Jon Visbeen: What’s in a professional cycling team’s name?
03-03-2015 09:16:00 | Hits: 1690 | columnist: Jon Visbeen | Tags:

Roompot is een vaargeul in de Oosterschelde. Interessant, maar wat heb ik aan die informatie?, vraag je je terecht af. Nu ja, Roompot is anno 2015 iets meer dan alleen een vaargeul in de Oosterschelde, de afgesloten zeearm die tegenwoordig een brak paradijs vormt voor gastronomen en delicatessen voortbrengt als oesters, St. Jacobsschelpen en niet te vergeten de wereldberoemde Zeeuwse mosselen. Roompot is ook een Zeeuws bedrijf, dat zich heeft toegelegd op de ontwikkeling van vakantieparken. En vanaf dit seizoen zingt de naam door het wielerpeloton, want het recreatieconcern Roompot Vakanties heeft in samenwerking met de Staatsloterij een Nederlandse wielerploeg in het leven geroepen.

Team Roompot Oranje Peloton heet de club van ploegleiders Michael Boogerd, Erik Breuking en Jean Paul van Poppel met als manager Michael Zijlaard, jawel de echtgenoot van Leontien van Moorsel. Team Roompot Oranje Peloton zou ook zomaar een naam kunnen zijn van twee reclamebureaus die de krachten zijn gaan bundelen. Daar vind je tegenwoordig de meest bizarre en leuk bedachte namen, die dikwijls kant noch wal raken. Maar dat schijnt ook de bedoeling te zijn, want dan ben je onderscheidend van de rest en laat je zien hoe artistiek jouw kijk op de wereld is. Maar dit zoals te doen gebruikelijk, geheel terzijde.

Team Roompot Oranje Peloton is een moeilijke naam voor een wielerploeg, die potten wil gaan breken. Vroeger had je TI Raleigh, Panasonic en Rabo. Klinkende namen en klinkende zeges. PDM was al enigszins een probleem in de sport, waar de Franse taal van oudsher een voorname rol speelt. Een pédé blijkt in die taal een scheldnaam voor homofielen te zijn en een pédé èm schijnt nog een graadje erger te zijn. Team Roompot Oranje Peloton doet denken aan de tijden, waarin HB Bewaking van de gebroeders Hogenboom zich in de sportsponsoring begaven. Zij maakten onder andere alarmsystemen en wilden dat via de wielersport aan een groot publiek kenbaar maken. Als een renner van deze formatie was ontsnapt, struikelde de ene na de andere Fransman over de naam. Het werd al snel ache bee alarm système of iets in die trant.

Dan Team Roompot Oranje Peloton. Om de verwarring nog wat groter te maken, heeft men bedacht, dat de formatie als Orange Cycling Team door het leven moet gaan. Dat laatste wordt onderstreept door de bijna geheel oranje outfit, waarin de renners weer en wind zullen weerstaan om Team Roompot Oranje Peloton (Orange Cycling Team) op te stuwen in de vaart der volkeren. De kleding zegt in elk geval meer en onderscheidt de equipe beter dan de smeltkroes van namen, die overal wel ergens op de strakke pakken zal zijn terug te vinden.

Het is een beetje TROP, ofwel te veel van het goede in ordentelijk Frans. En laat dat nu net de afkorting zijn voor de nieuwste Nederlandse wielerploeg. Of zou kunnen zijn. Dan struikelen de Franse verslaggevers, commentatoren en speakers er ten minste ook niet over.

LottoNL Jumbo ligt wat makkelijker in het internationale gehoor. De opvolger van Belkin, waar Bauke Mollema overigens geen deel meer van uitmaakt, dient alleen niet zoals de supermarktketen voor de laagste prijzen te gaan; daar is het in de professionele wielersport juist niet om te doen.

We gaan het zien in wielerseizoen 2015. Omloop het Nieuwsblad was zaterdag 28 februari de officieuze opening van het voorjaarsseizoen. En, dat moet gezegd, de oranje truitjes van TROP, TEAM ROP of TEAM ROOMPOT ORANJE PELOTON waren uitstekend zichtbaar in de mêlee van wielrenners, die popelend van start gingen. Het duurde alleen even vooraleer ze over de finish kwamen, ver na de winnaar.