[Column] Roland van Kralingen: De onmetelijke kortzichtigheid van politici
22-11-2016 11:07:00 | Hits: 2093 | columnist: Roland van Kralingen | Tags:

De beer is los. Ik krijg steeds meer het gevoel dat politici jou en mij beschouwen als halve zolen. Als volstrekt incapabele human beings die als idioten consumeren en een na mij de zondvloed-levenshouding hebben.

De Australische regering heeft besloten dat de vrijheid van meningsuiting onderschikt is aan de volksgezondheid en merken mogen slechts marginaal verschijnen op sigarettenverpakkingen, in plaats daarvan worden nu schokkende foto’s afgebeeld van de meest vreselijke aandoeningen die je van het roken zou kunnen krijgen. Alsof ik dat niet wist. Symptoombestrijding bij regeringen is helemaal bon ton omdat ze voorbijgaan aan de werkelijke oorzaken en geen remedie hebben voor overmatig gebruik van wat dan ook.

De Joop Zoetemelk van het CDA, Mona Keijzer, wil de sugar tax invoeren. Dom, dom, dom. Het laat zien dat politici net zoveel verstand hebben van consumentengedrag als mijn huiskat. We kunnen wachten op de vettax, koolhydratentax, oxydantentax, de mobile telefoontax (radiogolven en hersenbeschadigingen), de E-nummertax (hoe meer E-nummers, hoe hoger de tax) en de eiwittentax. In alle gevallen is overdadig gebruik schadelijk. Naast de inkomstentax, de vermogensrendementtax, de winsttax, de consumptietax (btw), de riooltax en de wegentax ( wegenbelasting) krijgen we nu ook de straftax. Bij ongewenst gedrag - naar de maatstaf van de politiek - word je straks gestraft met een extra belastingaanslag. Dit is niet zozeer de Big Brother is Watching You-samenleving aan het worden maar de Big Brother wants you to Pay-samenleving.

Ik zit te wachten op het formulier voor de inkomstenbelasting waar ik een verklaring van mijn huisarts moet bijsluiten die aangeeft hoe hoog mijn cholesterol is, mijn BMI, suikergehalte in mijn bloed, hoeveel alcohol ik gebruik en of ik rook. Ook wordt mij gevraagd of ik antidepressiva slik en hoeveel paracetamolletjes ik per week verorber. Via een geheime verdeelsleutel wordt vervolgens bepaald hoeveel straftax ik bovenop mijn inkomstentax krijg. Ik ben immers een dure klant voor de overheid.

Het laat eens te meer zien dat politici enorme domoren zijn als het gaat om het gedrag van haar burger; we worden allemaal als kleinzielige kinderen beschouwd. Het laat ook zien dat ze inderdaad in die Haagsche kaasstolp leven en geen verbinding hebben met wat er in de samenleving gebeurt en dat mensen graag autonoom willen leven. Zonder een Big Brother.

Het is een kwalijke zaak want 75 procent van de mensen heeft geen last van overgewicht en obesitas. Deze 75 procent gaat zich niet te buiten aan alcohol, vet, suiker, koolhydraten, E-nummers en noem maar op. Die beheersen zich en als het zo doorgaat moet deze 75 procent straks 25 euro betalen voor een flesje huiswijn, 4,50  voor een kilo suiker, 3,75 voor een pakje margarine, 12 euro voor een stripje paracetamolletjes en 7,50 per sigaret, die tegen die tijd uitsluitend in pakjes van 3 verkrijgbaar zijn.

De 75 procent wordt het slachtoffer van de 25 procent. Kunnen we ze dat kwalijk nemen? Nee, want deze 25 procent is slecht opgeleid, komt uit milieus die kansarm zijn, weet weinig over gezondheid en voeding. Ze vertoeven langs de randen van het leven, zijn slachtoffer van het doorgeslagen kapitalisme waarbij 75 procent van het vermogen in ons land in handen is van 1 procent van de bevolking. Van de economische groei moeten ze het ook niet hebben, want die is gemiddeld naar verwachting (Piketty) maar 1,2 procent in de komende 10 jaar en daarvan gaat 60 procent naar die 1 procent en 40 procent moet de miljoenen delen. Over eerlijk zullen we alles delen gesproken... Stress, droefenis en uitzichtloosheid zijn de belangrijkste oorzaken van een ongezond leven

Mevrouw Keijzer, daar hoor ik jou niet over! Ga aan het werk, klim op de barricades. Lees eens een boek over wat mensen echt bezighoudt en wat hun gedrag verklaart. Stop met symptoombestrijding (sugar tax) en doe wat aan de oorzaken. Wij marketingmensen kunnen je misschien wel helpen want het is veel effectiever om geld uit te geven aan goede voorlichting dan aan een straftax. Wellicht is het nog beter besteed als we ons onderwijssysteem beter laten aansluiten op de maatschappelijke ontwikkelingen, want jong geleerd is oud gedaan. En een combinatie van beiden zou ideaal zijn.

Wake Up.

---

Roland van Kralingen is onder andere marketing- en brandingexpert bij SagePartners in Boston en San Francisco, Orange Branding in Guangzhou en vKralingenCompany. Daarnaast doceert hij en schrijft hij boeken.

 

Lees ook:

31-10-2016 | [Column] Roland van Kralingen: De Gepassioneerde Expert
04-10-2016 | [Column] Roland van Kralingen: zwakke relaties met consumenten zijn goed nieuws

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie