Frank Waals: Vraag dat maar aan de bondscoach
10-07-2014 07:44:00 | Hits: 5433 | columnist: Frank Waals | Tags:

Nederland ligt eruit maar blijft nog even in Zuid-Amerika voor de troostfinale tegen Brazilië, zaterdag. Daarna komt er een einde aan een sportzomer waar, zo lijkt het, niet het voetbal maar het gedrag van een handvol ego's wekenlang het gesprek van de dag was op televisie.

Het beste voorbeeld is VI Oranje, waar de heren Derksen, Genee en van der Gijp dagelijks voor 'kantine-humor' moesten zorgen. Dat is tenminste de term die met name Johan Derksen met enige regelmaat gebruikt om zijn tv-format te omschrijven, maar waar hij deze week ineens zelf weer tegenaan schopte. Lekker lullen en lachen om de grappen uit de kleedkamer en alle randzaken die daar, naast het voetbal, bijhoren. Om die reden heeft eindredacteur Michel van Egmond er onder anderen voor gekozen Sierd de Vos als verslaggever ter plaatse op de Copacabana te posteren. De 'vrolijke noot' die zo nu en dan een dansje doet, praat over 'kokosnoten' van sexy dames en slechte imitaties aflevert van Barry Manilow en Michael Jackson. Kortom: kindercabaret. 'Dat is waarvoor we Sierd die kant op sturen', riep Johan afgelopen maandag enthousiast. Om vervolgens vier minuten later, nadat Sierd Johan een sneer gaf, zijn uitspraken van even daarvoor alweer pardoes te zijn vergeten. 'Informatie is voor mij veel belangrijk dan deze gekkigheid', aldus Johan. En wat maak je jezelf dan? Inderdaad: ongeloofwaardig.

Sierd deed overigens de uitspraak dat verslaggevers van het tijdschrift Voetbal International tijdens het WK niet aan Derksen's VI Oranje willen meewerken, omdat de spelers van het Nederlands elftal dan ook niet meer met hen zouden willen praten. Oranje-watcher Martijn Krabbendam reageert kort daarop via Twitter met: 'de grootste onzin van dit WK'. Ondertussen noemt van der gijp Derksen een geldwolf en hij omgekeerd René weer een stuiterende antidepressiva-slikker. Kantoor-issues van de bovenste plank en daar zijn wij dan maar getuige van. Pierre van Hooijdonk, nota bene zelf mokka-bruin, maakt bij de NOS een onschuldig grapje over ene Piet, een gekleurde supporter die na de kwartfinale tegen Costa Rica voor zich uitstaart op de tribune, Tom Egbers en Mart Smeets discussiëren via een live-verbinding overzees fel over hoe er journalistiek moet worden bedreven, in België is men boos over de wijze waarop sommige Nederlanders over de Rode Duivels praten en voormalig doelman Jean-Marie Pfaff spreekt over de 'schandalig respectloze' Tim Krul, die met zijn geschreeuw en boze blikken naar de Costa Ricaanse spelers de rode kaart had moeten krijgen.

Voetbal is een mannensport, maar overgevoelig medialand gedraagt zich dit wereldkampioenschap massaal als een groepje incontinente buurvrouwen die zojuist een extra dosis vrouwelijke hormonen heeft ingespoten gekregen. Laten we het over twee jaar, tijdens het EK in Frankrijk, alsjeblieft weer iets vaker over voetbal gaan hebben. Hopelijk nodigen de NOS en RTL dan ook weer wat meer sporters uit en blijven Frans Bauer en Cornald Maas achterwege. En als Memphis Depay op de vraag waarom hij op zijn vrije dag niet met zijn teamgenoten de achterstandswijken van Rio intrekt, antwoord met: 'omdat ik daar geen zin in heb', wees dan als journalist blij met zo'n eerlijke reactie. De meeste voetballers lepelen namelijk zoute antwoorden op die niemand wilt horen.

- 'Je hebt goed gespeeld vandaag. Deel je die mening?'

- 'Het gaat niet om mij maar om het teambelang.'

- 'Denk je dat je goed genoeg bent voor de basis, volgende wedstrijd?'

- 'Daar ga ik niet over. Vraag dat maar aan de bondscoach.'

….snap je?

 

 

Frank Waals is journalist en programmamaker.

www.twitter.com/frankwaals

Zijn boeken bestel je hier.

 

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media en marketingcommunicatie