[Column] Remco Klöters: Estse Nu.nl aansprakelijk
24-06-2015 09:27:00 | Hits: 8222 | columnist: Remco Klöters | Tags:

bloody shitheads... they bathe in money anyway thanks to that monopoly and State subsidies and have now started to fear that cars may drive to the islands for a couple of days without anything filling their purses. burn in your own ship, sick Jew! / go and drown yourself / aha... [I] hardly believe that that happened by accident... assholes fck / Lynching, to warn the other [islanders] and would-be men.

Ziehier een selectie van weinig verheffende, maar op zichzelf ook weer niet heel opmerkelijke commentaren van Estse lezers van de Delfi-website, een grote commerciële Estse nieuwssite, vergelijkbaar met Nu.nl.

Delfi publiceert dagelijks 330 artikelen, waar dagelijks gemiddeld 10.000 (!) veelal anonieme reacties op gegeven worden.

De reacties stonden onder een artikel uit 2006 over de vaarroutes van het Estse veerpontbedrijf SLK. SLK en haar eigenaar hebben zich de woede van de Estlandse bevolking op de hals gehaald door die routes zo te leggen dat het water onvoldoende kan bevriezen. Dit tot frustratie van de Estlanders, die bij een strenge winter met de auto over het ijs naar de eilanden in de Baltische zee kunnen rijden. Dat is goedkoper dan met de ferry.

Ondertussen denkt u: wat doet dit verhaal op het Nederlands Media Nieuws? Het antwoord is simpel, Delfi heeft de reacties weliswaar op verzoek na zes weken verwijderd, maar moest een schadevergoeding betalen van € 320,00 vanwege de aantasting van de persoonlijke levenssfeer van de eigenaar van SLK.

Vorige week heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens geoordeeld dat deze veroordeling terecht is. Dat betekent dus dat een commerciële nieuwswebsite aansprakelijk kan zijn voor de beledigende en bedreigende reacties die lezers onder artikelen plaatsen.

In het kort de argumenten die aan het oordeel ten grondslag liggen:

  • Er is sprake van Hate speech: nl. beledigingen en bedreigingen. Daarvoor geldt een mindere mate van uitingsvrijheid.
  • Delfi is één van de grootste commerciële nieuwssites van Estland en moedigt haar lezers aan reacties te plaatsen bij haar artikelen. Zij heeft een commercieel belang bij veel reacties.
  • Delfi staat altijd al bekend als een site waar vaak controversiële reacties staan.
  • Per artikel valt te lezen hoeveel reacties er zijn, het bewuste bericht sprong er duidelijk uit en dat had op moeten vallen.
  • Het was niet mogelijk eenmaal geplaatste reacties te verwijderen of aan te passen, alleen de redactie van Delfi had daar de technische mogelijkheden voor.
  • Lezers kunnen anoniem reageren. Beledigden en bedreigden konden zich dus niet tot de schrijvers van de reacties richten en zijn volledig aangewezen op Delfi.
  • Het filtersysteem dat hate speech en oproepen tot geweld moet voorkomen heeft onvoldoende gewerkt. Het bestaan van een disclaimer waarin staat dat schadelijke content verwijderd wordt en het gehanteerde notice-and-takedown beleid waren onvoldoende toereikend om de reacties te voorkomen. Het Hof is van oordeel dat Delfi dit actief had moeten bestrijden.
  • De opgelegde schadevergoeding is niet hoog en de zaak heeft geen negatieve consequenties gehad: Delfi is nog net zo populair als voorheen.


Kortom: commerciële nieuwssites dienen volgens het EHRM in beginsel actief te modereren op schadelijke en bedreigende reacties van lezers en Delfi mocht door de Estse rechter aansprakelijk worden gehouden voor de schade die derden daardoor lijden.

Met deze eerste uitspraak van het EHRM is gekozen voor een wat andere opstelling dan het andere Europese Hof: het Hof van Justitie EU. Dat oordeelde immers in 2011 nog dat zo lang een websitehouder geen actieve rol uitoefent over de informatie op haar website, zij daar ook niet voor aansprakelijk kan worden gehouden. Dat verandert pas nadat deze op onrechtmatige activiteiten wordt gewezen.

Het HvJ EU huldigde vooralsnog het standpunt dat een notice-and-takedown beleid in principe volstaat. Met dit eerste oordeel van het EHRM over aansprakelijkheid van internet-tussenpersonen, is duidelijk dat ze er in Europa nog niet helemaal uit zijn.

Remco Klöters is specialist op het gebied van het media-, privacy-, auteurs- en merkenrecht. Hij is werkzaam bij Van Kaam advocaten te Amsterdam en heeft een ruime ervaring met procederen, adviseren en het uitonderhandelen en opstellen van contracten.

www.van-kaam.nl

Lees ook:

10-06-2015 | Remco Klöters: Merk-af-pakken met Roy Donders
01-04-2015 | Remco Klöters - Google Vergeet Update
04-12-2014 | Remco Klöters: Mijn naam is Geit
20-10-2014 | Remco Klöters: Porno Pino
31-07-2014 | Remco Klöters: Van Wie is Wie is de Mol?
01-07-2014 | Remco Klöters: Rechter: geen recht alles van Amalia te weten
15-05-2014 | Remco Klöters: Google ontgoocheld!
25-11-2013 | Remco Klöters: Playboy vs Geen Stijl: Uitgelekt naakt


Ook columnist worden bij het Nederlands MediaNetwerk? Stuur een mail naar Janne van den Tweel - janne@nederlandsmedianetwerk.nl

 

 Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

 Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

 Vacatures in media- en marketingcommunicatie