Fook Hali - Social media stunt als virale topcampagne ALS
26-08-2014 06:37:00 | Hits: 3379 | columnist: Fook Hali | Tags:

Met dagelijks ruim 32.000 tweets is de #IceBucketChallenge afgelopen week geëxplodeerd op Twitter. De video’s waar wereldburgers, sterren en politici een emmer ijswater over zichzelf heen kieperen zijn ontelbaar. Onder meer Lady Gaga, Mark Zuckerberg en Bill Gates droegen hun steentje bij aan de actie die onverwacht viral ging en aandacht vraagt voor de aandoening van het zenuwstelsel ALS. Een trend die de bekendheid met de ziekte ALS gigantisch vergroot maar ook de discussie over het vermarkten van goede doelen op doet laaien.

 

Hoe werkt het?

Het idee is simpel: Je maakt een video van het moment dat je een emmer ijswater over je hoofd krijgt of je doneert geld aan ALS. Je daagt drie anderen uit dit ook te doen. Hiermee wordt de kracht van social media fantastisch benut. Er wordt gedoneerd en/of gewerkt aan de naamsbekendheid van  het goede doel. ALS heeft de actie die al vanaf de winter zonder vastgesteld goed doel gaande was geadopteerd toen de challenge via een topsporter ALS-patienten bereikte. Een zeer slimme zet van de marketeer van ALS, in mijn ogen. Alle media-aandacht is welkom, zeker wanneer de stichting hier geen cent in heeft geïnvesteerd.

 

Schenken

Toch zijn over deze hype de meningen verdeeld. Het zou louter om ijdelheid gaan, waterverspilling zijn en haar doel voorbijschieten. Onder meer Arjen Lubach die doneert en de actie crap noemt, Georgina Verbaan die er een column over schrijft en Charlie Sheen die als variatie een emmer geld over zijn hoofd gooit, zijn van mening dat je natte pak showen geen zoden aan de dijk zet. Geld daar draait het om.

 

Geld en non-profit

Marketing is en blijft een heikel punt in de non-profitsector. Gaat het niet over het nut van een actie, dan gaat het wel over geld. Wat zijn acceptabele marketingbudgetten voor charitatieve instellingen? Naamsbekendheid is onmisbaar om donateurs te werven, dat is duidelijk. Maar wat is van de geschonken euro een acceptabel percentage dat mag worden gespendeerd aan een marketingcampagne? Een campagne waarvan je het rendement niet kunt garanderen…

 

Sponsorpartners

Deze niet geplande hype, die door ALS met beide handen is aangepakt, past niet helemaal in de verschuiving naar cause related marketing, die in de wereld van fondsenwerving gaande is. Daarbij gaat het om langdurige partnerships met bedrijven. Weloverwogen wederzijdse samenwerkingen, waarvan beide partijen langere tijd profiteren en meer opleveren dan eenmalige schenkingen.

 

Topopbrengst

Ondanks de twijfels en de vluchtigheid van deze virale actie, profiteert stichting ALS buitengewoon van de Ice Bucket Challenge. De hype is nog niet voorbij en er is inmiddels een recordhoogte bereikt van 79,7 miljoen, meldt the ALS Association in hun persbericht van 25 augustus. “The money is wonderful, but the real positive story out of this is the visibility that this disease is getting,” reageert Carrie Munk, woordvoerder ALS op Forbes.

 

Naamsbekendheid

Die doelstelling is aardig bereikt en de marketeers van de stichtingen die voordat ALS in het spel kwam werden geopperd als doel in de Ice Bucket Challenge, krabben zich vast nog een keer achter de oren. Ik ben benieuwd of dit fenomeen binnen de non-profitsector een nieuwe verschuiving veroorzaakt.

 

 

Fook Hali is online specialist en tekstschrijver

www.twitter.com/Foook

www.fook.nl

 

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie