[Column] Remco Klöters: Een bondscoach, wat kost dat nou?
02-02-2016 13:45:00 | Hits: 6342 | columnist: Remco Klöters | Tags:

Weinig evenementen zullen voor de middenstand zo lucratief zijn als het WK voetbal. Als we meedoen tenminste… Maar niet alles kan. Eind januari veroordeelde de rechter in Amsterdam een reclamebureau voor het gebruik van het portret van Van Gaal tot een vergoeding van € 25.000,-. Hoe komt de rechter tot zo’n bedrag?

De foto is rond het WK gebruikt door reclamebureau Interbest voor de Six Word Story-wedstrijd: vertel een verhaal in zes woorden. Ondanks de bezwaren van Van Gaal en zijn advocaat lukt het niet de zaak te schikken en wordt de strijd noodgedwongen voor de rechter voortgezet.

Inbreuk

Deze oordeelt dus tot inbreuk op het portretrecht van Van Gaal, gelet op het belang bij zijn ‘verzilverbare populariteit’. Dat de foto is aangekocht bij een stockbureau doet niet ter zake, dat staat los van de belangen van de geportretteerde. En dat belang wordt hier als ‘redelijk’ beoordeeld: Van Gaal is als bondscoach geen ‘instituut’ die ‘een beetje van ons allemaal is’, zoals Interbest bepleit heeft, maar heeft een commercieel belang bij het gebruik van zijn beeltenis.

Wat schuift dat?

2,5 jaar terug oordeelde de Hoge Raad toevalligerwijs in een door een andere voetbalgrootheid – Johan Cruijff – tegen een fotoboek aangespannen zaak dat een vergoeding recht moet doen aan de mate van populariteit of bekendheid van de geportretteerde in het economisch verkeer. Dit wordt hier uitgelegd als: wat had Van Gaal hier zelf voor kunnen vragen? Van Gaal zelf stelt dat het om bijna een ton gaat, Interbest houdt het op € 15.000,-.

Onderbouwing

De toegekende € 25.000,- komt uiteindelijk tot stand nadat is vastgesteld dat:

  • Van Gaal anders dan bij een televisiecommercial die hem € 75.000,- zou hebben opgeleverd hier geen actieve handeling zou hebben hoeven plegen.
  • Van Gaal tijdens een ‘werksituatie’ is gefotografeerd.
  • De foto twee keer (De Telegraaf en Adformatie) gebruikt is.
  • Een bekende topsporter ooit voor een advertentie in vier kranten € 50.000,- ontvangen heeft.
  • Niet concreet is onderbouwd dat Van Gaal als gevolg van de commercial opdrachten zou zijn misgelopen of dat de associatie met de Six Word Story-wedstrijd negatieve gevolgen voor zijn commerciële waarde zou hebben.

In vergelijking tot eerdere vonnissen in dit soort zaken is deze € 25.000,- ronduit hoog te noemen. Toch valt op dat de vergoedingen die de aangehaalde marketingdeskundigen noemen, een stuk hoger (€ 75.000,- / € 100.000,-) liggen. Er lijkt dus nog altijd een kloof te bestaan tussen wat bekende sporters normaal kunnen vragen voor commercieel portretgebruik en wat de rechters (durven) toe te wijzen.

Portret?

Als je naar de foto in kwestie kijkt zou je nog een discussie kunnen voeren over de vraag of dit wel een echt portret betreft. Omdat de Hoge Raad van mening is dat voor een portret niet nodig is dat het gelaat wordt getoond, is dit punt meteen terzijde geschoven. Er zitten meer dan genoeg elementen in de foto die Van Gaal herkenbaar maken. Daarnaast komt het wel erg flauw over om eerst bewust bij de bekendheid en commerciële waarde van Van Gaal aan te haken om vervolgens voor de rechtbank aan te voeren dat Van Gaal toch niet helemaal in beeld is.

Was het met de mislukte kwalificatie al een uitdaging om deze zomer nog een graantje van het EK mee te kunnen pikken, met deze uitspraak is het al helemaal lastig en op zijn minst kostbaar geworden. Van Gaal heeft het geld overigens aan het goede doel gegeven. 


Remco Klöters
is specialist op het gebied van het media-, auteurs- en merkenrecht. Hij is partner bij Van Kaam advocaten te Amsterdam en heeft een ruime ervaring met procederen, adviseren en het uitonderhandelen en opstellen van contracten.
 

Lees ook:

05-11-2015 | Remco Klöters: False reviews – Who’s to blame?
24-06-2015 | Remco Klöters: Estse Nu.nl aansprakelijk
10-06-2015 | Remco Klöters: Merk-af-pakken met Roy Donders
01-04-2015 | Remco Klöters - Google Vergeet Update
04-12-2014 | Remco Klöters: Mijn naam is Geit
20-10-2014 | Remco Klöters: Porno Pino
31-07-2014 | Remco Klöters: Van Wie is Wie is de Mol?
01-07-2014 | Remco Klöters: Rechter: geen recht alles van Amalia te weten
15-05-2014 | Remco Klöters: Google ontgoocheld!
25-11-2013 | Remco Klöters: Playboy vs Geen Stijl: Uitgelekt naakt

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie