[Column] Ruud van der Zee: Video marketing is onbetwistbaar onderdeel van media-mix geworden
23-09-2015 21:49:00 | Hits: 3083 | columnist: Ruud van der Zee | Tags:

Consumenten kijken steeds vaker en langer online video; volgens Cisco zal in 2017 bijna 70% van al het internet verkeer video gerelateerd zijn. Inmiddels is de nieuwigheid er al weer enige tijd van af en is hapervrije online video voor de consument ook steeds gewoner geworden en dankzij 4G op meer plekken en momenten beschikbaar gekomen.

Parallel aan deze ontwikkeling is voor veel merken, die hun doelgroep nauwgezet volgen, video marketing inmiddels een onbetwistbaar onderdeel van hun media-mix geworden.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat dit relatief nieuwe touchpoint goed scoort op zowel de kpi’s in het begin (awareness) als in het laatste gedeelte (purchase intent) van de consumer journey. Op dit moment wordt online video nog heel frequent ingezet om enerzijds het bereik van een tv-campagne (met dikwijls één en dezelfde commercial) te vergroten en anderzijds om extra merkindrukken in de categorie: lichte TV-kijkers te realiseren.

Maar ook als het ’slechts’ gaat om het versterken van de ‘zachtere’ merk KPI’s aan het begin van de customer journey, wordt daar mijn inziens niet altijd voldoende rekening gehouden met de verschillen in mediabeleving tussen TV en online video. Adverteerders en hun bureaus die de recente ontwikkelingen op de voet volgen en continu een vinger aan de pols houden van hun doelgroep wisten dit natuurlijk al eerder: de tv-kijker is bijvoorbeeld een stuk meer leaned-back dan iemand die op een winderig perron op z’n smartphone snack size video-content bekijkt.

Een dag in het leven van de hedendaagse consument bestaat uit veel van zulke (korte) online video momentjes in combinatie met een waaier aan verschillende gemoedstoestanden. En als een merk zich hier via online video platforms op een effectieve wijze met een doelgroep wil verbinden is uiteraard goede en relevante content essentieel.

Dat zal in de meeste gevallen leiden tot het gebruik van verschillende (interactieve) creatives en spotlengte(s) in plaats van het standaard inzetten van de reguliere tv-commercial. En een bijkomend voordeel is dat het maken van video-producties aanzienlijk goedkoper en eenvoudiger is geworden.

Er is (nog) geen vaste succesformule voor de meeste effectieve inzet van online video in combinatie met tv. Maar als we de consument – die minder lineair tv kijkt- willen volgen, zal online video de komende tijd nog wel een grotere share of spend gaan veroveren.

Ruud van der Zee is Strateeg bij ZenithOptimedia
www.zenithoptimedia.nl

 

 

 


Ook columnist worden bij het Nederlands MediaNetwerk? Dat kan! Lees hier meer..

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie