[Column] Job Franken: Respect
23-03-2018 12:48:00 | Hits: 3795 | columnist: Job Franken | Tags:

Respect! Een uiting van adhesie. Iemand zegt of doet iets en iemand anders roept het magische woord: ”Respect hoor!” Prachtige taal. Zij het nogal kortaf. Want wie of wat wordt gerespecteerd, wie doet het respecteren en waarom? Dus wat bedoel je eigenlijk precies?

Vroeger was respect iets dat je moest verdienen. Tegenwoordig is het iets waar je ‘recht’ op hebt. Respect is een opeisbaar concept geworden.

Ik verbaas me daar mateloos over. In essentie is respect iets dat ik voor jouw gedrag VOEL. Hoe kun je in godsnaam mijn gevoel wensen te bepalen? Wanneer en hoe zijn we van het verdienen van respect doorgeslagen naar het eisen ervan? Is er iemand geweest die vond dat ie er onvoldoende van kreeg en toen maar gewoon is begonnen met het eisen van respect?

Kreeg die persoon toen ineens zoveel respect dat anderen dachten: ”Dat wil ik ook!”? Wat is er gebeurd met respect? Veganisten vinden dat ik dieren moet respecteren. Ik ben zeer respectvol voor de dieren die ik eet. Zonder uitzondering ben ik hen dankbaar dat zij (waarschijnlijk vrij onvrijwillig) hun leven hebben gedoneerd voor mijn biefstuk / kipfilet, ossenstaart of zalmzijde en ik respecteer hun offer. Da’s nou net niet wat de vega bedoelt.

Die vindt niet alleen dat ik het dier moet respecteren door het te laten leven maar voelt zich niet gerespecteerd als ik geen rekening hou met haar gevoelens. Als gevolg daarvan voelt ze zich beledigd! Je beledigd voelen: nog zo iets waar we ons zo druk over maken. Respect eisen en je beledigd voelen zijn uitersten geworden van dezelfde schaal: Respecteer ik je niet, voel jij je beledigd.

Wat een waanzin! Zoals gezegd is respect iets dat ik voor jouw gedrag voel. Daarbij heb ik de keuze om dit al dan niet te uiten. Beledigd zijn is jouw (!) gevoel. Daar heb ik niets mee van doen want dit ligt volkomen bij jou. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om je niet (!) beledigd te voelen. Als ik bijvoorbeeld zeg dat ik religieuze mensen moeilijk kan respecteren omdat je naar mijn mening nogal dom moet zijn om te geloven in een vent met een baard die in de wolken leeft en jou allerlei regels voorschrijft, voelen veel reli’s zich beledigd.

Niemand vraagt zich echter af hoe beledigd ik me voel door alle religieuze uitingen en structuren in onze maatschappij, het kindermisbruik door priesters, georganiseerde mutilatie van geslachtsorganen bij beide geslachten, of het feit dat de Katholieke kerk - de grootste massamoordenaar in de geschiedenis met meer doden op zijn naam dan Hitler en Stalin tezamen - tegenwoordig nog steeds één van de grootste en meest invloedrijke instituten ter wereld is?

Truth is: ik voel me daar niet zo beledigd over. Het kan immers niet altijd chocola zijn. Geloof jij lekker in je god naar keuze…Liever schud ik wat meewarig mijn hoofd en bedenk me dat je wel heul dom of indoctrineerbaar moet zijn om waarde te hechten aan die sprookjes.

Zulke arme mensen weten nou eenmaal niet beter. Waarover ik me wel druk heb gemaakt de afgelopen tijd is het gehuil van allerlei Gutmenschen met betrekking tot allerlei figuren uit het verleden. Sylvana maakt zich druk om zwarte piet, andere beroepshuilerds nemen J.P. Coen op hun korrel. Het lijkt vooral erg bon ton te zijn om mensen van nu verantwoordelijk te stellen voor daden van verre voorouders. Naast het feit dat je gedragingen van honderden jaren terug nooit mag beoordelen met de bril van nu: what the fuck heb ik te maken met de handelingen van mijn voorouders?

Zelfs grote denkers als Christopher Hitchens waren van mening dat er een schadevergoeding betaald zou moeten worden voor het slavernijverleden. Ik snap dat niet. In dat kader vond DENK het wel een goed idee als de Nederlandse belastingbetaler een of ander gebouw in Suriname zou renoveren. Kunnen we een prijskaartje hangen aan leed? In dat geval zou ik graag een bedrag overmaken om het leed van de DENK partijtop wat te vergroten. Ik respecteer hen niet. Laat ze zich maar beledigd voelen.

Het is ridicuul om rekeningen uit het verre verleden te willen vereffenen. Duitsland zal in geen duizend jaar in staat zijn om de schade van het duizendjarige rijk te vergoeden, Afrika zal nooit kunnen compenseren dat zij al eeuwen veel minder productief zijn dan het westen terwijl de grond daar ook nog es stampvol zit met waardevolle stenen, metalen en olie. Het leven is niet eerlijk beste mensen! Iedereen is gelijk. Sommigen zijn echter op de verkeerde plaats of op het minder gunstige tijdstip geboren. Accepteer dat, of op zijn minst: respecteer dat.

 Job Franken is (Copy) Writer, Consultant & Marketing Professional

 

Lees van Job ook:

11-02-2017 | Job Franken: Kap Nou Es Met Jokken Man! 
06-06-2015 | Job Franken: Hoogbegaafd, Pech Gehad?
17-04-2015 | Job Franken: Balance of power

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie