doen, moet je perspectief dus veranderen, kantelen. En dat is ook weer gevaarlijk. Voordat je het weet reis je naar Syrië af met extreme plannen onder je pet.

Ondertussen zoekt Het Parool een nieuwe hoofdredacteur. Dat wil je toch zijn! De vereisten die staan opgesomd in de afgezaagde advertentietekst kan ik – in alle onbescheidenheid – zo goed als allemaal afvinken. Wat mij vooral aanspreekt is het motto van de voormalige verzetskrant: vrij onverveerd. Als in: heel erg (de betekenis van ‘vrij’ in de verouderde zin) onbevreesd. In de advertentietekst lees ik daar niet van, ook niet tussen de regels. Integendeel. Ik lees vooral dat de financiën leidend zijn.

Ze zoeken iemand die “creativiteit paart aan een zakelijke houding en financieel besef”. Tja, daar ga je al. Als je als hoofdredacteur al niet vrij onverveerd kan zijn, hoe moet daarvan dan ooit iets in de al dan niet digitale kolommen terechtkomen? Als antwoord op de tweet “Het Parool zoekt een hoofdredacteur”, kwam er deze reply: “Ik zoek al jaren naar Het Parool.” Ik ken er nog een.

Mocht Het Parool geen Persgroepambtenaar ambiëren, maar een hoofdredacteur die daadwerkelijk vrij onverveerd is, dan mag deze column beschouwd worden als een open sollicitatie. Met voor nu alvast een suggestie voor een nieuwe columniste: Mona Eltahawy.

Zij is in elke vezel waar vrij onverveerd voor staat.

Monika Jak is eigenaar/oprichter van De Fabriek Communicatie-werken en grondlegger van Monikalogie

www.defabriek.nl
www.monikalogie.nl
 

Lees ook:

11-02-2015 | Monika Jak: Ziende blind
11-12-2014 | Monika Jak: Boerenpummel
11-11-2014 | Monika Jak: Heb je effies?
13-10-2014 | Monika Jak: Profiteer van dit uitzonderlijk aanbod!!!
04-09-2014 | Monika Jak: Alsof je een emmer leeggooit
04-08-2014 | Monika Jak: Ik trakteer op ijsjes!
03-07-2014 | Monika Jak: Dappere dodo

 

Stuur jouw case in voor de Cross Media Awards 2015