[Column] Rutger Mackenbach: De zachte wereld van Mobile Video
08-07-2015 09:33:00 | Hits: 4736 | columnist: Rutger Mackenbach | Tags:

Onlangs bezocht ik een Masterclass bij RTL over online video. De moraal van het verhaal: mobile video via de exchange groeit en groeit en om écht van nu te zijn moet je samenwerken met vloggers. Laat RTL in beide gevallen een perfecte oplossing hebben. Wat me opvalt is dat er vooral wordt gesproken over de mogelijkheden. Hoeveel mensen er wel niet op hun mobiel videootjes kijken en hoeveel streamstarts Mertabi wel niet heeft.
 
Helemaal waar natuurlijk. De meest recente onderzoeken over het kijkgedrag van met name millenials laat natuurlijk zien dat mobiel het belangrijkste scherm is. En dat de belangrijkste content niet meer komt van traditionele media partijen, maar van vloggers. Een paar feiten op een rij: meer dan de helft van de YouTube views komt van mobiel, meer dan 50% van de AV content die door jongeren wordt bekeken wordt gekeken op smartphone, tablet of laptop en een gemiddelde vlog van Enzo Knol heeft meer kijkers dan welk programma dan ook van wat dé Nederlanse jongerenzender moet zijn, NPO3.
 
Logisch dus dat merken de switch moeten maken naar (mobile) video, in welke vorm dan ook. De grote vraag is alleen: wat levert het op? Als de wet van de verminderde meeropbrengst van toepassing is op onze industrie, dan zijn we denk ik op het punt beland dat elke nieuwe vorm van adverteren niets meer bijdraagt aan communicatiedoelstellingen als je ze zomaar aan de bestaande mix toevoegd. Zeker niet in relatie met de kosten die het met zich meebrengt. Want waar je met een pre-roll op laptop wel wegkomt met een aangepaste TV commercial, heeft mobile zo’n beperkte attention span dat er wel iets speciaals moet worden gemaakt. En als je met de vlog sterren wil samenwerken moet je helemaal met iets unieks komen.
 
Dat mediaconsumptie verschuift naar mobiel staat vast. Maar voordat merken en masse mobile omarmen is er wel nog een hobbel te nemen. ‘Oude’ media hebben nog een enorme kennisvoorsprong als het om het aantonen van effectiviteit van die media in termen van bekendheid, voorkeur, etc. Voor mobiel is dat nog niet beschikbaar waardoor er merken zullen zijn die dit medium nog niet volop durven in te zetten. Dus mobiele dames en heren: we weten nu wel dat er heel veel mogelijk is, maar zorg voor onderzoek waaruit blijkt wat mobiel bijdraagt aan (communicatie) doelstellingen. Er is dan geen gelikte presentie nodig om adverteerders over de streep te trekken.

 

Rutger Mackenbach is Hoofd Strategie & Onderzoek bij Stroom

www.stroomviainternet.nl

 

Lees van Rutger ook:

25-05-2015 | Rutger Mackenbach: Instant media, quick fix
13-04-2015 | Rutger Mackenbach: Nieuwe Pino gezocht
26-02-2015 | Rutger Mackenbach: Reclame draait niet om inhoud
12-01-2015 | Rutger Mackenbach: Voorspellingen voor 2015
10-12-2014 | Rutger Mackenbach: Lijstjestijd
28-10-2014 | Rutger Mackenbach: Tijd voor een mash-up
23-09-2014 | Rutger Mackenbach: Logo’s plakken
11-07-2014 | Rutger Mackenbach: Accountability versus de slagroomtaart van de media
20-05-2014 | Rutger Mackenbach: Een sterk mediamerk is gratis
02-04-2014 | Rutger Mackenbach: Scoren in de rust

 

 Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Word lid van de Nederlands MediaNieuws Groep op LinkedIn

 Vacatures in media en marketingcommunicatie