Bob van der Burg: Terug naar de schrijfmachine
16-12-2014 12:52:00 | Hits: 3726 | columnist: Bob van der Burg | Tags:

Vanwege de naderende kerst hier mijn tip voor een wellicht overbodig, maar mooi cadeau. Schrijven deed je zoals bekend vroeger met de hand, met pen, of potlood. Toen met een schrijfmachine. En daarna met een wordprocessor. Schrijvers die op een laptop werken hoor je altijd klagen over de afleiding die het internet biedt. Zit je net rustig te tikken komen er meldingen en berichten van Facebook binnen. Toch  even kijken. Of je wil snel iets opzoeken en vind jezelf drie uur later terug, verdwaald in een woud van overbodige informatie bij een onderwerp waarvan je niet wist dat het bestond en nog minder dat het jouw interesse had.
Twee jonge ondernemers uit Detroit hebben zich de vraag gesteld: wat heb je nodig om ongestoord te kunnen schrijven, zonder het risico afgeleid te worden door het  internet en zonder het gevaar dat je tekst zoek raakt en verdwijnt?

Hun antwoord: de  Hemingwrite, een supercool (retro) vormgegeven draagbare typecomputer, waarmee je niets anders kunt doen dan schrijven. Dus geen afleiding en geen excuus meer om niet door te tikken. De Hemingwrite bewaart zonder dat je er iets voor hoeft te doen alles wat je schrijft op Google Docs en Evernote, heeft een geheugen voor meer dan 1 miljoen pagina’s tekst en een batterij die meer dan zes weken meegaat. Ook geschikt voor programma’s als Scrivener en Final Draft. Deze ‘distraction free’ schrijfmachine kost rond de 500 dollar en is vanaf volgend jaar leverbaar. 

Voor wie dat te duur vindt: voor een paar dollars koop je de Hanxwriter, vernoemd naar bedenker acteur Tom Hanks, een app die van je Iphone of Ipad een ouderwetse schrijfmachine maakt, met het geluid van de aanslagen en een belletje aan het eind van een regel. En voor wie zelfs dat zelfs te duur vindt: zet de wifi op je laptop uit en ervaar het verschil.

www.hemingwrite.com