[Column] Roupert Muller: To The Max
17-05-2016 12:02:00 | Hits: 4401 | columnist: Roupert Muller | Tags:

Richard Krajicek Wimbledon 1996, Pieter van den Hoogenband Sydney 2000. Twee voorbeelden van historische prestaties van Nederlandse, mannelijke topsporters. Sinds 15 mei 2016 hoort de naam Max Verstappen in dat rijtje thuis. Een rijtje met pure winnaars. 

Spanning, sensatie, tranen. Een zondagmiddag die een enorme dosis adrenaline rondpompte in Nederlandse huiskamers, kroegen en op plekken waar beelden uitgezonden werden van de Formule 1 Grand Prix van Spanje met Max Verstappen als winnaar. Een huilende commentator in de persoon van Olav Mol, vader Jos Verstappen met een bloedneus, bij de complete wereldpers was het dringen, social media ontplofte: Max Verstappen is de eerste Nederlander en jongste coureur ooit die een race wist te winnen in de koningsklasse van de autosport.

Voor elke Nederlandse commentator was het de dag dat hij een Jack van Gelder–moment kon opeisen. En Olav Mol deed het op zijn manier. Met tranen in zijn ogen, juichend en licht schreeuwend met trillende stem. Wat geeft het dat je een keer zo uitbundig chauvinistisch bent op TV. Bijzondere prestaties moeten gevierd worden. En dan de internationale media. Wat heerlijk om naar verschillende vooraanstaande media te kijken en te zien dat een 18-jarige Limburger headline news is geworden.

In een EK–jaar waarin het Nederlands Elftal schittert door afwezigheid, hebben wij als land dus gelukkig wel een Nederlander die een absolute winnaarsmentaliteit bezit. Na de vorige race in Rusland werd er veel gezegd en geschreven over de keuze van zijn team Red Bull om het talent, toewijding, professionaliteit en focus van Verstappen te belonen door hem van Toro Rosso naar Red Bull te promoveren. Zijn leeftijd van 18 jaar was dan vaak helaas een centrale rol speelt in die discussies. Sebastian Vettel – zelf ook ooit onderwerp van gesprek vanwege zijn uitzonderlijke talent en jonge leeftijd toen hij debuteerde in de Formule 1 maar inmiddels vier keer wereldkampioen geworden – zei het heel treffend tijdens de persconferentie na afloop van de race: “I don’t think age matters. If you’re quick enough you belong here.” Dikke vette punt.

Max Verstappen is inderdaad jong. Gelukkig was er Dr. Helmut Marko. Een man die het aandurfde om een tiener dusdanig vertrouwen te geven dat de tiener gewoon kan doen waar die uitzonderlijk goed in is en waar hij enorm veel plezier in heeft. Dr. Marko is iemand die zelf de klappen van de zweep kent en een track record heeft voor het ontdekken en ontwikkelen van talent. Dat er veel mensen verbaasd waren dat Max Verstappen de Grand Prix van Spanje won, is natuurlijk wel begrijpelijk. Ik vermoed dat de verbazing bij Dr. Marko wel mee viel.

Barcelona, zondag 15 mei 2016 was historisch. Even genieten en na 24 uur moet de focus weer naar de volgende race in Monaco. Het seizoen duurt namelijk nog lang en er zijn meer races die gewonnen kunnen worden. Uiteindelijk gaat het maar om een ding: wereldkampioen worden. In topsport is tweede worden geen optie. Tweede is 'first loser'. De grote Vince Lombardi zei het al: “Winning isn’t everything, it’s the only thing.” 

Roupert Muller is oprichter van social media bureau 2851

Lees van Roupert ook:

04-04-2016 | [Column] Roupert Muller: Aandacht
20-07-2015 | [Column] Roupert Muller: Gewoon
14-04-2015 | Roupert Muller: Een stroom van beelden
02-03-2015 | Roupert Muller: Always-on
15-12-2014 | Roupert Muller: Welkom in de toekomst
27-10-2014 | Roupert Muller: wie is nu eigenlijk de Goliath waartegen de dagbladen vechten?

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie