Monika Jak: Boerenpummel
11-12-2014 10:10:31 | Hits: 5865 | columnist: Monika Jak | Tags:

Zaterdag, in de auto, op weg naar het winkelcentrum begon op de radio de column van Hans Sibbel bij Spijkers met Koppen. Omdat het bereik in de parkeergarage van het winkelcentrum waardeloos is, besloot ik een omweg te nemen om de hele column te kunnen horen. Ja, ik weet het, het is nodeloos energie verspillen en milieu vervuilen, maar soms kan het even niet anders. Sibbel is een van mijn favoriete cabaretiers. Ik weet waarom: het is de tomeloze manier waarop hij zich verbaal over dingen opwindt. Ongenuanceerd, dat is hij ook. En daarin schuilt een belangrijk deel van de kracht. In het dagelijks leven is een uitgesproken mening vaak niet zonder risico’s. Veel mensen kiezen dus voor het veilige midden. Kan je eventueel altijd nog ’n kant op.

Op internet gaf iemand zijn mening over een column waarin een pleidooi werd gehouden voor politieke correctheid. Hij zei: “We moeten gewoon niet vergeten hoeveel meer mensen een stem hebben gekregen sinds het internet. Vroeger kreeg slechts een deftige selectie publicisten, columnisten en politici de kans om zijn mening te laten horen en hun woorden werden bovendein gecontroleerd door hoogopgeleide redactie die een journalistieke merknaam wilden hooghouden. Tegenwoordig geeft iedere boerenpummel zijn mening op internet.” Waartoe behoor jij? Tot de “deftige selectie” of tot de “boerenpummels”? Zou de wereld beter af zijn met meer boerenpummels? Of moet de deftige selectie worden uitgebreid?

Géén mening hebben is lastig vandaag de dag. Wat vind jij van de martelpraktijken van de CIA? Hoe sta jij in de Zwarte Pieten discussie? Het integratievraagstuk? Wilders? Gordon? Schaliegas? De Palestijnse kwestie? Het songfestival? IS? Je móet iets vinden. Aan het vormen van een goed onderbouwde mening kan je een dagtaak hebben. Moeiteloos. Over elk issue wordt namelijk een stortvloed aan meningen verkondigd. Via alle denkbare kanalen.

Neem nu alleen al het platform waarvan ik mij columnist mag noemen. Alleen die heeft er al ruim veertig van ‘mijn soort’.

We hebben er blijkbaar behoefte aan, aan duiding. Om te bepalen wat we moeten gaan vinden. Om het jaar kalmpjes af te sluiten, geef ik je graag – boerentrien als ik ben – mijn mening over het moeten hebben van een mening: dat moet helemaal niet! Van wie moet dat? Wie zegt dat dat moet? Niemand! Of hooguit je eigen innerlijke stemmetje. Dat uitbatertje in je dat voortdurend vindt dat jij iets moet vinden. Laat hem razen. Gewoon negeren. Jij hebt even he-le-maal geen mening. Het zal lastig zijn in het begin, je zal misschien hier en daar per ongeluk toch een mening verkondigen, maar blijf het gewoon proberen. Vrijheid van geenmeningsuiting. Wat mij betreft een grondrecht. Oefen het uit!

 

Monika Jak is eigenaar/oprichter van De Fabriek Communicatie-werken en

grondlegger van Monikalogie

www.defabriek.nl

www.monikalogie.nl

 

 

 Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

 Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

 Vacatures in media- en marketingcommunicatie