Remco Klöters: Mijn naam is Geit
04-12-2014 08:54:00 | Hits: 12179 | columnist: Remco Klöters | Tags:

Stel: je bent een trotse Italiaanse, luisterend naar de naam Gabriella Capra. Niks mis met zo’n naam, zou je denken.

Maar dan blijkt dat de vertalers van Peppa Pig, een Britse animatieserie over vrolijke dieren op een boerderij de geit uit de serie jouw naam te hebben gegeven. Capra is Italiaans voor geit en Gabriella Goat werd Gabriella Capra. Voor de Italiaanse breken zware tijden aan…

Sinds de aflevering waarin de geit haar opwachting maakt staat het leven van Gabriella Capra op z’n kop. Ze geeft aan vanaf dat moment onder vrienden en collega’s het mikpunt te zijn van spot. Voor de ton schade die mevrouw Capra daardoor zegt te lijden heeft zij inmiddels de animatiestudio Astley Baker Davies aansprakelijk gesteld.

Dat roept interessante vragen op. Kun je iemands naam zomaar gebruiken? Kan dat onrechtmatig zijn? En hoe kun je je hiertegen beschermen?

Onrechtmatig uiten/publiceren
Het uitgangspunt is dat we in Nederland vrijheid van meningsuiting hebben en dat het dus ook toegestaan is personen te noemen. Maar in sommige gevallen kan het gebruik van een naam toch onrechtmatig zijn. Ik denk dan aan die gevallen waarin iemand ten onrechte in een negatieve context vermeld wordt, zoals een (impliciete) beschuldiging van strafbare feiten, of wanneer sprake is van onnodig grievende uitlatingen zoals toen Jort Kelder Bram Moszkowicz een maffiamaatje noemde. Je hoeft niet altijd te accepteren dat iemand je aantast in je eer, goede naam of privacy, maar ook niet dat iemand je naam zomaar in een commerciële context plaatst.

Naam als merk
Ook via het merkenrecht kunnen namen extra bescherming krijgen. Sommige merken zijn immers tegelijkertijd ook namen. Denk maar aan Johan Cruijff, Tommy Hilfiger of Coco Chanel. Daarvoor is wel vereist dat een naam is ingeschreven als merk en als zodanig wordt gebruikt. Er is merkgebruik wanneer een merknaam gebruikt wordt ter onderscheiding voor waren en/of diensten.

Maak je al langer bedrijfsmatig gebruik van een bekende naam, dan is het verstandig die naam als merk te registreren. Met een merk kan je in beginsel optreden als een ander dezelfde of een vergelijkbare naam gaat gebruiken ter aanduiding van zijn waren en/of diensten. Maar let op: ‘wie het eerst komt, die het eerst maalt’, dus degene die een naam als eerste als merk inschrijft (en gebruikt), heeft het sterkste recht.

Identiteitsfraude
Iets wat ook met enige regelmaat voorkomt zijn opzettelijke persoonsverwisselingen. Vooral op social media gebeurt het met enige regelmaat dat iemand zich voordoet als een ander. Een profiel is natuurlijk zo gemaakt. Als je je voordoet als een ander en daarbij ook diens naam gebruikt is er al gauw sprake van identiteitsfraude. Op grond van artikel 1:8 BW heeft iedereen recht op zijn eigen naam en kun je optreden tegen identiteitsfraude. Op social media wordt dit meestal opgelost met het verifiëren van accounts. Bij Twitter en Facebook is het mogelijk een nepaccount te rapporteren wanneer iemand een profiel heeft aangemaakt onder een valse naam.

In het geval van mevrouw Capra lijkt er vooral sprake te zijn van een ongelukkige samenloop van omstandigheden: domme pech. Ik zie niet in welk verwijt de vertalers van de serie gemaakt zou kunnen worden. Het is jammer voor alle echte Harry Potters, Bridget Jones-en en Willie Wortels van deze wereld, maar het zou mij hoogst verbazen als de claim van mevrouw Geit wordt toegewezen.

 

Remco Klöters is specialist op het gebied van het media-, privacy-, auteurs- en merkenrecht. Hij is werkzaam bij Van Kaam advocaten te Amsterdam en heeft een ruime ervaring met procederen, adviseren en het uitonderhandelen en opstellen van contracten.

www.van-kaam.nl


 

 Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

 Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

 Vacatures in media en marketingcommunicatie