Esther Overmars: Presenteert Winston straks het RTL Ontbijtnieuws?
24-09-2014 10:52:00 | Hits: 5407 | columnist: Esther Overmars | Tags:

Tijdens mijn ochtendritueel luister ik op de achtergrond altijd het journaal op televisie. Het is de ideale manier van multitasking: aankleden, opmaken en ondertussen bijgepraat worden over de belangrijke gebeurtenissen van de dag.

Vorige week dinsdag stond de televisie toevallig niet op Nederland 1, maar op RTL 4. Prima dacht ik, de dames van Vandaag de Dag trek ik toch al niet zo goed. Als ik inschakel, hoor ik als eerst dat een man met hevig liefdesverdriet in New York State een aantal golfbanen aan gort heeft gereden. Enigszins verbaasd dat dit hyper lokale nieuws in mijn ochtendjournaal is beland, gaat Daphne Lammers over naar het volgende item.

In Australië blijkt een bijzondere hersenoperatie uitgevoerd: goudvis George moest ontdaan van een hersentumor die zijn goudkleurige toekomst bedreigde, omdat de andere vissen hem pestten.

Ik staar mezelf verbaasd aan in de spiegel. Waarom is mijn dagelijkse bijpraat van het meest recente nieuws uit binnen- en buitenland vervuild door onzinnigheden die lekker in de wereld van blogs, social of tussen het andere B-nieuws in Boulevard moeten blijven?

Ik blijf er die week een beetje op letten. En zo hoor ik aan het einde van de RTL ochtendnieuwsuitzendingen over de Amerikaanse Jack Russel Terriër Gidget die 5 maanden na vermissing 4300 km verderop is teruggevonden, dat bij onze Britse buren epische baarden worden gevierd tijdens het Nationale Baarden en Snorrenkampioenschap en dat vriendinnen Clara en Dorothy uit New Jersey elkaar na bijna 80 jaar toevallig weer gevonden hebben.

Is dit het antwoord op een veranderend kijkgedrag, behoefte aan luchtig nieuws en de toenemende concurrentie van online platformen? Ik verwacht van het journaal niet dat zij een curator van het meest entertainende Internetnieuws zijn.

Deze leuke, misschien zelfs ontroerende verhalen, zijn voer voor de radio ochtendshow waar ik op de fiets naar luister of voor het rondje blogs dat ik maak na mijn lunch. Maar mijn ochtendjournaal op TV is als een management summary: de essentie. Het is wat ik vandaag móet weten. Als ik ’s ochtends de televisie aanzet, wil ik journalistieke inhoud ontdaan van alle opschmuck.

 

Esther Overmars is Strategy Director bij UM

www.twitter.com/EstherOvermars

www.um.nl

 

 

 Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

 Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

 Vacatures in media- en marketingcommunicatie