[Column] Paola Cassone: Een voorspelling over de voorspellingen
17-03-2015 16:28:00 | Hits: 7409 | columnist: Paola Cassone | Tags:

Handen omhoog: wie heeft ooit een voorspelling gedaan die helemaal niet uit is gekomen? Ok, ik begin. In 2006 voorspelde ik dat Second Life onze standaard manier zou worden van communiceren op  internet. Lachen! Tja, een jaar later wist ik ook dat Facebook die rol zou pakken en dan nog zweerden de meeste collega’s en vakjournalisten bij Twitter. Lachte ik toch nog als laatste.

De toekomst van technologie en internet voorspellen is altijd moeilijk, vooral wanneer je niet in Palo Alto woont, en dan nog. Help me even:  waar is Google Glass gebleven? Juist.

Nu zit ik de rapportage over CES 2015 te lezen van ons IPG Media Lab. Indrukwekkend. Zes trends voorspeld, die allemaal nog dit jaar waar zouden kunnen worden. Gebaseerd op de voorspellingen van vorig jaar, zou ik op maximaal twee van deze gokken, maar welke? Als ik op mijn persoonlijke voorkeur afga, hoop ik dat de connected auto en de wireless charging echt, maar dan ook écht mainstream realiteit worden binnen een jaar.

Gezien de tijd die we doorbrengen in de file en op de smartphone, lijkt het me het pure noodzaak dat we Spotify, Netflix en de NOS ook in de auto kunnen raadplegen en dat we ons nooit meer zorgen hoeven te maken over de batterijstatus van onze mobiel. Da’s namelijk ook zonde voor location-based mobiele reclame en de hele e-commerce industrie.

En dat zou best ‘ns kunnen gaan gebeuren, want als IKEA zijn meubels omtovert tot draadloze oplaadstations, dan maak je die techniek in één machtige beweging toegankelijk voor de late majority. Misschien is dat wel de trend: we slaan de innovators en early majority over en gaan meteen voor de massa als het echt goed is. De rest van de technische innovaties blijft hangen in de marge.

Persoonlijk zie ik bijvoorbeeld het nut van een eigen drone niet, maar als ik de bloggende techies moet geloven, worden deze wél de rage van 2015. Na de selfie- en de belfiestick, is er nu ook een geval waarmee je video’s van je meest intieme delen maakt en deelt met je sociale netwerk. Google zelf maar even. En dan voegt een foto vanuit een drone daar nóg een dimensie aan toe? Ik zeg alleen, dat ik wellicht voor de eerste keer het voordeel van ouderdom zie.

Over wearables is al meer dan genoeg geschreven en zolang Apple of HTC niet met een echt werkende smartwatch komen, blijft de rest een leuke gadget voor de paranoïde elites. Ik wacht nog maar even, voordat ik de Ring koop.

En dan het biometrische circus. Eerlijk gezegd, ben ik bang dat dit de enige trend is met een hoge kans op adoptie. Het woord “bang” is geen toeval. Ik ben echt bang voor een connected huis, waar alles door computers wordt geregeld, van de kamertemperatuur tot aan het dichtdoen van de voordeur. En dat allemaal dan nog met een biometrische veiligheidscode.

Oké, ik ben van de generatie die als eerste “2001 A Space Odyssey” heeft gezien en daar nachtmerries over HAL aan heeft overgehouden, maar dit terzijde. Waarom zou ik een server laten besluiten om de deur open te maken, wanneer de was te draaien en hoe veel graden het in de woonkamer moet zijn? Wat als mijn buurman de gezamenlijke boodschappen van de lokale melkboer in mijn koelkast wil zetten? Hoe regelt HAL dat? Nu geef ik mijn buurman de sleutel van de voordeur, straks moet ik zijn gezicht laten scannen.  Alsjeblieft! Ik heb niet eens de vingerscan op mijn iPhone gezet voor het geval dat mijn zoontje ‘m wil gebruiken - voor de spelletjes, uiteraard.

En dan nog, ik moet altijd denken aan een vriendin wiens man bij een multinational softwarebedrijf werkt: “Tja, we moesten van Teun alle elektronische apparaten in het hele huis aan elkaar koppelen via deze state-of-the-art server, met alfanumerieke code, vingerafdruk- en irisherkenning, de hele riedel. Het resultaat? Niets werkt. Lang leve de ouderwetse open haard en het gasfornuis.”

Toegegeven: het gesprek dateert van vijf jaar geleden en ik wil best geloven dat die server een prototype was, maar toch. Ik zit hier echt niet op te wachten en mijn vriendinnen al helemaal niet. Zolang we nog moeite hebben ons wifi-netwerk aan de praat te krijgen, wil ik wel eens zien of dit huis van de toekomst er echt gaat komen.

En nu nog een jaar wachten en dan lachen om deze voorspellingen. Ons vak blijft toch leuk.

Paola Cassone is Performance Strategy Director bij Initiative
www.initiative.nl


Lees ook:

04-12-2014 | Paola Cassone: Wearables: tussen bling bling en paranoia
15-09-2014 | Paola Cassone: Brave new world

 

Stuur jouw case in voor de Cross Media Awards 2015