[Column] Hans Kriek: Hoofdredacteuren in hun kruis getast
24-06-2014 07:04:00 | Hits: 5233 | columnist: Hans Kriek | Tags:

De telefoon rinkelt bij Marcel Gelauff, hoofdredacteur NOS Nieuws in Hilversum. "Met Marcel", roept hij opgewekt. "Ja hier Peter", hoort hij. Hij herkent de stem onmiddellijk (Peter Vandermeersch, hoofdredacteur vanNRC Handelsblad). "Je hebt het zeker al gehoord, ik ben woedend." Gelauff: "Nee, ik ben druk bezig met het coveren van het WK-voetbal. Wat is er aan de hand?" Er volgt een aantal vloeken: "Je moet nu even laten zien dat je voorzitter bent van het Genootschap van Hoofdredacteuren." Gelauff trekt zijn wenkbrauwen omhoog. "Rustig Peter, vertel wat is er aan de hand." Hij zet de speaker van de telefoon aan om zo een en ander op te schrijven. "Luister, ik kreeg een bericht van het ANP (Algemeen Nederlands Persbureau) dat ze de gemeente Tilburg op de interne lijst van dubieuze bronnen heeft gezet. Weet je wat dat betekent?" Het bleef even stil. "Ga door", zegt Gelauff.

 

"Dat betekent dat persberichten niet direct worden doorgeplaatst, maar eerst via andere kanalen geverifieerd moeten worden", zegt een opgewonden Vandermeersch. "We moeten even onze spierballen laten zien. We laten ons niet voor de gek houden. Zeker niet bij onze krant." Er volgt opnieuw een vloek. "Peter, ik bel je zo terug, ze hebben me even nodig." Hij legt de hoorn op de haak en belt het directe nummer van hoofdredacteur Henk Lemckert van Omroep Brabant: "Hoi Henk, wat is er aan de hand met Tilburg?" Deze reageert onmiddellijk: "Goed dat je belt. We zijn goed voor de gek gehouden. De afdeling voorlichting heeft medewerking verleend aan het verspreiden van 'nep berichten' over een aparte wijk voor homo's. Toen wij concrete vragen stelden over de echtheid van een homo wijk, hielden ze zich urenlang onbereikbaar. Uiteindelijk verwezen ze ons naar een site van de projectontwikkelaar." Gelauff: "OK, ik weet genoeg.

 

De telefoon rinkelt even later bij de hoofdredacteur van NRC Handelsblad. Deze neemt op en hoort: "Peter we gaan een gezamenlijk boze brief sturen naar het college van B & W van Tilburg. We stellen vast dat het blijkbaar officieel beleid is om onze mensen op het verkeerde been te zetten. Je krijgt de brief zo toegestuurd." Hij hoort Vandermeersch blazen: "Zet er dan ook bij dat het om onze 'geloofwaardigheid' en 'kwaliteit' gaat van onze merken. Laten we verder nog openhouden of we maatregelen tegen de gemeente gaan nemen."

 

 

Gelauff: "We moeten wel uitkijken om geen precedent te scheppen, want anders krijgen wij geen anonieme informatie meer van overheidsbronnen die we gebruiken om berichten snel op internet te zetten." Hij grijnst als hij dit zegt. "Je weet INTERNET FIRST. Snelheid in plaats van controle. We moeten scoren, toch? Zo kregen wij anoniem de namen door van mensen die hebben gesolliciteerd op de functie van Nationaal ombudsman. En kreeg jij niet anonieme informatie over de AIVD?" Het blijft even stil: "Ja dat klopt. De veiligheidsdienst verliest zicht op het escalerend jihadisme. Maar weet je we kunnen niet zonder 'wheelen en dealen' met politici en bestuurders. Dus onze 'insiders' en 'ingewijden' moeten we blijven koesteren, toch?" De verbinding wordt verbroken.

 

 

Hans Kriek is politiek commentator en auteur

www.hanskriekmediaenpolitiek.nl

 

 

Lees van Hans ook:

Journalisten gaan met de billen bloot

 

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media en marketingcommunicatie