Esther Overmars: Afgeleid
05-02-2015 14:13:44 | Hits: 4889 | columnist: Esther Overmars | Tags:

Ik ben er soms niet helemaal bij met mijn hoofd. Dan realiseer ik me thuis dat ik niet alle boodschappen heb meegenomen. Of ik stop mijn telefoon in mijn jaszak en ben even later alweer vergeten waar hij is.

Zo stond ik vorige week dus voor een dichte voordeur. Sleutels vergeten. Again! Ik moet een paar uur wachten tot mijn vriend thuiskomt en besluit van de nood een deugd te maken: lekker ontspannen in de bios.

In EYE blijkt die avond slechts één film op het programma te staan: Nightfall.
Dat klinkt een beetje als Skyfall, maar ik kan u zeggen dat het daar verder bijzonder weinig gelijkenis mee vertoont. Nightfall is een film van 99 minuten, bestaande uit één shot van een bos waar niets beweegt en waarin langzaam de duisternis valt. That’s it.

De eerste minuten ben ik nieuwsgierig en bestudeer zorgvuldig elke centimeter van het beeld. Dan, na tien minuten, begint in mijn hoofd een opstand: “Belachelijk dit. Zit ik hier met 20 anderen twee uur naar een groep bomen te kijken. Echt zónde van mijn tijd!”

Ik heb dat vaker. Het gevoel dat ik eigenlijk iets anders moet doen, zoals e-mails beantwoorden, de krant of dat ene boek of vakblad lezen, die persoon nog zien. De Duitse socioloog Hartmut Rosa noemt het ‘accumulatielogica’. De overtuiging dat je van alles moet doen om de wereld zin te geven en kapitaal te verwerven: lezen voor cultureel kapitaal of vakinhoudelijk kapitaal, mensen zien voor sociaal kapitaal enzovoort. Het is precies die logica die ons steeds maar doet versnellen.

De technologie en media doen ook nog een duit in het zakje. Een niet ophoudende stroom van berichten, statusupdates, e-mailnieuwsbrieven en informatie. Er is zoveel content dat het je werkelijk duizelt. Onze aandacht versnippert en we krijgen zo mogelijk nog méér het gevoel dat we van alles missen en zoveel moeten. Het belachelijke is dat we zelfs iets willen dóen om ons te ontspannen, zoals naar de bioscoop gaan.

Maar deze film is niet zozeer ontspanning. Het is geen ontsnapping aan de dagelijkse realiteit met een spannend verhaal. Nightfall nodigt uit tot vertragen en opnieuw ontdekken wat kijken werkelijk is. Een zonsondergang niet als time-lapse van 60 seconden, maar heel bewust van minuut tot minuut waarnemen. Het verzet in mijn hoofd maakt langzaam plaats voor een fijn soort kalmte.

Na afloop neem ik mij voor die rust vast te houden en vaker op te zoeken. Als we ons niet voortdurend laten meesleuren in de illusie dat we van alles moeten en missen, ontstaan er openingen om de wereld tot ons te laten spreken. Openingen voor creativiteit, inspiratie en nieuwe ideeën. Meer scherpte omdat we minder verstrooid zijn en bovendien ook minder momenten dat je voor een dichte deur staat, omdat je sleutels nog op je bureau liggen.

 

Esther Overmars is Strategy Director bij UM

www.twitter.com/EstherOvermars

www.um.nl

 

 

 Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

 Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

 Vacatures in media- en marketingcommunicatie