[Column] Wouter Bax: Misdaad is amusement
30-11-2016 11:47:00 | Hits: 6955 | columnist: Wouter Bax | Tags:

Met het liquidatieproces draaiden deze week weer een aantal zogenoemde topcriminelen de bak in. Topcrimineel klinkt stoer maar is een ander woord voor loser, als je kijkt naar de puinhoop die de veroordeelden hebben aangericht en het grote deel van hun leven dat ze in gevangenschap doorbrengen.

Niettemin blijven ze tot de verbeelding spreken. Zolang ze het niet op jou hebben gemunt, zijn criminelen immers een heerlijke bron van amusement. Je kunt ongelimiteerd schelden op hen en het imperfecte opsporingsapparaat. En er is de door de pers en Hollywood perfect begrepen fascinatie van mensen voor geweld en misdaad. Ik herinner me de kantinejuffrouw bij Stork in Hengelo, waar ik als MTS’er ooit stage liep, die thuis een politiescanner had en elke gelegenheid aangreep om “het is toch wat met de criminaliteit!” te roepen. 

Mijn eigen scanner en frequentiezoeker heb ik ook bewaard. In Antwerpen was ik er ooit dag en nacht mee in de weer, zodat geen beweging van de politie en de brandweer me ontging. Hele krantenpagina’s schreef ik vol over moord en brand. De lezers waren er gek op, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het met de misdaad in een stad eigenlijk enorm meevalt. Of tegenvalt, als je het uit het oogpunt van een freelance stukjesschrijver bekijkt.

Ben je bang voor criminaliteit? Word politie- en rechtbankverslaggever en probeer er je brood mee te verdienen. Dan zal je ondervinden dat er aan misdaad doorgaans geen enkele glans zit. Dat het stikt van de kruimel- en gelegenheidsdieven waar je geen steek wijzer van wordt en dat achter criminele feiten zelden een slim, laat staan charmant, idee zit. De meeste strafbare feiten worden gepleegd door labiele mensen in een toestand van domheid, kansloosheid of depressie, de echte slachtoffers blijven doorgaans onzichtbaar.

Bij het liquidatieproces lijkt het net of de betrokken criminelen wél interessante mensen zijn en bovendien fluit er tegenwoordig weleens een verdwaalde kogel door een woonwijk. Bij mij gaan de verwikkelingen tussen Jelle R., Dino S., Mohammed R. en Siegfried S. het ene oor in het andere weer uit, maar de media hadden het over Het Proces van de Eeuw, omdat er nog nooit zoveel tijd en geld in de vervolging was gestoken. Verslagen, reconstructies en verbijsterend ingewikkelde diagrammen… Ja, ook voor journalisten is misdaad amusement.

Deze maand verscheen de vertaling van Aandacht is het nieuwe goud, waarin de Amerikaanse wetenschapper Tim Wu alarmerend schrijft over het gevecht in de media en de commercie om de aandacht van consumenten en het publiek. Mij lijkt dat ook individuen steeds meer aan dat gevecht deelnemen. Criminelen hoeven de aandacht niet eens zelf op te zoeken. Ze worden ademloos gevolgd, met mythologiserend jargon en al. Welk woord valt je op in de volgende rijtjes?

- Topman, topacteur, topcrimineel
- Kroonjuweel, kroonlid, kroongetuige
- Vermoorden, doodschieten, liquideren
- Wreed, genadeloos, professioneel
- Psychopaat, sociopaat, brein
- Cel, lijkkist, College Tour

Daar kun je in de gevangenis mee thuiskomen. Letterlijk.

---

Wouter Bax is ondernemer in media en communicatie, gespecialiseerd in veranderingsprocessen. Hij werkt vanuit zijn bedrijf Bureau Good Work. Bax werkte eerder bij de NOS en was hoofdredacteur van NU.nl.

@Wout_r

 

Lees ook:

24-10-2016 | [Column] Wouter Bax: De krant is beter dan vroeger, dankzij internet
21-09-2016 | [Column] Wouter Bax: NU.nl en de NOS. Gelukkig, ze zijn er nog

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie