Bob van der Burg - Elke lezer zijn eigen boek
27-08-2014 06:31:00 | Hits: 2895 | columnist: Bob van der Burg | Tags:

Nog even waar de discussie in het boekenvak de laatste maanden over ging: De Vaste Boekenprijs. Of die gehandhaafd moet blijven of verdwijnen.  Bestaat officieel sinds 2005, maar is al in praktijk sinds de jaren twintig van de vorige eeuw, evenals in een aantal ons omringende landen.

De uitgever bepaalt de prijs van het boek, en de detailhandel mag daar niet onder. Geldt niet voor studie- en wetenschappelijke boeken en buitenlandse boeken. Alleen  de boekenclub mag boeken, als ze een half jaar oud zijn, met korting verkopen.

 

De wet zegt dat het fenomeen regelmatig moet worden geëvalueerd en dus vraagt de minister van Onderwijs advies aan de Raad voor Cultuur, die zegt dat het de komende vier jaar zo kan blijven, maar dat er in de tussentijd wel van alles onderzocht moet worden.
Voor- en tegenstanders uit voorspelbare hoek tuimelen in de media over elkaar heen. Voorstanders van afschaffing zijn de vrije-markt-denkers: de oprichter van een selfpublishing platform, en een drietal economen van de Autoriteit Consument & Markt, die schrijven niet te begrijpen hoe de vaste boekenprijs de markt kan helpen, want …’waarom zou een boekhandelaar zijn winst op een bestseller opofferen om een slecht verkoopbaar boek in te slaan.’
Iedereen die wel eens een boekhandelaar heeft ontmoet, weet precies waarom: een boekwinkel begin je niet om rijk te worden. In het boekenvak – of het nu de boekhandelaren zijn, de uitgevers, of alle mensen daarom heen, lopen namelijk mensen rond die soms nog meer van lezen houden dan van geld.
Daar zitten dus ook de tegenstanders  van afschaffing: een welbespraakte uitgever, terwijl ook schrijver Victor Schiferli, medewerker bij het Fond van de Letteren, een flinke duit in het zakje doet.  De komende vier jaar blijft wat dat betreft dus alles bij het oude.

 

Er is een andere ontwikkeling, die we misschien toch even onder de aandacht moeten brengen. De schrijfster en onderzoeker Claude Nougat heeft rondgekeken op de website van Amazon. Ze vond het aantal ebooks in de Kindle store: 3,4 miljoen. En dagelijks komen daar 2800 titels bij. Dagelijks! Dat zijn er 1 miljoen per jaar. Met exponentiële groei betekent dit dat er over tien jaar tussen de 20 en 40 miljoen titels beschikbaar zullen zijn, even veel als Google nu heeft gescand uit alle bibliotheken over de wereld ( 33 miljoen).
Uiteindelijk, schrijft ze, zullen we evenveel boeken krijgen als er lezers zijn. Goed nieuws? Niet echt. Want hoe overleeft de schrijver in deze oceaan van boeken? Overigens doen schrijvers die viaselfpublishing uitgeven het uiteindelijk niet zo goed als schrijvers die via ‘echte uitgevers ‘ publiceren, ook al zijn hun boeken veel goedkoper. Dat is misschien toch goed nieuws.

 

Bob van der Burg is founder van EDITIO, de eerste Creative Writing Academy in Nederland

www.editio.nl

 

Lees van Bob ook:

De beste boeken over voetbal

We gaan weer boeken lezen !?!

Red het boek.Nu!

Leve het boek!

Redder in nood

Vreemder dan fictie

De Harry Mulisch van morgen

De appelstroop smaakte anders die morgen

De beste zin van de week

Inhoud nieuwe Leon de Winter ligt op straat

 

 

 

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media en marketingcommunicatie